Der er nok en del, der genkender de der ulideligt lange uger fra ægløsning og frem til man burde få sin menstruation, for det er her, hvor man måske er gravid, men endnu ikke kan lave en positiv graviditetstest. Dage, hvor alle symptomer analyseres og måles op mod, om man mon kan være gravid. Derfor er der nogle, der foretrækker at teste med en tidlig graviditetstest så hurtigt som muligt

Hvad er en tidlig graviditetstest?

Helt grundlæggende så måler en graviditetstest niveauet af graviditetshormonet hCG i urinen. Det er det hormon, som begynder at stige, når et befrugtet æg har sat sig fast i livmoderen, og derfor betyder en positiv graviditetstest, at du er gravid. Normale graviditetstests har en hCG-sensitivitet på 25, men en tidlig graviditetstest har en lavere grænseværdi for hCG, og kan måle graviditetshormonet helt ned til 10 mIU/ml. Det betyder, at du allerede kan forsøge at teste for graviditet 8 dage efter befrugtning eller gennemsnitligt 6 dage før din forventede menstruation med en tidlig graviditetstes.

Gravidtid.dk sælger tidlige graviditetstests fra vores eget mærke Gravidtid, Abblo Pharma, Gravidtid, RFSU og Clearblue. Se vores udvalg af tidlige graviditetstests her. Husk, at en negativ test før din forventede menstruationsdag ikke nødvendigvis betyder, at du ikke er gravid, da det kan tage tid, før hCG-niveauet er højt nok til at gøre en graviditetstest positiv. Hvis du har en negativ test før forventet menstruation, anbefales det derfor, at du venter et par dage, før du tester igen (hvis du ellers kan vente – vi ved godt, det er svært)


Forskel på hvornår graviditetstest bliver positiv

Kroppen begynder som sagt først at producere graviditetshormonet hCG, når det befrugtede æg har som sagt sat sig fast i livmoderhulen. Men det kan det først gøre efter en vandring gennem æggelederen for at nå frem til livmoderen, som kan tage fra et døgn til en uge, uden at det er unormalt.

Det betyder også, at man kan opleve, at man er længere eller kortere henne i sin graviditet end forventet, fordi vandringen kan have taget kortere eller længere tid end gennemsnittet. Hvis eksempelvis ægget har brugt en uge på turen gennem æggelederen, kan du derfor også risikere først at have en positiv graviditetstest nogle dage efter udeblevet menstruation, mens andre kan teste positiv på en graviditetstest mange dage før forventet menstruation.

Hvor sikker er en tidlig graviditetstest?

Graviditetstests er i dag af så høj kvalitet, at de er mere end 99 % sikre på dagen for forventet menstruation. Den sikkerhed er der også på tidlige graviditetstests, hvis du tester på den dag, hvor menstruationen skulle komme. Men når man tester før dagen for forventet menstruation, så bliver sikkerheden lidt lavere, når det kommer til negative graviditetstests. Flere kliniske tests på tidlige graviditetstests viser for eksempel, at det vil være cirka 70 % af de gravide, som vil få et positivt resultat på en tidlig graviditetstest 4 dage før forventet menstruation. Det vil sige, at 30 % af gravide kvinder ikke vil kunne teste positivt 4 dage før forventet menstruation Det betyder dermed også, at man godt kan være gravid, selvom man tester negativ med en tidlig test, før man skulle have haft menstruation. Til gengæld så betyder en positiv graviditetstest, at man er gravid. Og det svar er lige så sikkert, som hvis du havde taget graviditetstesten senere. En graviditetstest viser som udgangspunkt ikke falsk negativ. Heller ikke selvom det er en tidlig graviditetstest.

Ulemper ved en tidlig graviditetstest

Cirka halvdelen af alle helt tidlige graviditeter går til igen. Det betyder også, at du risikerer at blive ked af at have konstateret, at du var gravid for så alligevel at få menstruation. Den tidlige biokemiske abort ville du formentlig ikke have opdaget, hvis du havde ventet med at teste til forventet menstruationsdag. Her ville blødningen fra den biokemiske abort blot minde om almindelig menstruation. 

Fordele ved tidlig graviditetstest

Det kan være rart at få svar og vished i den lange ventetid. Hvis du eksempelvis skal til en stor fest eller tager medicin, som kan være skadeligt for graviditeten, så kan det også være en fordel at kende til graviditeten tidligt, så du undgår/alkohol/kost/medicin, som kan skade.

Som udgangspunkt så kan du bedre stole på, at et positivt resultat på din graviditetstest er en blivende graviditet, jo længere tid du venter med at tage testen. Alle vores tests er mere end 99 % præcise på dagen for forventet menstruation.

Hvis du ønsker en guide til valg af graviditetstest kan du læse mere i artiklen her: Guide til valg af graviditetstest

Kilde: Sjællands Universitetshospital i Køge, Sundhed.dk