Det er kun ganske få dage i løbet af kvindens cyklus hvor hun kan blive gravid. Nemlig lige i døgnene omkring ægløsning. Det er derfor vigtigt at vide, hvornår man har ægløsning, hvis man har et ønske om at blive gravid og gerne vil time samleje eller inseminering for at optimere chancen for at blive gravid.

Ægløsningsberegner - Hvornår er der størst chance for at blive gravid?

Resultater:

 

 

 

Ægløsning falder normalt 14 dage før næste menstruation. Det vil sige, at ægløsning så normalt vil falde på dag 14, hvis man har en helt gennemsnitlig cyklus på 14 dage. Efter ægløsning er ægget er kun frugtbart i 12-24 timer, men da sperm kan holde sig i kroppen og være levedygtigt i 3-5 dage, så siger man, at muligheden for at blive gravid i hver menstruationscyklus ligger på omkring 5-7 dage

Hvad er ægløsning?

Kvinder i den fødedygtige alder har ægløsning hver måned. Det betyder, at en af de to æggestokke frigiver et æg, efter det er blevet modnet i æggestokkene. Når det lille æg, der måler cirka 0,15 cm, frigives, bliver det fanget i kvindens æggeleder, og nu begynder en rejse på gennemsnitligt 5 dage, før det når ned til livmoderen. Det er nu chancen er der for graviditet, hvis ægget indenfor 24 timer efter ægløsningen møder en sædcelle, som lykkes med at trænge ind i ægget og befrugte det. Hvis man vil øge chancen for graviditet, kan det derfor give rigtig god mening at holde godt øje med ægløsningen og hvornår den kommer, så man kan sørge for at have samleje på det tidspunkt, hvor man også er mest fertil. Se vores udvalg af ægløsningstests her

Hvor lang tid varer ægløsning?

Der går cirka et døgn fra ægget er blevet løsnet fra æggestokken, indtil det går til og der derved ikke længere er mulighed for at befrugte det. Men alligevel siger man, at en kvinde med en normal cyklus har 5-6 fertile dage. Det skyldes, at sædceller kan leve i op til 6 dage inde i kvinden efter et samleje. Så hvis man har samleje 5 dage før ægløsning eller indenfor de første 24 timer efter ægløsning, så vil der dermed være en chance for, at en sædcelle møder ægget og befrugter det. Når din ægløsningstest bliver positiv, forventes din ægløsning at komme indenfor de næste 24-36 timer.

Det kræver ægløsning, før man kan blive gravid

Det kræver ægløsning - altså et æg, som kan blive befrugtet af en sædcelle, før der kan opstå en graviditet. Derfor vil du heller ikke opleve at blive gravid, hvis der ikke er nogen ægløsning.

Ved ægløsning er timingen vigtig, hvis du gerne vil være gravid:

  • Tidspunktet for ægløsning er forskellig fra kvinde til kvinde
  • Der er størst chance for at blive gravid ved samleje i de 3 dage op til dagen med ægløsning​​
  • Tidspunktet for ægløsning sker oftest 14 dage før din næste menstruation, men afhænger af din menstruationscyklus

Hvordan ser en positiv ægløsningstest ud?

Din ægløsningstest er positiv, hvis der kommer to streger frem, og teststregen (T) er kraftigere eller lige så kraftig som kontrolstregen (C). Vi har samlet et billedgalleri med en positiv ægløsningstest fra alle de ægløsningstests, vi sælger hos gravidtid.dk. Det kan du finde lige her: Billedgalleri med positive ægløsningstests

På billedet herunder ser du et klassisk eksempel på en positiv ægløsningstest, hvor teststregen er mere tydelig end kontrolstregen. Ægløsningstesten er fra Femometer, og du kan finde den lige her

Positiv Femometer ægløsningstest strimmel

Hvad er de 5 mest normale symptomer på ægløsning?

Mange kvinder oplever et eller flere symptomer, som viser, at de har ægløsning.

De mest klassiske tegn på ægløsning er:

● Ømme bryste

● Mavekrampe og smerte i maven

● Øget udflåd, der er elastisk klart og slimet.

● Temperaturstigning på 0,2-0,5 grad

Læs mere om udflåd og ægløsning

Læs mere om temperaturstigning og ægløsning

Ægløsning og udflåd

I løbet af kvindens menstruationscyklus vil hendes udflåd ændre sig i forbindelse med ægløsning og menstruation. Der er 5 perioder i forhold til udflåd og kvindens cyklus:

Menstruation - Tør periode. Under menstruationen har man typisk ikke rigtigt udflåd. I denne periode er man ikke fertil

Lige efter menstruation - klæbrig periode. Efter menstruation og frem til en uge før ægløsning er kvindens udflåd klæbrig, tør og kan nærmest skille lidt. I denne periode er man stadig ikke fertil.

Lige før ægløsning - cremet periode. Nu er den fertile periode startet, og kvindens udflåd er mere hvid, cremet og elastisk. Mængden af udflåd vokser ofte i denne periode

Ægløsning - Æggehvide periode. Nu er kvinden mest fertil, og hendes udflåd ligner mælkehvidt slim, der er gennemsigtig og meget elastisk. 

