Men en omvendt terminsberegner kan du - med udgangspunkt i din terminsdato - beregne, hvornår du cirka blev gravid. Den omvendte terminsberegner tager udgangspunkt i en gennemsnitlig cykluslængde på 28 dage.

Det er sjældent, at man kan være så heldig at kunne planlægge præcist, hvornår man bliver gravid. Men med udgangspunkt i den omvendte terminsberegner kan du også skrive din ønske-terminsdato ind som terminsdato og så ud fra svaret se, hvornår du så skal forsøge på at blive gravid.

Prøv omvendt terminsberegner her

Omvendt Terminsberegner

Se hvornår du blev gravid

Hvordan bruges en omvendt terminsberegner?

Du starter med at indtaste din terminsdato – enten den, du selv har fundet med vores terminsberegner, eller den dato, du har fået ved nakkefoldsscanningen. Baseret på den dato beregner vores omvendte terminsberegner, hvornår du sandsynligvis blev gravid.

For eksempel: Hvis du har termin den 25. juli 2025, vil beregneren vise, at undfangelsen sandsynligvis fandt sted den 18. oktober 2024.

I Danmark beregner læger og jordemødre terminen ud fra den første dag i din sidste menstruation. Det betyder, at du teknisk set allerede er "gravid" cirka to uger før ægløsningen – altså før selve undfangelsen sker. Derfor vil du på dagen for din forventede menstruation (hvor man typisk kan teste positivt) være 4+0 i graviditeten, hvis du har en gennemsnitlig cyklus på 28 dage

Den omvendte terminsberegner tager højde for dette og trækker 38 uger (266 dage) fra din terminsdato for at give et kvalificeret bud på, hvornår undfangelsen fandt sted.

Hvad er terminsdato?

Terminsdato er den forventede dato for, hvornår barnet kommer til verden. Husk dog, at datoen bare er et pejlemærke. Man siger derfor også¨, at barnet er født inden for termin, hvis man føder efter fulde 37 uger og op til to uger efter terminsdatoen

Hvor mange føder til termin?

Det er helt normalt, hvis fødslen ikke sker præcis på den dato, der er angivet som termin. Faktisk føder kun omkring 5-10 % på selve terminsdagen. Det er lige så almindeligt at føde op til to uger før som to uger efter.

Mod slutningen af graviditetsuge 40 har de fleste, der har født før, allerede født. Førstegangsfødende oplever ofte, at fødslen trækker lidt længere ud. Førstegangsfødende føder gennemsnitligt 9 dage over termin, mens gennemsnittet for alle fødende (også flergangsfødende) hedder efter 40 uger og 2 dage – altså efter 282 dages graviditet.

Planlæg terminsdato - Hvornår skal jeg prøve at blive gravid?

Hvis der er noget, som man desværre ikke kan planlægge med sikkerhed, så er det en graviditet, men HVIS man nu har et ønske om en bestemt terminsdato/terminsmåned, så kan man også bruge den omvendte terminsberegner.

Lad os for eksemplets skyld sige, at du godt kunne tænke dig at føde den 5. marts. Så skriver du den 5. marts 2025 som terminsdato. Her vil beregneren så sige, at du blev gravid 29. maj 2024. Det betyder, at skal forsøge på at blive gravid omkring 29. maj 2024. Igen - man kan sjældent planlægge en graviditet så præcist. Man kan også kun blive gravid ganske få dage hver måned lige omkring ægløsning. Derfor skal man så også være heldig, at have ægløsning lige omkring 29/5 i dette tilfælde. 

Hvordan virker en omvendt terminsberegner?

Den omvendte terminsberegner giver et bud på, hvornår du blev gravid med udgangspunkt i en gennemsnitlig cyklus på 28 dage, hvor ægløsningen har lagt 14 dage før forventet menstruation. 

Du kan selv beregne din termin ud fra sidste ægløsning eller seneste menstruations første dag. Men den terminsdato, som du vil få til nakkefoldsscanningen, vil altid være den mest præcise

Beregn hvornår du eller familiemedlemmer eller venner blev undfanget

Du kan også beregne, hvornår du selv eller nogen du kender, blev undfanget med udgangspunkt i den omvendte terminsberegner

Husk også her, at den omvendte terminsberegner tager udgangspunkt i en gennemsnitlig cyklus på 28 dage ligesom den ikke tager højde for, at man kan være blevet født tidligt eller efter terminsdatoen 

Du kan også prøve vores ægløsningsberegner lige her

Ofte stillede spørgsmål om brug af omvendt terminsberegner

Hvad er en omvendt terminsberegner?

En omvendt terminsberegner er et værktøj, der hjælper dig med at finde ud af, hvornår du sandsynligvis blev gravid. I stedet for at beregne terminsdatoen ud fra sidste menstruation, tager den udgangspunkt i terminsdatoen og regner 38 uger (266 dage) bagud for at estimere undfangelsesdatoen.

Hvor præcis er en omvendt terminsberegner?

En omvendt terminsberegner giver et godt bud på undfangelsesdatoen, men præcisionen afhænger af, hvor nøjagtig terminsdatoen er fastsat ligesom længden på kvindens cyklus også kan gøre udregningen mindre sikker. Terminen kan være beregnet ud fra menstruation eller scanning, og begge har en vis usikkerhed. Beregneren er et vejledende redskab.

Hvorfor regner man 38 uger tilbage og ikke 40?

Terminsdatoen sættes typisk 40 uger fra første dag i sidste menstruation. Men undfangelsen sker omkring 14 dage senere – altså efter 38 uger frem. Derfor trækker den omvendte terminsberegner 38 uger fra terminen for at finde det mest sandsynlige tidspunkt for undfangelsen.

Kan jeg bruge omvendt terminsberegning, hvis jeg har en uregelmæssig cyklus?

Ja, men resultatet kan være mindre præcist. Har du en uregelmæssig cyklus, kan det være sværere at fastsætte både ægløsning og undfangelsestidspunkt præcist. I sådanne tilfælde er terminen ofte fastsat ved scanning, og det er den dato, du bør bruge i beregneren.

Hvad kan jeg bruge den omvendte terminsberegner til?

Den omvendte terminsberegner er især nyttig, hvis du er nysgerrig på, hvornår du blev gravid. Det kan være relevant, hvis du vil forstå din cyklus bedre eller sammenligne tidspunktet med muligt samleje, især ved fertilitetsbehandling eller i tilfælde, hvor tidspunktet for undfangelsen er vigtigt at kende.

Kilder: Sundhed.dk, Rigshospitalet, Det Danske Fødselsregister