Endometriose er en kronisk sygdom, som påvirker fertiliteten hos en stor andel af de kvinder, som har lidelsen
Hvad er enodmetriose?
Endometriose er en meget udbredt sygdom, og det skønnes, at cirka hver tiende kvinde i den fødedygtige alder har endometriose. Lidelsen ses ikke hos børn og heller ikke hos kvinder, efter de er kommet i overgangsalderen.
Det er en lidelse, hvor væv, der minder om livmoderslimhinden, er kommet uden for livmoderen og kan være placeret på bughinden, på blæren, på tarmen og som cyster i æggestokkene.
Livmoderslimhinderne bliver påvirket af hormoner på samme måde som slimhinden i livmoderen. Derfor vil de områder, hvor endometriosen er, også komme til at bløde under kvindens menstruation. Mange oplever smerte i forbindelse med menstruation, og smerterne kan med tiden blive mere kroniske og uafhængige af menstruationen.
Symptomer på endometriose?
Et af de mest kendte symptomer på endometriose er:
- Stærke smerter ved menstruation
- Smerter når man tisser og har afføring
- Smerter ved sex
- Uregelmæssige menstruationer - læs mere om uregelmæssig cyklus her
- Muskelsmerter i underlivet, fordi smerter skaber spændinger i underlivet
- Forstoppelse eller diarre
- Træthed
Endometriose og svært ved at blive gravid
30-40 % af kvinderne med endometriose oplever problemer med at blive gravid. Det kan der være flere årsager til, men en af de typiske årsager er lukkede æggeledere som følge af endometriosen eller sammenvoksninger omkring æggelederne. Herudover kan det være svært for et befrugtet æg at sætte sig fast på grund af sammenvoksninger og væv ligesom risikoen for tidlig abort er lidt større.
Endometriose og fertilitetsbehandling
Endometriose er ikke en forhindring i forhold til at komme i fertilitetsbehandling. Dette gælder både i forhold til insemination og reagensglasbehandling. Her vil det være den enkelte fertilitetslæge, som vil vurdere, hvad der passer bedst i forhold til kvindens og mandens æg og sædkvalitet, kvindens alder samt hendes grad af endometriose. I vores artikel her kan du læse mere om hvilke gratis muligheder man har for fertilitetsbehandling i Danmark
Undersøgelse for endometriose hos lægen
Hvis man har ovenstående symptomer igennem en længere periode, bør man opsøge sin læge for at få behandling.
Lægen vil spørge ind til dine symptomer og lave en gynækologisk undersøgelse og eventuelt også nogle blodprøver. Herefter vil man muligvis også få lavet røntgenundersøgelse eller ultralyd for at se, om der er mistanke om endometriose. Den eneste sikre måde at bekræfte, at det er endometriose, er ved kikkertundersøgelse. Denne vil foregå i fuld narkose igennem navlen, hvor lægen eller gynækologen vil få et overblik over æggestokke, æggeledere, tarmen og bughinden. Her kan der tages vævsprøver, som vil bekræfte eller afkræfte, at det er endometriose.
Behandling og operation af endometriose
Målet med behandling af endometriose vil være at gøre smerterne mindre og forebygge eller behandle barnløshed. Det vil ofte foregå i samarbejde mellem læge og gynækolog. I forhold til smerterne vil man starte med smertestillende piller af typen NSAID (her er Ibuprofen de eneste, der kan købes uden recept)
Endometriose kan behandles enten medicinsk eller kirurgisk. En operation vil være med det formå at fjerne endometriosen, og det vil foregå som kikkertoperation, hvor man fjerner vævet med brænder, laser eller ultralyd. Lykkes operationen vil det også øge chancen for graviditet. Kirurgisk behandling kan også være at løsne en aflukning af æggelederne, hvilket kan påvirke graviditetschancerne positivt.
Se vores udvalg af ægløsningstests
Se vores udvalg graviditetstests
Kilde: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Rigshospitalet