Graviditetstests er lavet til at reagere på graviditetshormonet Humant Chorionic Gonadotropin også kaldet hCG. Dette hormon stiger, hvis et befrugtet æg sætter sig fast i kvindens livmoderhals. Derfor betyder et forhøjet hCG-niveau i kvindens urin, at hun er gravid.

hCG findes i forvejen hos alle mænd og kvinder, men her er niveauet oftest lavere end 3 mIU/ml. De mest sensitive graviditetstest vil reagere, når niveauet overstiger 10 mIU/ml hCG, mens de fleste normale graviditetstests vil blive positive, når hCG-niveauet overstiger 25 mIU/ml.

Kontrolstreg og teststreg på din graviditetstest 

Graviditetstests har to antistofstreger. Den ene er kontrolstregen, som får farve, når den bliver dyppet i urin. Kommer kontrolstregen frem med farve, så ved du derfor også, at din test virker som den skal. Den anden streg kaldes teststregen, og denne streg får kun farve, hvis din urin indeholder den mængde hCG, som din graviditetstest har en følsomhed overfor.

Du kan se vores udvalg af tidlige graviditetstests her.

 

Positiv graviditetstest fra Gravidtid

Hvornår kan man teste for graviditet?

HCG begynder at stige, når det befrugtede æg har sat sig fast 5-10 dage efter befrugtningen. Det stiger herefter hurtigt, og HCG-niveauet fordobles hver tredje dag i graviditeten i de første 12 uger. Normalvis siger man, at det er sikrest at teste på den første dag, hvor din menstruation er udeblevet, da man på det tidspunkt kan være sikker på, at ægget har sat sig fast på livmodervæggen. Men én ting er anbefalinger, og noget andet er utålmodighed og en længsel efter at få et svar på, om man er gravid. Med flere tidlige graviditetstests kan du allerede teste 6 dage før, din menstruation skulle komme. Husk dog, at du med de tidlige tests også risikerer at opfange en biokemisk graviditet. Altså en graviditet, hvor ægget blev befrugtet, men hvor der skete fejl i celledelingen, så graviditeten går til grunde og forsinker menstruationen et par dage. Her kan man fange et forhøjet hCG-niveau, hvorefter testen et par dage efter igen vil være negativ. Tester du før forventet menstruation, så anbefales det, at du tester med den første urin, når du er stået op om morgenen, da den er mest koncentreret. 

 Hvad kan påvirke graviditetstesten?

Hvis du har været i fertilitetsbehandling og har modtaget medicin, der indeholder hCG, så skal du være opmærksom på, at det tager 5-14 dage, før det er ude af systemet. Indtil Ovitrelle er ude afkroppen, kan du risikere en falsk positiv graviditetstest. Læs mere om at teste Ovitelle ud i artiklen her

Undlad gerne at drikke en masse i timerne op til, at testen skal tages. Væske kan fortynde urinen og være medvirkende til at give et forkert svar.

Hvornår skal man teste med graviditetstest?

Som udgangspunkt så kan du bedre stole på, at et positivt resultat på din graviditetstest er en blivende graviditet, jo længere tid du venter med at tage testen. Men i dag er der mange sensitive tests på markedet, som allerede kan bruges fra 6 dage før forventet menstruation, og det er selvfølgelig et individuelt valg, hvornår man vil teste. Se vores store udvalg af tidlige graviditetstests her

Se vores store udvalg af graviditetstests her

Kilder: Apoteket.dk, Sjællands Universitetshospital i Køge, Sundhed.dk