En positiv graviditetstest er for nogle en årelang drøm, der går i opfyldelse. For andre er den positive graviditetstest et kæmpe chok. Uanset hvad, så betyder en positiv graviditetstest, at man er gravid, og det bliver du klogere på i vores guide om positive graviditetstests her

Hvad betyder en positiv graviditetstest?

Når du står med en positiv graviditetstest, betyder det, at testen har målt et forhøjet niveau af graviditetshormonet humant choriogonadotropin (hCG) i urinen. Kroppen begynder at producere hCG, når det befrugtede æg har sat sig fat i livmoderen. Når niveauet af hCG når over det niveau, som graviditetstesten er følsom overfor, så kommer der en ekstra streg frem på graviditetstesten. Hvis stregen kommer frem indenfor det tidsrum, som der står i graviditetstestens brugsanvisning (typisk 5-10 minutter), så betyder det, at din graviditetstest er positiv, og at du dermed er gravid. Husk at testens resultat ikke er gyldigt, hvis din graviditetstest først bliver positiv efter tid. Det kan du læse mere om i vores artikel her: Når graviditetstesten bliver positiv efter tid 


Positiv tidlig graviditetstest

En almindelig graviditetstest bliver positiv, når graviditetshormonet hCG kommer over 25 mIU/ml. Det niveau vil man normalvis være over, hvis man tester på dagen for forventet menstruation. Men det er ikke alle, der kan vente så længe, og her kan man vælge at bruge en tidlig graviditetstest. Tidlige graviditetstests har en lavere grænseværdi for graviditetshormonet hCG, og bliver positive allerede når hCG kommer over 10 mIU/ml. Det betyder, at man allerede kan teste for graviditet 8 dage efter befrugtning/6 dage før forventet menstruation.

Når man har testet tidligt og har en positiv graviditetstest kan den godt være lidt mere usikker end når man har testet på dagen for forventet menstruation.  Hvis man har fået en tidlig positiv graviditetstest, så er man gravid, og to streger er lige så meget et tegn på graviditet med en tidlig graviditetstest som med en almindelig graviditetstest. Men cirka halvdelen af alle helt tidlige graviditeter går til igen. Det kan have den konsekvens, at man når at teste og får en positiv tidlig graviditetstest med stor glæde til følge for så at alligevel at få menstruation. Den tidlige biokemiske abort ville man formentlig ikke have opdaget, hvis ikke man havde testet tidligt.

Se vores store udvalg af graviditetstests her

Se vores udvalg af tidlige graviditetstests

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

Du har en positiv graviditetstest, når teststregen kommer frem med farve indenfor den tid, som står i testens brugsanvisning. Bemærk, at en graviditetstest stadig er positiv, selvom teststregen ikke er lige så mørk som kontrolstregen. Der skal bare være farve i teststregen.

Se billedeksempler på positive graviditetstests, som vi sælger på gravidtid.dk her

Positiv Gravidtid tidlig graviditetstest stav

Positiv Gravidtid tidlig graviditetstest stav

 

Positiv Femometer graviditetstest strimmel

Positiv Femometer graviditetstest strimmel
Positiv Gravidtid graviditetstest strimmel

Kan en graviditetstest være falsk positiv?

I dag er graviditetstests generelt mere end 99 % sikre fra dagen for forventet menstruation. Det betyder også, at hvis der kommer en teststreg med farve frem på graviditetstesten indenfor tid, så er du gravid. Så umiddelbart er svaret nej til spørgsmålet kan man få en falsk positiv graviditetstest. Nogle kan dog få en oplevelse af at testen må have været falsk positiv, hvis man kort tid efter alligevel får menstruation. Men som nævnt før, så vil forklaringen her i langt de fleste tilfælde være, at det var en biokemisk abort. Altså en abort, der er sket i uge 3-5 i den periode hvor man kun kan måle graviditet på en graviditetstest eller med en blodprøve, men endnu ikke ville kunne se et foster på en scanning.

Positiv graviditetstest - hvad nu?

Noget af det første du skal gøre er at kontakte lægen og få en tid. Her vil du få bekræftet graviditeten med en graviditetstest eller en blodprøve, og så vil der blive oprettet en vandrejournal og valgt et fødested, som senere vil indkalde dig til scanninger og jordemoderbesøg. 

Hvis ikke du allerede tager folsyre, så skal du begynde på det nu. Sundhedsstyrelsen anbefaler 400 mikrogram folsyre dagligt. Fra du er 10 uger henne, anbefales du at tage et dagligt jerntilskud på 40-50 mg under resten af graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at gravide indtager et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram, og endelig så anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at du tager et dagligt tilskud på 500 mg kalk igennem hele graviditeten, hvis ikke du indtager 1/2 liter mælkeprodukt dagligt. I vores artikel her kan du læse mere om, hvad man skal gøre, når du har en positiv graviditetstest

Her kan du finde alle vores artikler om graviditetstests