Ømme bryster, lidt træthed og måske også kvalme? Mange begynder at fornemme graviditetssymptomer allerede få dage efter ægløsning. Du kan læse mere om de tidlige symptomer på graviditet i artiklen her. For nogles vedkommende skyldes det graviditet, mens det for andre måske i højere grad skyldes et brændende ønske om graviditet og en stor utålmodighed efter at få svar på, om man måske endelig er blevet gravid. En graviditetstest vil måle dit HCG-niveau, og hvis det er steget, vil testen blive positiv, og du kan kalde dig selv gravid

HCG stiger

Alle kvinder har en smule HCG i kroppen, men ved befrugtning vil niveauet af graviditetshormonet stige, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen, da det er essentielt for at fostret ikke afstødes. Normalvis vil HCG-niveauet blive fordoblet hver anden dag, og 14 dage efter ægløsning kan en almindelig graviditetstest, der kan måle HCG fra 25 IU/ml, måle, om du er blevet gravid eller ej.

Hvornår kan man tidligst teste for graviditet?

Det er bare ikke alle, der kan vente indtil 14 dage efter ægløsning for at teste efter graviditet. Derfor findes der i dag særligt sensitive graviditetstests, som vil blive positive allerede fra en uge efter ægløsning. Du kan se vores tidlige graviditetstests her. Ønsker du at teste for graviditet, før du skulle have haft din menstruation anbefales det at lave graviditetstesten på morgenurin, der er mere koncentreret. Det er dog forskelligt, hvor hurtigt HCG-niveauet stiger, og derfor skal du ikke miste modet, hvis testen er negativ, inden du skulle have haft din menstruation. Da HCG-niveauet stiger så hurtigt i den tidlige start af graviditeten, kan du sagtens lave en positiv graviditetstest dagen efter du lavede en negativ, så mist ikke håbet. Test evt. igen i morgen eller vent et par dage. 

Ulemper ved tidlig test

Cirka halvdelen af alle helt tidlige graviditeter går til igen. Det betyder også, at du risikerer at blive ked af at have konstateret, at du var gravid for så alligevel at få menstruation. Den tidlige biokemiske abort ville du formentlig ikke have opdaget, hvis du havde ventet med at teste til forventet menstruationsdag

Fordele ved tidlig test

Hvis du eksempelvis skal til en stor fest eller tager medicin, som kan være skadeligt for fostret, så kan det være en fordel at kende til graviditeten tidligt, så du undgår/alkohol/kost/medicin, som kan skade graviditeten.

Som udgangspunkt så kan du bedre stole på, at et positivt resultat på din graviditetstest er en blivende graviditet, jo længere tid du venter med at tage testen. Alle vores tests er mere end 99 % præcise på dagen for forventet menstruation. 

Se vores udvalg af graviditetstests her

Kilde: Apoteket.dk, Sjællands Universitetshospital i Køge, Sundhed.dk