Sundhedsstyrelsen anbefaler folsyre, når du er gravid ligesom de anbefaler folinsyre allerede før graviditet. Det skyldes, at det er veldokumenteret igennem forskning, at forekomsten af rygmarvsbrok falder, hvis du som gravid har taget folsyre før og under graviditeten.
Hvad er folsyre?
Folsyre er et B-vitamin, der også kaldes B) eller folat. Det spiller en vigtig rolle i kroppen ved at bidrage til celledeling, produktionen af røde blodlegemer og syntesen af DNA. Det er vigtigt at indtage folinsyre som gravid, da det hjælper med at reducere risikoen for neuralrørsdefekter hos fostre.
Folsyre findes naturligt i forskellige fødevarer som grønne bladgrøntsager (spinat, broccoli, salat), bælgfrugter (linser, bønner), lever, citrusfrugter og fuldkornsprodukter. Det kan også tilføjes til nogle fødevarer som berigelse, f.eks. i form af beriget mel eller kornprodukter.
Hvorfor anbefales folsyre før graviditet?
Forskning har vist, at mangel på folsyre i graviditeten er forbundet med risiko for rygmarvsbrok hos kvindens foster. Det er dokumenteret, at et tilskud af folsyre forebygger neuralrørsdefekter. Neuralrørsdefekter er alvorlige misdannelser i fosterets rygmarv, rygsøjle eller hjernen. Folsyreindtagelse før og tidligt under graviditeten har vist sig at reducere risikoen for neuralrørsdefekter som eksempelvis rygmarvsbrok.
Folsyre er også vigtig for celledelingen og væksten. Under graviditeten har kroppen et øget behov for folsyre til at understøtte udviklingen af moderkagen og fostrets vækst. Alle kvinder anbefales derfor at tage folsyre under graviditeten.
Hvor meget folsyre skal man tage, hvis man planlægger graviditet?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager et tilskud af folsyre på 400 mikrogram dagligt. Gerne allerede fra tre måneder før graviditet. Vælg enten en vitaminpille, som indeholder den anbefalede dosis af folsyre eller køb kosttilskud med kun folsyre.
Kvinder med ekstra behov for folsyre
Kvinder der tidligere har født et barn med rygmarvsbrok eller har været gravid med et foster med rygmarvsbrok anbefales at tage et tilskud på 5000 mikrogram (5 mg) folsyre dagligt fra graviditeten planlægges og frem til måneder inde i graviditeten. Det samme gælder for kvinder, der selv har medfødt rygmarvsbrok eller har en partner, der har det. Den forhøjede dosis skal aftales i samarbejde med egen læge.
Herudover kan man have et øget behov for folinsyre, hvis man:
- Er i behandling for epilepsi med antiepileptka
- Tager methotrexat (et kemoterapeutisk middel, der virker immunundertrykkende)
- Har kronisk tarmbetændelse
- Har sukkersyge/diabetes
Hvis du ikke har taget folsyre inden graviditet
Neuralrøret udvikles meget tidligt hos fostret. Derfor er det meget vigtigt at tage folsyre, allerede fra du planlægger at blive gravid, men husk også, at du ikke skal blive bekymret og bebrejde dig selv, hvis der er gået lidt tid, før du finder ud af, at du er gravid, og hvor det måske ikke har været helt planlagt.
Folsyre nedsætter ganske rigtigt risikoen for neuralrørsdefekter som rygmarvsbrok, men det betyder ikke, at du så føder et barn med neuralrørsdefekt, fordi du ikke tog folsyre i starten af graviditeten. Neuralrørsdefekter er meget sjældne, og der fødes kun cirka 20 børn om året med neuralrørsdefekt i Danmark
Folsyre når man er gravid
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man dagligt tager 400 mikrogram folinsyre til og med graviditetens 12. uge.
Kan der være bivirkninger ved folsyre?
Der har været meget få indrapporterede bivirkninger af folsyre. Højest 1 ud af 1000 har oplevet allergiske reaktioner som kløe og udslæt. Kvalme og luft i maven samt nedsat appetit.
Er der forskel på folsyre og folinsyre?
Folat i fødevarer
Man kan finde folat i mange fødevarer, hvilket betyder, at man normalvis er godt dækket ind, hvis man spiser sundt og varieret. Dog ikke som gravid eller (forhåbentligt) kommende gravid. Her anbefaler Sundhedsstyrelsen alle at tage et dagligt tilskud af folsyre.
Fødevarer som har et højt indhold af folat:
- Kyllinge-, kalve- og svineleve
- Ost
- Broccoli
- Spinat
- Kikærter
- Blomkål
- Jordbær
- Salat
Folinsyre og mænd
Også mænd kan have gavn af folinsyre, hvis der er et ænske om graviditet. Folsyre bidrager nemlig til celledelingsprocessen, hvilket kan medvirke til at kromosomfejl mindskes. Mænd kan derfor også starte med folinsyre/folat 3 måneder før planlagt graviditet med deres partner.
Køb folsyre hos gravidtid.dk
Hos gravidtid.dk finder du et godt udvalg af folsyre. Vi sender ordrer alle ugens 7 dage og har hurtig diskret levering og fri fragt, hvis du køber for mere end 150 kroner.
Find alle vores kosttilskud med folinsyre eller folat her