Mange – især kvinder – kan godt opleve at stigende alder, faldende fertilitet kombineret med en manglende partner kan være særdeles stressende. For hvad nu hvis, man ikke når det, inden det biologiske ur er gået helt i stå?

Kvinde fryse æg ned gratis

Derfor kan nedfrysning af kvindens æg være en mulighed, der godt kan få skuldrene til at falde lidt ned igen hos mange. I det offentlige – og dermed gratis system - er det dog ikke lovligt at lave det, der kaldes social freezing. Altså nedfrysning af kvindens æg for senere at anvende dem, når man har et ønske om at blive gravid. I dag er det kun gratis og en mulighed at få nedfrosset sine æg gratis i det offentlige system, hvis man:

1: Er i fare for at miste fertiliteten på grund af sygdom eller behandling af sygdom - eksempelvis kemoterapi

2: Hvis man har været i fertilitetsbehandling i forbindelse med at få sit første barn. Her kan der have været befrugtede æg, kaldet blastocyster, i overskud, som kan nedfryses. Disse æg må gerne bruges til at få barn nummer to gratis i det offentlige system. Cirka 50 % har haft æg i overskud, som kan nedfryses. Disse æg må bruges, indtil kvinden fylder 46 år. Læs mere om, hvilken gratis fertilitetshjælp du kan få, hvis du, eller du og din partner, har brug for hjælp til at blive gravid i artiklen her

Hvor kan man få social freezing i Danmark?

Hvis man har et ønske om at få nedfrosset æg, selvom man ikke tilhører en af de to ovenstående grupper, så findes der mulighed for ”social freezing” på private fertilitetsklinikker, hvor man selv betaler for behandlingen. 

Pris for at fryse æg ned

Forløbet på en privat fertilitetsklinik vil starte med en indledende samtale, hvor du også vil få en ultralydsscanning af din livmoder og æggestokke. Herefter vil lægen vurdere, om det vil give mening for dig med social freezing.

Det første step herefter vil være at kontakte klinikken, når du får din menstruation, hvorefter forløbet igangsættes med ultralyd et par dage efter menstruationsstart. Her vil du også starte på hormonstimulation og få et præparat til at forhindre, at du selv får ægløsning. Efter en uges tid vil du igen komme til ultralydsscanning, hvor man vil kigge efter antallet af ægblærer og deres størrelse. Her vil man ofte aftale, hvornår du skal komme til ægudtagning og hvornår, du skal tage en ægløsningssprøjte. Til ægudtagning vil der være en læge og sygeplejerske til stede, og du vil selv kunne følge med på en ultralydsskærm. Senere samme dag vil de æg, der er af god kvalitet, blive frosset ned i flydende kvælstof ved minus 196 grader.  I Danmark har det indtil 1. januar 2024 kun været  lovligt at have æggene frosset ned i op til 5 år, hvorefter de skulle tøes op og smides væk, hvis ikke de var kommet i brug. I maj 2023 kom der et politisk flertal for at fjerne grænsen på de 5 år, og fra januar 2024 er det nu lovligt at have æggene frosset ned, indtil kvinden fylder 46 år, som også er aldersgrænsen for kvinder i privat fertilitetsbehandling i Danmark.

Fryse æg ned og chance for graviditet

De fleste private fertilitetsklinikker i Danmark anbefaler ikke, at kvinder over 40 år benytter sig af social freezing, da æggene her statistisk set ofte vil være i for dårlig en kvalitet.  Chancerne for graviditet er højere jo yngre kvinden er. Hvis kvinden er under 37 år, når æggene tages ud, siger man, at der er en chance på 8-10 % per æg. Eller 70 %, hvis der tages 10 æg ud.

Bedste alder at fryse æg ned

Professor ved afdelingen for fertilitet på Rigshospitalet Anja Pinborg anbefaler at æggene fryses ned, når kvinden er i 20´erne eller i starten af 30´erne. Allerede når kvinden er 35 år, begynder hun at have færre æg, og de fleste kvinder vil derfor normalvis have behov for flere ægudtagninger, hvis de er over 35 år.

Sådan foregår social freezing

Kvinden skal sprøjte sig med hormoner i 10-12 dage for at stimulere modningen af flere æg, end der normalt bliver modnet i en menstruationscyklus.

Ved planlagt ægløsning vil man suge de modne æg ud fra kvindens æggestokke ved hjælp af en tynd kanyle, der føres op igennem kvindens skede. Imens vil lægen ultralydsscanne for at sikre, at man får alle de modne æg med. Proceduren tager typisk 15-20 minutter, og kvinden vil være i lokalbedøvelse under indgrebet.

Æggene fryses ned ved minus 196 grader. I nedfrysningen sættes alle biologiske processer i stå, og derfor vil æggene være friske og brugbare selv efter flere årtier på frost.

Hvis det senere viser sig, at kvinden ikke kan blive gravid på naturlig vis, kan hun gøre brug af de nedfrosne æg. De befrugtes med sæden fra partneren eller fra en sæddonor og lægges derefter op i livmoderen.

Pris for at fryse æg ned

Priserne for ”social freezing” starter fra cirka 25.000 kroner for en cyklus behandling. Herudover vil der også komme udgifter til blodprøver, medicin og fryseopbevaring. 

Det kræver typisk 2-3 ægudtagninger, før der er de cirka 20 æg, som de fleste fertilitetslæger vil anbefale for at have en god chance for at opnå en levedygtig graviditet. De næste ægudtagninger, som skal til for at komme op på de 20 æg, vil dog være lidt billiere end den første. Typisk vil prisen lande på cirka 60.000 kroner. Herudover vil det også koste et årligt beløb at have æggene frosset ned. Her vil priserne typisk ligge et sted mellem 1500-2000 kroner årligt.

For at finde præcise priser anbefaler vi, at du kigger på prislisterne hos de private fertilitetsklinikker. Hvis du/I er medlem af Danmark, så giver de helt eller delvist tilskud til hormonsprøjterne. I mange tilfælde kan man også spare en del på at få frosset sine æg ned i udlandet. Den mulighed kan du læse mere om her

Vi ønsker at gøre vores artikler så troværdige og reelle som muligt, og derfor anbefaler vi ikke nogle private fertilitetsklinikker fremfor andre. Men gå på Google eller din foretrukne søgemaskine og søg på ”social freezing” (det hedder det også her i Danmark) og læs om behandlingerne og find priserne for dem på de private klinikkers hjemmesider.

 Hvis du ønsker at tjekke din fertilitet i forhold til, om du som kvinde er ved at gå  i overgangsalder kan du købe vores FSH klimakterietest her

Vil du se, om du har ægløsning, kan du se vores ægløsningstests her

Kilde: Sundhed.dk, Hvidovre Hospital, Retsinformation.dk, Aleris Hamlet, Copenhagen Fertility Center og Fertilitetsklinikken Trianglen.