Polycystisk ovariesyndrom, der også kaldes PCOS, er en hormonel forstyrrelse, hvor der er mange cyster i kvindens æggestokke. Cysterne eller ægblærerne, som de kaldes, standser så tidligt i udviklingen, at de ikke modnes nok til, at der dannes ægløsning.

Hvis man som kvinde bliver diagnosticeret med PCOS, så står man langt fra alene. Sundhedsstyrelsen har nemlig tidligere opgjort, at 5-10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder har PCOS.

Hvad er PCOS?

 Ordet syndrom i Polycystisk Ovariesyndrom betyder, at kvinder med PCOS har en del symptomer til stede på samme tid.

Kvinder med PCOS har hormonforstyrrelser, hvor kroppen danner for meget mandligt kønshormon, og det betyder, at mange oplever at have uren hud, mens mere end halvdelen, nemlig cirka 70 % af alle kvinder med PCOS har uønsket hårvækst i ansigtet og på kroppen. Cirka halvdelen af kvinderne med PCOS får slet ikke menstruation, mens 30 % har uregelmæssige menstruationer

Hvilke symptomer er der på PCOS?

For at blive diagnosticeret med PCOS kræver det, at man opfylder to ud af tre af de nedenstående kriterier:

  • At en ultralydsscanning hos lægen/gynækologen har vist, at der er mere end 20 ægblærer på én eller begge æggestokke. Typisk vil lægen også måle kvindens koncentration af AMH (Anti Müllersk Hormon) med en blodprøve. En høj AMH-værdi er et tegn på mange ægblærer i æggestokken.
  • At kvinden har forhøjede mandlige kønshormoner i blodet (vises ved en blodprøve) Ses typisk ved synlig øget hårvækst i ansigtet eller på kroppen samt uren hud.
  • At kvinden har manglende ægløsninger, som viser sig ved, at der går mere end 35 dage imellem menstruationerne eller at man har færre end 8 menstruationer om året.

Hvis du genkender ovenstående symptomer fra dig selv, kan det derfor være en god ide at opsøge lægen.

PCOS og fertilitet

Når man har PCOS har man det, der kaldes en hormonforstyrrelse. Den skaber en ubalance i hormonsystemet, hvor der er for meget LH-hormon, som er det, der skaber ægløsningen og for lidt FSH-hormon, der er det hormon, der modner  æggene inden ægløsning. De manglende eller uregelmæssige ægløsninger kan gøre det svært at blive gravid uden hjælp.

PCOS og  ønske om graviditet

65 % af alle kvinder, der har PCOS er overvægtige, og her har det vist sig, at et vægttab kan betyde, at menstruationen vender tilbage og ægløsninger kommer i gang igen. Både vægttab og motion øger musklernes følsomhed for insulin, og det ses, at mængden af mandligt kønshormon nedsættes, den øgede hårvækst bliver mindre udtalt, og endelig får man altså en mere regelmæssig ægløsning. Motion er som før nævnt også et vigtigt led i forsøget på at opnå graviditet – også hvis man ikke er overvægtig. Undersøgelser har vist, at motion – gerne med høj intensitet – mindst 30 minutter om dagen - forbedrer insulinfølsomheden. Dette kan også være medvirkende til, at ægløsningen bliver stabiliseret.

Men uanset alverdens forsøg med ovenstående, så er der stadig en del kvinder med PCOS, som ikke kan blive naturligt gravide, og her er fertilitetsbehandling nødvendig. Hvis man har forsøgt på at blive gravid i et halvt til et helt år uden held, bør man derfor opsøge sin læge for at få en henvisning til en gynækolog eller fertilitetsklinik for at blive undersøgt og behandlet. Læs mere om, hvilke gratis behandlingsmuligheder du har ret til i artiklen her

Behandling af PCOS

Som et led i behandlingen vil mange kvinder med PCOS blive tilbudt behandling med stoffet Metformin, der retter op på kvindens hormonbalance og hjælper hende med at få menstruation og ægløsning igen. En del PCOS-kvinder i fertilitetsbehandling vil også få stimulationsbehandling, der er en hormonbehandling, der fremtvinger vækst af æggeblærer og ægløsning.

Ønsker du at tjekke, om du har ægløsning kan du se vores ægløsningstests her

PCOS og kost 

Flere undersøgelser har vist, at KISS-kost kan hjælpe kvinder, der har PCOS. KISS-kost er en kost, som går efter at sænke kroppens insulin-niveau deraf navnet KISS, som står for Klinisk InSulin Sænkende kost. Diæten er opfundet af gynækologen Bjarne Stigsby og Charlotte Hartvig, og den er bygget op på følgende 10 principper:

1: Undgå sukker

2: Skær ned for de hurtige kulhydrater

3: Spis langsomme kulhydrater

4: Spis mere protein

5: Spis mere fedt

6: Spis fisk

7: Spis varieret

8: Spis morgenmad

9: Drik vand

10: Dyrk motion

Du kan læse mere om KISS-kost i vores artikel her

Kilder: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Aalborg Universitetshospital