En graviditetstest har to antistofstreger. Den ene er kontrolstregen (c), som får farve, når den bliver dyppet i urin. Kommer kontrolstregen frem med farve, så ved du også, at din test virker som den skal. Den anden streg kaldes teststregen (t), og denne streg får kun farve, hvis du er gravid, og din urin indeholder den mængde hCG, som din graviditetstest har en følsomhed overfor.

Men nogle tests kan efterlade en svag streg eller antydningen af en streg, selvom du ikke er eller har været nyligt gravid. Det kan ske, når urinen strømmer igennem graviditetstesten og efterlader en svag skyggelinje på antistofstregen uden farve. Denne streg kan desværre godt blive forvekslet med en positiv test på alle graviditetstests bortset fra digitale graviditetstests, som giver et klart svar.

Graviditetstest positiv efter tid

Når du benytter en graviditetstest, er det meget vigtigt, at du læser brugsanvisningen inden og overholder de tidsintervaller, der står. Det vil også sige, at hvis du aflæser testen senere end den tidsperiode, som står i brugsanvisningen, så kan testen blive svagt falsk positiv

Falsk positiv graviditetstest

Man siger at graviditetstesten er falsk positiv, hvis den bliver positiv efter tid eller hvis der kommer en skyggestreg på testlinjen af testen.

Årsagen til at graviditetsteten i nogle tilfælde kan blive positiv efter tid, er at den kemiske reaktion, der sker i testen, kan fortsætte efter tid. Det kan betyde, at der kommer en svag eller helt tydelig streg efter tid. En falsk positiv graviditetstest kan også komme, efter urinen efter urinen er tørret ind på testen, hvilket kan resultere i en svag eller sløret linje, som kan tolkes fejlagtigt som en positiv graviditetstest.

I nogle tilfælde KAN en falsk positiv test efter 10 minutter eller endnu senere i forhold til testens brugsanvisning, som er taget meget tidligt i cyklus, være et tidligt tegn på graviditet. Men som udgangspunkt så er testen altså negativ efter tid, og det bedste du kan gøre for dig selv er, at se på testen inden for den tid, som står i brugsanvisningen. Holde graviditetstesten ud i strakt arm og så smide den HELT væk, hvis du ikke kan se en streg. Så kan du altid teste igen i morgen eller efter nogle dage.

 På billedet her kan du se et eksempel på en falsk positiv graviditetstest med en skyggestreg

 

Skyggestreg på graviditetstest

 

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

Når en graviditetstest er positiv, så kommer teststregen frem med farve på testen, inden tiden er gået (se i brugsanvisningen, hvornår du bør aflæse testen. Det er typisk efter 5 minutter)

Graviditetstesten er stadig positiv, selvom teststregen er mindre tydelig end kontrolstregen. Se et eksempel på en positiv graviditetstest her

 

Billede af positiv graviditetstest

 

Se vores store udvalg af graviditetstests her

En tidlig graviditetstest der bliver positiv, betyder også, at du er blevet gravid. Hvis testen er taget meget tidligt i graviditeten skal du dog være opmærksom på, at det kan være så tidligt i forløbet, at graviditeten godt kan gå til grunde igen, hvilket kan betyde, at du alligevel får din menstruation på den forventede menstruationsdag. En test der bliver positiv indenfor tid ER positiv, men igen så kan man ikke forsikre sig imod, at graviditeten går til grunde igen. En risiko der er størst meget tidligt i graviditetsforløbet.

Se vores udvalg af tidlige graviditetstests her

Hvornår kan man teste for graviditet?

Alle kvinder har en smule hCG i kroppen, men ved befrugtning vil niveauet af graviditetshormon stige, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen, da det er essentielt for at fostret ikke afstødes. Normalvis vil hCG-niveauet blive fordoblet hver anden dag, og 14 dage efter ægløsning kan en almindelig graviditetstest, der kan måle HCG fra 25 IU/ml, måle, om du er blevet gravid eller ej

Det er bare ikke alle, der kan vente indtil 14 dage efter ægløsning for at teste efter graviditet. Derfor findes der i dag særligt sensitive tidlige graviditetstests, som vil blive positiv allerede fra en uge efter ægløsning. 

Ønsker du at teste for graviditet, før du skulle have haft din menstruation, så anbefales det at lave graviditetstesten på morgenurin, der er mere koncentreret. Det er dog forskelligt, hvor hurtigt hCG-niveauet stiger, og derfor skal du ikke miste modet, hvis testen er negativ, inden du skulle have haft din menstruation. Hvis din test er positiv – altså hvor der kommer en streg med farve frem på graviditetstestens teststreg indenfor tid-  så er du gravid. Hvis ikke du er gravid og har lyst til at prøve ægløsningstests i næste cyklus, kan du se vores udvalg ægløsningstests her. Og du kan læse mere om graviditetschancerne ved en positiv ægløsningstest her