Der er nok en del, der genkender de der ulideligt lange uger fra ægløsning og frem til man burde få sin menstruation, for det er her, hvor man måske er gravid, men endnu ikke kan lave en positiv graviditetstest.
Med almindelige graviditetstests er tommelfingerreglen normalvis, at man bør vente med at teste for graviditet til den dag, hvor menstruationen burde komme (gennemsnitligt to uger efter ægløsning) En almindelig graviditetstest har en grænseværdi for graviditetshormonet hCG på 25 mIU/ml, og tester du på dagen for forventet menstruation er resultatet over 99 % sikkert. Se vores udvalg af graviditetstests her
Tidlige graviditetstests
I dag findes der flere forskellige tests på markedet, som har en lavere grænseværdi for hCG, og kan måle graviditetshormonet helt ned til 10 mIU/ml. Det betyder, at du allerede kan forsøge at teste for graviditet 8 dage efter befrugtning eller gennemsnitligt 6 dage før din forventede menstruation med de tidlige graviditetstests.
Gravidtid.dk sælger sensitive graviditetstests fra vores eget mærke Gravidtid, Abblo Pharma, Gravidtid, RFSU og Femometer samt Clearblue. Se vores udvalg af tidlige graviditetstests her. Husk, at en negativ test før din forventede menstruationsdag ikke nødvendigvis betyder, at du ikke er gravid, da det kan tage tid, før hCG-niveauet er højt nok til at gøre en graviditetstest positiv. Hvis du har en negativ test før forventet menstruation, anbefales det derfor, at du venter et par dage, før du tester igen (hvis du ellers kan vente – vi ved godt, det er svært)
Forskel på hvornår graviditetstest bliver positiv
Kroppen begynder først at producere graviditetshormonet HCG, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderhulen. Men det gør det først efter en vandring gennem æggelederen, som kan tage fra et døgn til en uge, uden at det er unormalt.
Det betyder også, at man kan opleve, at man er længere eller kortere henne i sin graviditet end forventet, fordi vandringen kan have taget kortere eller længere tid end gennemsnittet. Hvis eksempelvis ægget har brugt en uge på turen gennem æggelederen, kan du derfor også risikere først at have en positiv graviditetstest nogle dage efter udeblevet menstruation.
Ulemper ved tidlig test
Cirka halvdelen af alle helt tidlige graviditeter går til igen. Det betyder også, at du risikerer at blive ked af at have konstateret, at du var gravid for så alligevel at få menstruation. Den tidlige biokemiske abort ville du formentlig ikke have opdaget, hvis du havde ventet med at teste til forventet menstruationsdag
Fordele ved tidlig test
Det kan være rart at arbejde på at få svar og vished i den lange ventetid. Hvis du eksempelvis skal til en stor fest eller tager medicin, som kan være skadeligt for fostret, så kan det også være en fordel at kende til graviditeten tidligt, så du undgår/alkohol/kost/medicin, som kan skade graviditeten.
Som udgangspunkt så kan du bedre stole på, at et positivt resultat på din graviditetstest er en blivende graviditet, jo længere tid du venter med at tage testen. Alle vores tests er mere end 99 % præcise på dagen for forventet menstruation.
Hvis du ønsker en guide til valg af graviditetstest kan du læse mere i artiklen her: Guide til valg af graviditetstest
Kilde: Sjællands Universitetshospital i Køge, Sundhed.dk