Ømme bryster, lidt træthed og måske også kvalme? Mange begynder at fornemme graviditetssymptomer allerede få dage efter ægløsning. Du kan læse mere om de tidlige symptomer på graviditet i artiklen her. For nogles vedkommende skyldes det graviditet, mens det for andre måske i højere grad skyldes et brændende ønske om graviditet og en stor utålmodighed efter at få svar på, om man måske endelig er blevet gravid. En graviditetstest vil måle dit HCG-niveau, og hvis det er steget, vil testen blive positiv, og du kan kalde dig selv gravid

Gravid: hCG stiger

Alle kvinder har en smule hCG (human chorionic gonadotropin) i kroppen, men ved befrugtning vil niveauet af graviditetshormonet stige, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen, da det er essentielt for at fostret ikke går til. Niveauet af hCG stiger herefter gradvist, og det fordobles normalvis hver anden dag indtil uge 20. Men især i starten af graviditeten kan der være stor forskelle på hCG-niveat hos gravide kvinder. Det skyldes, at kroppen først begynder at producere hCG, når det befrugtede æg har sat sig fast vandringen igennem æggelederen. Denne rejse kan tage alt fra et døgn til en uge, uden at det er unormalt. Det betyder samtidig også, at man kan opleve både at være kortere eller længere henne i sin graviditet end forventet, fordi vandringen har taget kortere eller længere tid end man regnede med. Derfor er der også nogle, som kan teste positivt på en sensitiv graviditetstest meget tidligt, mens andre først har en positiv graviditetstest op til et par dage efter en udebleven menstruation. Du kan læse mere om hCG, og hvordan det normalvis stiger i løbet af graviditetsugerne i vores artikel he

Hvornår kan man teste for graviditet?

En graviditetstest måler niveauet af graviditetshormonet hCG i kvindens urin, så når en graviditetstest bliver positiv, så betyder det, at kvinden har et forhøjet niveau af hCG og derfor er gravid. Normalvis vil hCG-niveauet efter befrugtning blive fordoblet hver anden til tredje dag, og 14 dage efter ægløsning kan en almindelig graviditetstest med en følsomhed på 25 mlU/ml blive positiv. Da en gennemsnitlig varer 28 dage, så vil en graviditetstest derfor normalvis blive positiv den dag, hvor man ville få menstruation, hvis ikke man var gravid. Husk at følge graviditetstestens brugsanvisning nøje, når du tester for graviditet.

 

Hvor tidligt kan man teste positiv?

Det er bare ikke alle, der kan vente indtil 14 dage efter ægløsning for at teste efter graviditet. Derfor findes der i dag særligt sensitive graviditetstests, som vil blive positive allerede fra 7-10 dage efter ægløsning. Det vil også sige, at nogle allerede kan måle graviditet med en tidlig graviditetstest 7-10 dage efter samleje ved ægløsning. Du kan se vores tidlige graviditetstests her. 

De mest følsomme graviditetstests har en hCG-sensitivitet på 10 mlU/ml, og dette niveau er nogle gravide kvinder allerede oppe på en uge efter ægløsning. Det er dog forskelligt, hvor hurtigt HCG-niveauet stiger, og derfor skal du ikke miste modet, hvis testen er negativ, inden du skulle have haft din menstruation. Da HCG-niveauet stiger så hurtigt i den tidlige start af graviditeten, kan du sagtens lave en positiv graviditetstest dagen efter du lavede en negativ, så mist ikke håbet. Test evt. igen i morgen eller vent et par dage, hvis der er en chance for, at du kan være gravid. 

Hvornår på dagen er det bedst at tage en graviditetstest?

Ønsker du at teste for graviditet, før du skulle have haft din menstruation, anbefales det at lave graviditetstesten på morgenurin, der er mere koncentreret. Resultatet på din graviditetstest kan også blive falsk negativ, hvis man lige har drukket meget væske eller har været på toilettet indenfor de seneste 4 timer. Begge ting kan fortynde urinen og gøre graviditetstesten falsk negativ, hvis du har testet meget tidligt i forløbet

 

Hvor sikker er en graviditetstest?

Graviditetstests er i dag af så en kvalitet, at de er mere end 99 % sikre fra 14 dage efter ægløsning. Her er det igen værd at bemærke, at du godt kan være gravid, selvom graviditetstesten er negativ. Dette er især gældende, hvis du tester før forventet menstruationsdag med en tidlig graviditetstest eller en almindelig graviditetstest.  

Graviditetstests er i dag af så høj kvalitet, at de er mere end 99 % sikre og præcise fra dagen for forventet menstruation. Dog kan du godt være gravid, selvom din graviditetstest er negativ. Dette gælder især, hvis du tester før forventet menstruationsdag. Årsagen er, at nogle bare er lidt langsommere end andre til at producere hCG.

Ulemper ved tidlig test

Cirka halvdelen af alle helt tidlige graviditeter går til igen. Dette kaldes også en biokemisk abort, og er en spontan abort, der sker kort tid efter befrugtning om implantation i livmoderen. Den biokemiske abort sker i langt de fleste tilfælde på grund af fejl i kromosomerne eller generne. Det er altså kroppens måde at afstøde en ikke-levedygtigt embryo på. Mange gange sker den biokemiske abort så tidligt, at kvinden stadig vil få menstruation på den forventede menstruationsdag. Men hvis man har testet tidligt og har stået helt lykkelig med en positiv tidlig graviditetstest, så kan det være en stor sorg at opleve, at graviditeten gik til igen. Denne skuffelse kunne i mange tilfælde være undgået, hvis man ikke havde testet tidligt før forventet menstruation.

Fordele ved tidlig test

Hvis du eksempelvis skal til en stor fest eller tager medicin, som kan være skadeligt for fostret, så kan det være en fordel at kende til graviditeten tidligt, så du undgår/alkohol/kost/medicin, som kan skade graviditeten.

Som udgangspunkt så kan du bedre stole på, at et positivt resultat på din graviditetstest er en blivende graviditet, jo længere tid du venter med at tage testen. Alle vores tests er mere end 99 % præcise på dagen for forventet menstruation. 

Se vores udvalg af graviditetstests her

Kilde: Apoteket.dk, Sjællands Universitetshospital i Køge, Sundhed.dk