Over de senere år har et stigende antal mænd valgt at nedfryse deres sæd. Årsagerne kan være mange, men for en stor dels vedkommende handler det om at sikre, at man kan få børn på et senere tidspunkt.
Hvordan det, hvis man vil fryse sæd ned?
Hvis man har ret til sæddeponering på en offentlig klinik, vil man enten blive henvist fra sin læge eller fra hospitalet/ambulatoriet. Ønsker man at fryse sæd ned i privat regi, finder man selv den klinik, hvor man ønsker at deponere sæden. Søg på Google og skriv sæddeponering eller nedfrysning af sæd.
Man kan som hovedregel selv bestemme, om man ønsker at lave sædprøven derhjemme eller på klinikken. Dog er hovedreglen, at prøven senest skal afleveres en time efter ejakulation. Indtil da skal den helst opbevares ved 20-30 grader. Undgå gerne sædudtømning i 2-3 dage før sædprøven laves.
I forbindelse med oprettelse af et sæddepot, vil man som mand også få taget en obligatorisk blodprøve for at udelukke HIV, Hepatitis B og Hepatitis C. Når sæden er afleveret, vil der blive lavet en sædanalyse, som giver et øjebliksbillede af sædkvaliteten. Der vil også blive kigget på sædens egnethed til nedfrysning, da 50-70 % af sædcellerne normalvis vil gå til grunde under nedfrysning eller optøning. Hvis du ønsker at læse mere om, hvordan man selv kan booste sin sædkvalitet, så kan du læse mere i artiklen her. Se også vores udvalg af kosttilskud, der kan styrke mænds sædkvalitet her
Forud for nedfrysning af sæden skal manden vurdere, hvor længe han ønsker, at sæden skal være frosset ned. Tidsperioden kan altid forlænges efterfølgende.
Når eller hvis manden senere får et ønske om at bruge sin nedfrosne sæd, kontakter han stedet, som har sæddepotet. Herefter vil sæden blive leveret nedfrosset i en nitrogentank til den klinik, hvor han og hans partner ønsker at bruge sæden.
Hvor kan man fryse sin sæd ned?
At fryse sæden ned – som også kaldes sæddeponering – kan gøres gratis på en offentlig fertilitetsklinik, hvis man som mand er på vej i fertilitetsnedsættende behandling som eksempelvis kemoterapi eller hvis man er i fertilitetsbehandling og skal være væk i en længere periode. Ellers skal man have fat i en privat klinik, hvor alle tilbydes nedfrysning af sæd mod betaling. Når sæden er frosset ned har mænd ingen øvre grænse for, hvor længe sæden må være nedfrosset. Det koster dog et beløb per år for nedfrysningen.
Hvad koster nedfrysning af mandens sæd?
De forskellige klinikker/sædbanker har også forskellige priser, men prisen for sædanalyse, blodprøve, nedfrysning af sæd samt 1 års frysetid starter fra cirka 5000 kroner. Ønsker man at have sæden frosset ned i længere tid kan dette tilkøbes efterfølgende.
Ønsker du at teste din sædkvalitet derhjemme i rolige rammer, kan du prøve vores sædkvalitetstest fra Swimcount. Resultatet på den er 96 % sikkert sammenlignet med en sædtest, der undersøges på hospitalet.
Årsager til at lave sæddeponering
Når mænd får deres sæd nedfrosset og opbevaret på frys kaldes det også sæddeponering. De hyppigste årsager til, at mænd vælger at gøre det er:
- For at bibeholde muligheden for at kunne lave børn engang i fremtiden, hvis han overvejer at blive steriliseret
- Hvis han skal i gang med medicinsk behandling af sygdomme, som kan gøre ham steril. Eksempelvis kemoterapi
- Hvis han er i fertilitetsbehandling, men ikke kan være til stede på det planlagte behandlingstidspunkt
- Hvis han arbejder med kemiske stoffer, som han frygter kan skade fertiliteten.
- Når han gerne vil sikre sin fertilitet i længere tid.
Mænds alder og fertilitet
I løbet af alderen daler mænds fertilitet. Ikke lige så hurtigt og drastisk som hos kvinder, men når mænd rammer 40-års alderen, så begynder man at se en tydelig påvirkning af hans fertilitet. Eksempelvis viser statistik fra fertilitetsafdelingerne på landets hospitaler, at det gennemsnitligt tager 4,5 måned for en mand under 25 år at gøre sin partner gravid. Er han over 40 år, tager det gennemsnitligt to år (hvis kvinden er under 25 år)
Kilde: Rigshospitalet, Region Sjælland, Cryos, European Sperm-bank