En terminsberegner er noget af det første, du kommer til at skulle forholde dig til som gravid. Altså hvor langt du er henne i graviditeten. Både fordi det skal bruges til at regne ud, hvornår du skal føde, men også fordi alle dine læge-og jordemoderbesøg samt scanninger vil blive beregnet ud fra, hvor langt du i din graviditet. Se mere, om hvornår du normalt skal til læge, scanning og jordemoder i artiklen her

Terminsberegner: Uge 1 starter, før du er gravid

Det kan komme bag på nogen, men tællingen på din graviditet starter faktisk den første dag, hvor du får menstruation. Altså på dag 1 i din cyklus. Det vil også sige, at befrugtningen, som sker ved ægløsning, vil være sket på det tidspunkt, hvor du så, ifølge beregningen, er to uger henne (de to uger er med udgangspunkt i en cyklus på 28 dage). Når du skulle have din menstruation og laver en positiv graviditetstest, er du dermed altså 4+0 uger henne, hvis du har en gennemsnitlig cyklus på 28 dage.

Mange kan godt blive lidt forvirrede over denne måde at tælle graviditetsugerne på, fordi man jo ikke var gravid på sin sidste menstruations første dag, men det er ikke desto mindre måden, som graviditetsugerne tælles på.

Når termin rykker sig efter en scanning

Når du står med en positiv graviditetstest med to streger, vil du hurtigt begynde at beregne, hvor langt du er henne. Lad os sige, at din cyklus var 28 dage, og du tog en test på dagen, hvor din menstruation skulle komme. Så vil du regne dig frem til, at du er 4+0 uger henne og bestille tid til læge og beregne din termin ud fra det.

Din endelige terminsdato fastlægges, når du kommer til nakkefoldsscanning i perioden fra uge 11+1 til 13+6. 

Til nakkefoldsscanningen eller til en eventuel tidlig scanning, vil lægen/jordemoderen måle fostret fra toppen af barnets hoved og ned til numsen. Målet kaldes Crown-Rump-Lenght, og ud fra denne måling vil man sige, hvor langt du er henne, og hvornår du har termin. Denne måling vil du også få foretaget, hvis du tager til en tidlig scanning. Her vil terminsdatoen dog ikke være endelig. Den endelig terminsdato afgøres først til nakkefoldsscanningen, hvorefter den ikke længere vi blive rykket.

Når du rykkes frem eller tilbage i graviditetsugerne

Til den tidlige scanning eller til nakkefoldsscanningen kan du godt opleve, at blive sat adskillige dage frem eller tilbage. Og nogle gange giver den nye dato ikke helt mening i forhold til den dato, hvor du ved, at du sidst havde menstruation eller havde sex/blev insemineret. Men det skyldes, at din graviditet først går i gang med at udvikle sig, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderhulen. Det befrugtede ægs vandring frem til livmoderen kan tage fra et døgn til en uge, uden at det er unormalt.

Det betyder også, at man kan opleve, at man er længere eller kortere henne i sin graviditet end forventet, fordi vandringen kan have taget kortere eller længere tid end forventet. Hvis eksempelvis ægget har brugt en uge på turen gennem æggelederen, kan du derfor også risikere at være kortere henne i din graviditet, end du havde forventet ud fra ægløsning/insemination. Hvis det omvendt er gået hurtigt med det befrugtede ægs vandring til livmoderhulen, kan du være længere henne end forventet.

Se vores store udvalg af graviditetstests her

Kilde: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Hvidovre Hospital