Det er ingen hemmelighed, at kvinders cyklus og stigende og faldende hormon-niveau får skyld for meget, når det kommer til humør og handlinger. Flere kvinder har formentlig hørt kommentaren ”er det den tid på måneden?” Helt enkelt en kommentar,, som man bare skal lade være med at komme med. Men der er ingen tvivl om, at kvinders hormoner rent faktisk går markant op og ned alt afhængigt af, hvor man er i sin cyklus.

De 4 faser af cyklus

I artiklen her gennemgår vi, hvordan kønshormonerne skifter i løbet af cyklus og hvordan de kan påvirke kvinden både fysisk og psykisk. 

 

1 fase: menstruation og manglende energi

Uge 1 starter den dag, hvor kvinden får sin menstruation. Dag 1 i cyklus er altså menstruationens første dag. På dette tidspunkt producerer æggestokkene meget lidt østrogen og ingen progesteron. Her vil mange opleve, at de har menstruationssmerter, og brysterne kan føles ømme og tunge. Her oplever mange kvinder, at de er trætte, måske lidt nedtrykte og energiforladte.

Den lave produktion af hormoner bliver registreret af hypofysen oppe i hjernen, som producerer det follikelstimulerende hormon (FSH) og det ægløsende luteiniserende hormon (LH). I en gennemsnitlig cyklus varer menstruationen 5 dage, og når menstruationen er ved at være færdig, så vil hjernen igen få østrogenniveauet til at begynde at stige

2 fase: Den follikulære fase

Nu er kvindens menstruation slut, og østrogenniveauet fortsætter med at stige. Det betyder, at mange oplever at have mere energi og være i bedre humør. Her vil seksualdriften også stige hos mange kvinder, og det er der en årsag til. I slutningen af uge 2 omkring dag 14, hvis man har en gennemsnitlig cyklus på 28 dage, så vil ægløsningen nemlig komme. På den måde er hjernen og kroppen virkelig smart, for du er nemlig i den fertile fase, hvor du kan blive gravid, hvis du har samleje.

3. fase: Ægløsning

Lige før ægløsning vil hjernen skrue ned for FSH-hormonet, som fik produktionen af østrogen i gang, og så vil der i stedet blive skruet op for det ægløsende hormon LH. LH-hormonet vil gøre, at den modne ægblære brister, så kvinden får ægløsning og dermed er på det allermest fertile tidspunkt i cyklus. Hvis du bruger ægløsningstest, fordi du ønsker at blive gravid, så vil din ægløsningstest nu blive positiv. Fordi der blev skruet ned for østrogenniveauet, da der blev skruet op for LH-hormonet, vil mange kvinder opleve en lille nedtur omkring ægløsning. Efter ægløsning går der 24 timer, før ægget går til igen. Det er derfor nu, du gerne skal have samleje, hvis der er et ønske om graviditet. Men da sædceller kan leve inde i kvinden i op til 6 døgn, så øges graviditetschancerne også, hvis man har samleje i den follikulære fase i dagene lige inden ægløsning.

Efter ægløsning vil kroppen gøre sig klar til at modtage et befrugtet æg. Der er vokset en slimhinde frem, og kroppen vil nu producere kønshormonet progesteron, som skal gøre slimhinden stabil og hindre blødning, så ægget kan sætte sig fast i livmoderen og udvikle sig til en graviditet

4 fase: Lutealfasen og PMS

Vi e nu nået til den sidste fase i kvindens menstruationscyklus, der kaldes lutealfasen. Perioden varer fra ægløsning og frem til næste menstruation - medmindre du er blevet gravid. I starten er progesteronniveauet stadig højt, mens særligt i de sidste dage før menstruationen er kroppen helt stoppet med at producere østrogen og progesteron. Det markante fald i produktionen af kønshormonerne rammer mange kvinder og man får "Det Præmenstruelle Syndrom" også kaldet PMS.

Symptomer på PMS

PMS er kendetegnet ved:

- Hovedpine

- Ledsmerter

- Manglende energi og sexlyst

- Svingende humør og hos nogle nærmest en depressiv tilstand.

Efter nogle dage vil manglen på progesteron betyde, at kvinden får sin menstruation, og når menstruationen starter, så begynder en ny cyklus - med alt hvad det indebærer på godt og på ondt af stigende og faldende kønshormoner og humør. Hvis der er en chance for at du kan være gravid, så er tiden ved at nærme sig der, hvor du kan teste or graviditet. Det kan du læse mere om her: Hvornår kan man teste for graviditet?

I øvrigt viste en undersøgelse, som blev offentliggjort sidste år, at menstruationscyklussen er den faktor, som har størst indflydelse på kvindens humør. Undersøgelsen er baseret på 3,3 millioner kvinder, der har brugt appen Clue til at registrere ændringer i humøret i forhold til menstruation og cyklus. Læs mere om undersøgelsen her

Progesteron og østrogen

Der er to kønshormoner, som går op og ned i løbet af en naturlig cyklus. Progesteron og østrogen. Progesteron dannes i æggestokkens follikler, og sammen med østrogen hjælper det med at gøre livmoderen modtagelig for et eventuelt befrugtet æg. Det sker ved at øge blodtilførslen, så slimhinden producerer mere tykt slim, som et eventuelt befrugtet æg kan sætte sig fast i.

Niveauet af progesteron er højest efter ægløsnings, mens det er lavest i perioden fra menstruation til ægløsning. Hvis man som kvinde ikke producerer nok progesteron (normalt niveau efter ægløsning er 20-100 nmol/L, mens niveauet efter menstruation er under 5) så kan det være årsagen til, at man ikke bliver gravid, da det kan være et symptom på, at man ikke får ægløsning. Læs mere om ægløsning og hvornår chancen er størst for at blive gravid i artiklen her

Hvis du er bekymret for, om du ikke producerer nok progesteron, så kan en blodprøve foretaget en uge før menstruation give dig et svar)

Østrogen dannes i kvindens æggestokke og har den funktion i cyklus, at den opbygger livmoderens slimhinde, hvor et eventuelt befrugtet æg skal kunne sætte sig fast. Hos kvinder stiger hormonet, når man går i puberteten, mens det falder, når man går i overgangsalderen og ikke længere er fertil.

Se vores udvalg af ægløsningstests her

Se vores udvalg af graviditetstests her

Kilder: sundhed.dk, dr.dk, netdoktor.dk