Mange – især kvinder – kan godt opleve at stigende alder, faldende fertilitet kombineret med en manglende partner kan være særdeles stressende. For hvad nu hvis, man ikke når det, inden det biologiske ur er gået helt i stå?
Derfor kan nedfrysning af kvindens æg være en mulighed, der godt kan få skuldrene til at falde lidt ned igen hos mange. I det offentlige – og dermed gratis system - er det dog ikke lovligt at lave det, der kaldes social freezing. Altså nedfrysning af kvindens æg for senere at anvende dem, når man har et ønske om at blive gravid. I dag er det kun gratis og en mulighed at få nedfrosset sine æg gratis i det offentlige system, hvis man:
1: Er i fare for at miste fertiliteten på grund af sygdom eller behandling af sygdom - eksempelvis kemoterapi
2: Hvis man har været i fertilitetsbehandling i forbindelse med at få sit første barn. Her kan der have været befrugtede æg, kaldet blastocyster, i overskud, som kan nedfryses. Disse æg må gerne bruges til at få barn nummer to gratis i det offentlige system. Cirka 50 % har haft æg i overskud, som kan nedfryses. Disse æg må bruges, indtil kvinden fylder 46 år. Læs mere om, hvilken gratis fertilitetshjælp du kan få, hvis du, eller du og din partner, har brug for hjælp til at blive gravid i artiklen her
Hvor kan man få nedfrosset sine æg?
Hvis man har et ønske om at få nedfrosset æg, selvom man ikke tilhører en af de to ovenstående grupper, så findes der mulighed for ”social freezing” på private fertilitetsklinikker, hvor man selv betaler for behandlingen. Priserne for ”social freezing” starter fra cirka 22.000 kroner for en cyklus behandling. Herudover vil der også komme udgifter til blodprøver, medicin og fryseopbevaring. For at finde præcise priser anbefaler vi, at du kigger på prislisterne hos de private fertilitetsklinikker. Hvis du/I er medlem af Danmark, så giver de helt eller delvist tilskud til medicinen. I mange tilfælde kan man spare en del penge på at få frosset sine æg ned i udlandet. Den mulighed kan du læse mere om her
Hvordan foregår det, når man skal have nedfrosset sine æg?
Forløbet på en privat fertilitetsklinik vil starte med en indledende samtale, hvor du også vil få en ultralydsscanning af din livmoder og æggestokke. Herefter vil lægen vurdere, om det vil give mening for dig med social freezing.
Det første step herefter vil være at kontakte klinikken, når du får din menstruation, hvorefter forløbet igangsættes med ultralyd et par dage efter menstruationsstart. Her vil du også starte på hormonstimulation og få et præparat til at forhindre, at du selv får ægløsning. Efter en uges tid vil du igen komme til ultralydsscanning, hvor man vil kigge efter antallet af ægblærer og deres størrelse. Her vil man ofte aftale, hvornår du skal komme til ægudtagning og hvornår, du skal tage en ægløsningssprøjte. Til ægudtagning vil der være en læge og sygeplejerske til stede, og du vil selv kunne følge med på en ultralydsskærm. Senere samme dag vil de æg, der er af god kvalitet, blive frosset ned i flydende kvælstof ved minus 196 grader. I Danmark er det lovligt at have æggene frosset ned i op til 5 år. Herefter siger loven, at æggene skal tøes op og smides væk, hvis ikke de er kommet i brug.
Regler og graviditetschancer ved social freezing
De fleste private fertilitetsklinikker i Danmark anbefaler ikke, at kvinder over 40 år benytter sig af social freezing, da æggene her statistisk set ofte vil være i for dårlig en kvalitet. På private klinikker må man fryse æggene i op til 5 år, og når kvinden fylder 46 år, skal de destrueres. Chancerne for graviditet er højere jo yngre kvinden er. Hvis kvinden er under 37 år, når æggene tages ud, siger man, at der er en chance på 8-10 % per æg. Eller 70 %, hvis der tages 10 æg ud.
Vi ønsker at gøre vores artikler så troværdige og reelle som muligt, og derfor anbefaler vi ikke nogle private fertilitetsklinikker fremfor andre. Men gå på Google eller din foretrukne søgemaskine og søg på ”social freezing” (det hedder det også her i Danmark) og læs om behandlingerne og priserne på de private klinikkers hjemmesider.
Hvis du ønsker at tjekke din fertilitet i forhold til, om du som kvinde er ved at gå i overgangsalder kan du købe vores FSH klimakterietest her
Vil du se, om du har ægløsning, kan du se vores ægløsningstests her
Kilde: Sundhed.dk, Hvidovre Hospital, Retsinformation.dk, Aleris Hamlet, Copenhagen Fertility Center og Fertilitetsklinikken Trianglen.