Efter ægløsning - Tør periode. Kvindens mængde af østrogen falder, og det får mængden af udflåd til at falde. I denne periode er mange kvinder helt tørre

Ægløsningstest beregner

I vores skema herunder kan du se, hvornår vi anbefaler, at du begynder at teste med en ægløsningstest i forhold til din ægløsning

Cykluslængde

Forventet ægløsning på dette antal dage efter sidste menstruations første dag

Begynd at teste med ægløsningstest så mange dage efter sidste menstruations første dag

21

7

5

22

8

6

23

9

7

24

10

8

25

11

9

26

12

10

27

13

11

28

14

12

29

15

13

30

16

14

31

17

15

32

18

16

33

19

17

34

20

18

35

21

19

36

22

20

37

23

21

38

24

22

39

25

23

40

26

24

 

Positiv ægløsningstest: Hvornår er der størst chance for at blive gravid?

Du er allermest fertil på dagen for ægløsning samt dagen før. Når du har fundet frem til din ægløsning ved hjælp af eksempelvis en ægløsningstest eller temperaturmetoden, så anbefaler vi, at du har sex samme dag og dagen efter for at maksimere graviditetschancerne. Da sædceller kan overleve i kvinden i op til 6 døgn, så er du også med til at øge chancen for at blive gravid, hvis du har sex i dagene op til forventet ægløsning. 

Hvis ikke du er fan af ægløsningstests eller temperaturmetoden, så er det også en god tommelfingerregel at have sex 2-3 gange om ugen. På den måde kan du også næsten være sikker på at ramme de fertile dage omkring ægløsning. 

Hvad er chancen for at blive gravid ved positiv ægløsningstest?

På Rigshospitalet har man undersøgt graviditetschancerne i løbet af en cyklus hos kvinder i forskellige aldersgrupper, hvis de har sex ved ægløsning. Hvis kvinden er 20 år, så er hendes månedlige chance for graviditet, der resulterer i fødsel af en levende baby 34 %. Hvis kvinden er 25 år, er chancen 24 %. Når hun er 30 år, er chancerne for at blive gravid allerede halveret og er 17 %. En 35-årig kvindes månedlige graviditetschance, der resulterer i fødsel af en baby er 12 %. Når hun fylder 40 år, er chancen faldet til 6 %

Kurven her illustrerer chancen for graviditet, som resulterer i et barn i forhold til kvindens alder. Husk at tallene er gennemsnit. Der findes 40-årig kvinder, som bliver gravide i første forsøg ligesom der findes 25-årige unge kvinder, som forsøger i årevis uden held. 

Alder og fertilitet

 I artiklen her kan du læse mere om chancen for at blive gravid ved en positiv ægløsningstest

Apps der kan beregne ægløsning

Der findes i dag mange forskellige apps, der kan hjælpe dig med at beregne, hvornår du får ægløsning. 

Den danske app Clue bruges af mange, og den kan hjælpe med at forudsige, hvornår du får menstruation, ægløsning og PMS. Jo mere data du giver den, jo mere præcist kan den forudsige din cyklus. 

Hvis du har en Iphone, så kan du også bruge den Sundhedsappen, der allerede findes på telefonen. Her vil du også kunne tracke din cyklus og se, hvornår du ventes at få ægløsning og menstruation.

Kan man påvirke barnets køn ved at have samleje på et bestemt tidspunkt?

Først og fremmest, så er det mandens sæd, der afgør hvilket køn barnet kommer til at få. Hvis den sædcelle, der befrugter ægget har et X kromosom, så bliver det en pige. Hvis den heldige sædcelle har et Y kromosom, så bliver det en dreng. Forskningen viser også, at god sædkvalitet øger chancen et par procent for at få en dreng, mens dårlig sædkvalitet øger chancen for at det bliver en pige. 

Befrugtning af æg

Biologen Landrum Shettles forskede i fertilitet i 1960´erne. Dengang kom han frem til, at sædceller med Y-kromosom, som laver drenge er hurtige, mens sædcellerne med X-kromosom, der laver piger er langsomme. Hvis man tror på den teori, så er det en god ide at have sex eller blive insemineret lige ved ægløsning, hvis man gerne vil have en dreng. Ønsker man en pige og vil prøve Shetteles metoden af, så skal man have samleje 2-4 dage før ægløsning, da det kun vil være sædcellerne med X-kromosom, som vil overleve længe nok til at nå frem til ægget, når man får ægløsning

Beregn ægløsning med din temperatur

Man kan også beregne ægløsning og cyklus ved hjælp af temperaturmetoden BBT. Metoden går ud på, at man hver morgen måler sin temperatur, inden man er gået ud af sengen.

Temperatur og ægløsning

Hvis man måler temperaturen hver morgen, så vil man se, at kvindens temperatur stiger 0,2-0,5 grad døgnet efter ægløsning. Temperaturen vil blive på dette forhøjede niveau på grund af stigningen i mængden af hormonet progesteron, indtil næste menstruation starter, hvor progesteron-niveauet - og temperaturen falder igen. 

Læs mere om temperaturmetoden BBT

Læs mere om progesteron

Prøv vores terminsberegner

Kilde: Sundhed.dk, Herlev Hospital, Netdoktor.dk, Rigshospitalet, Danmarks Statistik, Syddansk Universitet