Flere fertilitetsklinikker, lægehuse og private udbydere af behandling til kvinder, mænd og par, som ønsker graviditet, tilbyder akupunktur for at øge fertiliteten. Men der findes ikke store videnskabelige forsøg, som med sikkerhed konkluderer, at akupunktur virker.

Akupunktur, fertilitet og fertilitetsbehandling 

Der er lavet flere forsøg med brug af akupunkturbehandling. De fleste har været relativt små, og placebo-effekt kan derfor også have haft en stor betydning. Altså kan alene tanken om, at man er i gang med noget, som måske øger fertiliteten, have en positiv effekt. Men i 2002 blev der lavet en tysk undersøgelse, som blev offentliggjort i Fertility and Sterility, og den viste, at antallet af registrerede graviditeter blev øget fra 26,3 % til 42,5 %, hvis IVF-behandling (reagensglasbehandling) blev suppleret med akupunktur.

To år efter i 2004 udførte man et lignende forsøg på fertilitetsklinikken Trianglen i Danmark med 300 kvinder, som var i IVF-behandling på klinikken. Ved brug af lodtrækning udvalgte man 2/3, som fik akupunktur på dagen for ivf-behandlingen lige før og lige efter behandling. Her viste deres forsøg, som også er offentliggjort hos Fertility and Sterility følgende:

Akupunktur og IVF-behandling

Graviditetsrate (Positiv graviditetsprøve)

Klinisk graviditetsrate (påvisning af hjertelyd)

Kontrolgruppe uden brug af akupunktur

28 %

26 %

Kontrolgruppe, som fik  akupunktur i forbindelse med IVF-behandling

41 %

38 %

 

I forbindelse med fertilitetsbehandling vil man typisk få akupunktur ved ægudtagning og igen, når ægget skal lægges op.

Nedenstående er ikke nødvendigvis bakket op af forskning, men flere fertilitetsklinikker og akupunktører benytter sig af akupunktur i forbindelse med fertilitetsbehandling, og her påpeges det, at akupunktur er med til at:

Fordele ved akupunktur og fertilitetsbehandling

  • booste slimhinden og derved øge æggets evne til at sætte sig fast
  • forbedre sædkvaliteten og øge antallet af sædceller
  • reducere cyster og gener ved PCO/PCOS
  • reducere smerter ved endometriose
  • stimulere til ægløsning
  • regulere menstruationscyklussen og reducere smerter
  • Nedbringe stress
  • reducere bivirkninger fra hormonbehandling i forbindelse med fertilitetsbehandling

Hvordan foregår akupunktur?

Akupunktur er behandling med nåle, som vil blive stukket blidt få millimeter ind i forskellige punkter på kroppen. Når nålene er sat, vil det oftest føles som let ømhed eller give en trykkende og sovende fornemmelse. Normalvis anvendes der 5-15 nåle. Behandlingen varer cirka 10-30 minutter, og du vil typisk ligge på en briks og slappe af, mens nålene arbejder. Efter behandlingen er ofte træt og tørstig.

De mest kendte bivirkninger ved akupunktur:

Små blødninger ved indstiksstedet

Øget sekretion som sved, urin og afføring

Træthed

Løbende næse og øjne

Let hovedpine, kvalme og svimmelhed

Fertilitet og tilskud til akupunkturbehandling

Flere akupunktører tilbyder specifik fertilitetsfremmende behandling. Ønsker du at sikre dig, at din akupunktør har en relevant uddannelse, så skal du lede efter en RAB-godkendt behandler. Se listen her

Hvis du finder en behandler, der har bestået eksamen som akupunktør og er Registreret Alternativ Behandler, så kan du få tilskud fra Sygesikringen Danmark, hvis du er medlem. Du kan læse mere her

Flere private sundhedsforsikringer yder også tilskud til akupunkturbehandling, så undersøg din police, hvis du har en privat sundhedsforsikring.

Se vores udvalg af graviditetstests her

Se vores tidlige graviditetstests her

Kilder: Sundhed.dk, Fertilitetsklinikken Trianglen, Copenhagen Fertility Center, Sygesikringen Danmark, Praktiserende Akupunktører