Mange af os kender historien om en vens veninde, der blev gravid, mens hun brugte spiral, men i virkeligheden, så sker det kun for ganske få kvinder. For i dag beskytter både hormonspiralen og kobberspiralen lige så godt mod graviditet, som p-piller gør.
Hvor sikker er en spiral?
Kobberspiralen har i dag en sikkerhed på 98 %, så det er derfor meget svært at blive gravid med kobberspiral.
Hormonspiralen, som er klart den mest anvendte form for spiral er en smule mere sikker, og med en hormonspiral er du 99 % sikker på ikke at blive gravidl. Så som statistikkerne viser, så er det dermed meget svært at blive gravid trods spiral
Risiko for at blive gravid med spiral?
Selvom sikkerheden og beskyttelsen mod graviditet er meget høj med spiral, så er der en lille risiko for at blive gravid på spiral. Med hormonspiral kan det ske for 2 ud af 100 kvinder, mens risikoen er for at blive gravid med hormonspiral er 1 % - eller 1 ud af 100.
Typiske årsager til graviditet trods spiral
Helt grundlæggende så beskytter en kobberspiral mod graviditet ved at ændre i miljøet omkring livmoderhalsen, så sædcellerne har svært ved at bevæge sig og nå frem til et æg efter ægløsning for at befrugte det. Hormonspiralen virker ved at lade hormonet gestagen sige langsomt ud gennem en plasticbeholder i spiralen og derved påvirke livmoderslimhinden og livmoderhalsslimen, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.
Hvis man bliver gravid med kobberspiral eller hormonspiral, så vil det oftest skyldes, at spiralen er gledet ud eller sidder forkert. En spiral kan nemlig godt glide ud af livmoderen igen umiddelbart efter oplægning eller senere under menstruation, fordi livmoderen trækker sig sammen. Så hvis du spørger dig selv, om en spiral kan rykke sig, så er svaret ja. Risikoen er dog størst det første år, efter spiralen er lagt. Hvis man bruger tampon eller menstruationskop, så øger det også risikoen for, at man kan komme til at hive spiralen ud.
Hvis det føles som om spiralen sidder forkert, så bør man kontakte sin læge eller gynækolog for at få tjekket, om spiralen stadig sidder, hvor den skal
Er jeg gravid trods spiral?
Hvis du har en mistanke om, at du kan være gravid, selvom du bruger spiral, så anbefaler vi, at du tester med en graviditetstest. Du kan se vores udvalg her. Hvis testen er negativ, og du stadig mistænker, at du kan være gravid, så test igen efter en uges tid. Hvis testen stadig er negativ, så bør der ikke være risiko for, at du kan være gravid, selvom du bruger spiral.
Symptomer på graviditet med spiral
Voksende og ømme bryster er et af de tidligste tegn på graviditet
Træthed kan være et graviditetstegn
Øget tissetrang kan være et tidligt på graviditet
Kvalme kan være et tidligt tegn på graviditet
Ændret smagssans og øget lugtesans er et tegn på tidlig graviditet
Voksende og ømme bryster er et af de tidligste tegn på graviditet
Træthed kan være et graviditetstegn
Øget tissetrang kan være et tidligt på graviditet
Kvalme kan være et tidligt tegn på graviditet
Ændret smagssans og øget lugtesans er et tegn på tidlig graviditet
Graviditet udenfor livmoderen med spiral
Hvis man bliver gravid, mens man bruger spiral, så er risikoen forhøjet for, at graviditeten sidder udenfor livmoderen. Det viser et forskningsprojekt fra 2023, hvor forskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse skulle undersøge sammenhængen mellem kræft og brug af hormoner. Her viste undersøgelsen en lidt uventet bivirkning. Nemlig øget risiko for graviditet udenfor livmoderen.
I undersøgelsen kommer forskerne frem til, at 16 ud af 10.000 kvinder, der bruger det hormonspiral med mindst hormon i et år, vil blive gravide udenfor livmoderen. Til sammenligning så vil det samme kun ske for 2 ud af 1000 kvinder, som bruger p-piller.
Det er dog vigtigt at understrege, at det er et fåtal af kvinder på hormonspiral, der vil opleve at blive gravide eller være gravide udenfor livmoderen, men hvis du har en mistanke om at du kan være gravid og begynder at opleve symptomer på graviditet udenfor livmoderen som kraftige smerter i maven, underlivet eller i skulderen, besvimelse eller kraftig svimmelhed, så bør du hurtigst muligt kontakte lægen.
Hvor hurtigt kan man blive gravid efter fjernelse af spiral?
Hverken hormonspiral eller kobberspiral påvirker kvindens fertilitet, og chancen for graviditet er den samme som før spiralen (bortset fra at alderen kan have fået fertiliteten til at falde. Det kan du læse mere om her: link) og derfor vil man som udgangspunkt få menstruation og ægløsning igen 1-3 måneder efter spiralen er blevet fjernet. Gennemsnitligt går der normalt cirka 3 måneder, før cyklus er tilbage til normalen fra før spiralen blev lagt op
Hvis der er et graviditetsønske, så kan man forsøge på at blive gravid med det samme. Mange venter dog til efter første menstruation, da en ny cyklus vil starte herefter, hvilket gør det nemmere at regne ud, hvornår der kommer ægløsning, som er det eneste tidspunkt i løbet af menstruationscyklus, hvor kvinden kan blive gravid. Hvis du ønsker at teste efter ægløsning med en ægløsningstest, så kan du se vores store udvalg her
Kilder: Medstat.dk, Aalborg Universitetshospital, Sundhed.dk, Kræftens Bekæmpelse, Journal of the American Medical Association, Medicin.dk