En kvinde har uregelmæssige menstruationer, hvis der er flere dages forskel på, hvor lang tid der går imellem hendes menstruationer og forskel på, hvor lang tid hendes blødninger varer. Du kan læse mere om kvindens cyklus her: Hvad er menstruationscyklus? Og hvornår er cyklus regelmæssig og uregelmæssig?

Du kan også prøve vores menstruationsberegner og læse mere om menstruation her

Hvorfor er min menstruation uregelmæssig?

De uregelmæssige menstruationer skyldes oftest hormonforstyrrelser og kan være et symptom på eksempelvis PCOS, (polycystisk ovariesyndrom, kønssygdomme som klamydia, stress, overgangsalder, stofskifteproblemer, manglende ægløsning, prævention eller celleforandringer. Det betyder også, at det kan blive svært at opnå graviditet, hvis man har uregelmæssig cyklus. Det er derfor en god ide at opsøge lægen, hvis din cyklus er kortere end 21 dage eller længere end 35 dage over en længere periode. Det samme gælder, hvis der uden videre forklaring begynder at komme pletblødninger, eller hvis menstruationen pludselig bliver væsentligt kraftigere end normalt.

Uregelmæssig menstruationscyklus: Hvad sker der hos lægen?

Inden man tager til læge, kan det være en god ide at have skrevet varigheden på de seneste cyklusser ned for at være så konkret som muligt. Lægen vil typisk spørge om følgende, som man med fordel kan forberede sig på:

Hvor længe har du haft uregelmæssige menstruationer?

Hvor ofte bløder du?

Hvor meget bløder du?

Bløder du under eller efter samleje?

Har du andre gener fra underlivet som eksempelvis svie og kløe eller ændret udflåd?

Har du nogle sygdomme?

Bruger du medicin/kosttilskud og hvilke?

Har du symptomer på overgangsalder

Efter en snak hos lægen vil han eller hun typisk lave en gynækologisk undersøgelse samt en ultralydsscanning for at se, om der eksempelvis er tegn på betændelse og for at tage bakterieprøver og celleprøver. Typisk vil lægen også tage blodprøver for blandt andet at tjekke, om der er hormonforstyrrelser, som påvirker din hormonbalance, ægmodning og ægløsning

Hvad kan lægen gøre ved uregelmæssig menstruation?

Ofte skyldes uregelmæssig cyklus sygdomme og tilstande, som lægen kan behandle for med medicin, kikkertoperationer eller celleskrab. Det kan også blive nødvendigt med stimulationsbehandling med hormoner for at fremme ægløsning.

Fortsætter den uregelmæssige cyklus, og bruger man som enlig kvinde eller som par mere end et år på at blive gravid, kan fertilitetsbehandling også være en mulighed

Hvad kan man selv gøre ved uregelmæssig menstruation?

Alt afhængigt af årsagen til den uregelmæssige cyklus, så har man også mulighed for selv at gøre noget. Hvis man er undervægtig, kan hormonerne være sat i stå, og her kan vægtøgning og mere ernæring have en positiv indflydelse. Overvægt kan også give hormonforstyrrelser, og her kan et vægttab omvendt have en indflydelse i forhold til at gøre cyklus mere regelmæssig.

Endelig kan stress eller overdreven motion også få ægløsning og menstruation til at udeblive. Så regelmæssig motion uden overdrivelser, et almindeligt BMI (20-25) og så lidt stress som muligt kan altså have en positiv effekt.

Se vores store udvalg af ægløsningstests, hvis du ønsker at tjekke, hvornår – eller om – du har ægløsning. De kan findes her

Kilde: sundhed.dk, Netdoktor.dk