Det kan være svært at finde det rigtige ben at stå på, når man har konstateret, at man er gravid. Her prøver vi at guide dig i forhold til de officielle anbefalinger, når man er blevet gravid
Noget af det første, du kan gøre er, at ringe til lægen og bestille en tid til det første graviditetsbesøg. Her vil din graviditet blive bekræftet, du vil få en vandrejournal, og I skal tale om, hvor du skal føde og have dine scanninger. Læs mere om alle de besøg, der er fastlagt i en gennemsnitlig graviditet her
Og prøv vores terminsberegner her
Kosttilskud til gravide
Hvis ikke du allerede er begyndt at tage folsyre, skal du starte nu. Sundhedsstyrelsen anbefaler 400 mikrogram folsyre dagligt allerede fra det tidspunkt, hvor du går i gang med at forsøge på at blive gravid. Folsyre har en dokumenteret effekt på at mindske skader på fosterets hjerne og rygmarv. Når du når til uge 10, skal du også begynde at tage et dagligt jerntilskud på 40-50 mg, og det skal du gøre under resten af graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler jerntilskud, fordi kroppen har brug for flere røde blodlegemer til at transportere ilt fra moderen til fostret. Tager man ikke jerntilskud, kan det derfor betyde, at moderen får jernmangel og senere lav blodprocent.
Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at gravide indtager et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram igennem hele graviditeten. Det skyldes, at D-vitamin hjælper på optagelsen af calcium og på knogleopbygningen.
Endelig anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at gravide enten indtager 500 ml mælkeprodukt om dagen eller tager et dagligt tilskud på 500 mg kalk igennem hele graviditeten. Kalk anbefales, fordi det er vigtigt for både den gravides og det ufødte barns knogler.
Du kan finde alle de ovenstående kosttilskud i vores shop lige her
Alkohol når man er gravid
Når du bliver gravid, er der pludselig endnu en person udover dig selv, som er afhængig af, at du spiser og lever sundt. Det betyder ikke, at der ikke plads til at falde lidt i, men helt grundlæggende, så kommer næringsstoffer og ilt fra dig og videre over til barnet gennem moderkagen og navlestrengen. Barnet får ny næring fra dig, og det betyder også, at barnet hurtigt vil blive påvirket, hvis du eksempelvis drikker alkohol, ryger eller tager stoffer, så lad helt enkelt være med det.
Nogle kvinder vil opleve at have drukket meget tidligt i graviditeten, hvor de ikke vidste, at de var gravide. Husk at det er sket for mange, og ofte er det sket, før ægget overhovedet har sat sig fast, så ro på. I langt de fleste tilfælde, vil det ingen indflydelse have på fostret. Det vigtigste er, at stoppe med at drikke alkohol og undlade at drikke under resten af graviditeten. Alkohol passerer nemlig let igennem moderkagen, og det betyder også, at barnet får samme alkoholindhold i blodet som moderen. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du ikke drikker alkohol under graviditeten.
Kostanbefalinger til gravide
Sundhedsstyrelsen anbefaler af du under graviditeten følger de officielle kostråd, som er:
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Spis frugt og mange grøntsager
Spis mere fisk
Vælg fuldkorn
Vælg magert kød og kødpålæg
Vælg magre mejeriprodukter
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand
Motion når du er gravid
Helt generelt, så er motion også sundt for dig, når du er gravid. Motion er med til at mindste gener og lidelser som graviditetssukkersyge, svangerskabsforgiftning og svær vægtøgning under graviditeten. Det er derfor altså fordelagtigt for både dit barn og dig at dyrke motion under graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du:
Motionerer mindst 30 minutter om dagen. Hvis du ikke er vant til at motionere, opfordres du til at følge et motionsprogram, hvor du arbejder dig op til 30 minutter om dagen. Hvis du er vant til at motionere, så skal du fortsætte som før uden ambitioner om at forbedre formen yderligere under graviditeten.
Undgå kontakt- og kampsport
Undgå dykning, ridebanespringning, faldskærmsudspring og andre sportsgrene, som kan give dig faldskader
Undgå overophedning og stop med det samme, hvis du oplever ubehag, smerter, plukveer eller blødning, mens du træner.
Se vores udvalg af ægløsningstests her
Se vores udvalg af tidlige graviditetstests her
Se vores udvalg af graviditetstests her
Kilde: Sundhedsstyrelsen