D-vitamin er et vigtigt vitamin, der regulerer niveauet af kalk i blodet og hjælper med at sikre balance i kroppens immunsystem.

D-vitamin optages i kroppen fra solens stråler og kan også komme fra fede fisk, æg og ost. I dag anbefaler Sundhedsstyrelsen alle gravide at tage et dagligt tilskud med 10 mikrogram igennem hele graviditeten, men flere forskningsforsøg har også vist, at D-vitamin kan have en indflydelse på kvinders fertilitet.

D-vitamin og fertilitet

Flere studier har kigget på D-vitamin og kvinders fertilitet. Her er man blandt andet kommet frem til, at kvinder med et lavt niveau af D-vitamin, har sværere ved at blive gravid, ligesom de har forhøjet risiko for spontan abort.

I dette studie fra 2019 undersøgte man 500 kvinder, som var infertile (man er infertil, når man har brugt mere end et år på at blive gravid uden held) Her viste det sig, at 84 % af de infertile 500 kvinder havde mangel på D-vitamin.

Årsagen er formentlig, at D-vitamin er med til at påvirke slimhindens evne til at modtage et befrugtet æg, som skal sætte sig fast i livmoderen for at blive til en graviditet. Vi ved også, at D-vitamin påvirker balancen i immunsystemet, og her kan et dæmpet immunforsvar også påvirke kvindens fertilitet.

D-vitamin og mænds fertilitet

Hos mænd kan det også påvirke fertiliteten negativt, hvis de har et lavt niveau af D-vitamin.

Et studie fra Rigshospitalet undersøgte 330 infertile mænd, som man vidste have mangel på D-vitamin i kroppen. Her fik de 330 mænd enten placebo-medicin elller D-vitamin. Her viste forsøget, at de mænd, som fik D-vitamon fordoblede chancen for spontan abort sammenlignet med gruppen af mænd, som fik placebo-medicin (Placebo-medicin er en behandling, som ikke har nogen medicinsk effekt) Studiet viste dog også, at D-vitamin ikke øger sædcelleproduktionen hos mænd med kun let nedsatte niveauer af D-vitamin. Så det er altså lagt fra alle mænd, som har vil opleve en effekt på fertiliteten, hvis de tager et dagligt tilskud af D-vitamin.

Husk at det tager cirka 3 måneder fra en sædcelle er dannet, og frem til at den er klar til at befrugte et æg. Mænd skal derfor tage kosttilskud i 3 måneder, før det  vil have en reel indflydelse på hans sædceller.

Find alle vores kosttilskud til mænds fertilitet her

Find vores kosttilskud til kvinders fertilitet her

Hvor meget D-vitamin skal man tage?

I dag anbefaler mange danske fertilitetsklinikker, at kvinder får målt deres niveau af D-vitamin i kroppen, inden opstart af fertilitetsbehandling. Hvis man har et lavt niveau (under 50 nmol) så anbefales et dagligt tilskud på 20 mikrogram D-vitamin

D-vitamin til gravide

I dag anbefaler sundhedsstyrelsen et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin igennem hele graviditeten. Det skyldes, at kroppen har behov for D-vitamin for at kunne optage kalk og omdanne det i kroppen. Vi ved, at D-vitamin har stor betydning for barnets vækst og knogleudvikling. Hvis moderen har D-vitamin mangel under graviditeten, så vil barnet også blive født med for lavt et niveau af D-vitamin

D-vitamin og abort

En forskningsundersøgelse fra Syddansk Universitet i 2015 viste, at kvinder med mangel på D-vitamin har dobbelt så høj risiko for spontan abort i den tidlige graviditet inden uge 12. Studiet var baseret på 1683 kvinder, som alle fik målt deres D-vitamin i den tidlige graviditet. 59 af dem havde efterfølgende en spontan abort

D-vitamin og amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler ammende, at de tager et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin, imens de ammer.

Vitamin D til baby og børn

Alle børn anbefales at få et dagligt tilskud af 10 µg D-vitamin fra de er 2 uger gamle og til de fylder 4 år.

Man giver normalt babyer D-vitamin i dråbeform, indtil de er i stand til selv at tygge en vitaminpille (normalt når de er mellem 1,5 - 2 år gamle)

D-vitamin til børn med mørk hud

Hvis barnet har en mørkere hud eller ofte er tildækket med lange ærmer, bukser, kjoler eller tørklæde, så anbefales de at få 10 µg D-vitamin dagligt igennem hele barndommen

D-vitamin og modermælkserstatning

Hvis dit spædbarn får mere end 800 ml. D-vitamin dagligt med 1,3 µg D-vitamin pr. 100 ml eller mere, så er det ikke nødvendigt med et ekstra tilskud af  D-vitamin

Sundhedsstyrelsen har lavet dette skema, der viser, hvornår der skal gives et ekstra tilskud af D-dråber baseret på den daglige mængde af modermælkserstatning og vitaminindholdet i modermælkserstatningen

Barnets indtag af MME* MME* med < 1,3 µg D-vitamin per 100 ml MME* med ≥ 1,3 µg D-vitamin per 100 ml
< 800 ml per dag + D-dråber (10 µg) + D-dråber (10 µg)
≥ 800 ml per dag + D-dråber (10 µg) Ingen D-dråber

* MME er forkortelse for modermælkserstatnin 

D-vitamin mangel

Ifølge Sundhedsstyrelsen, så ser vi D-vitamin mangel hos hver 5. dansker, der ikke tager D-vitamin tilskud. Undersøgelser blandt voksne yngre bloddonerer viste, at 33 % har mangel på D-vitamin i vinterhalvåret, mens det samme kun gælder for 4 % om sommeren, hvor de fleste af os får mere sollys

Blandt yngre voksne bloddonorer har 33 % mangel på D-vitamin

Hos børn kan mangel på D-vitamin give sygdomme som engelsk syge, fordi knoglerne bliver bløde, fordi en krop med mangel på D-vitamin, ikke kan optage kalk. Hos voksne kan mangel på D-vitamin give smerter og svaghed i musklerne (Osteomalaci)

Mangel på D-vitamin kan også medføre større risiko for knogleskørhed og brud på knoglerne - igen fordi det er svært for kroppen at optage kalk, hvis den mangler D-vitamin

 

Symptomer på D-vitamin mangel

Man vil først opleve symptomer på for lavt et niveau af D-vitamin i kroppen, hvis det står på igennem lang tid. De typiske symptomer er:

  • Ømme muskler
  • Nedsatte kræfter i hofter og skulder
  • Muskelkramper
  • Træthed
  • Ømme led
  • Føleforstyrrelser i hænder og fødder.
  • Depressive tanker og tristhed

Kan man få for meget D-vitamin?

Det korte svar er ja, men det sker dog sjældent, og der skal store mængder til. Den højeste anbefalede daglige dosis er 100 mikrogram D-vitamin pr. dag. Der kan dog også være negative effekter af laveres doser. Det anbefales derfor, at man køber kosttilskud, som ikke overskrider disse værdier:

  • Voksne og børn over 11 år: Max 95 mikrogram D-vitamin om dagen
  • Børn fra 3-10 år: Max 48 mikrogram D-vitamin om dagen
  • Børn 1-2 år: Max 49 mikrogram D-vitamin om dagen
  • Børn under 1 år: Max 10 mikrogram D-vitamin om dagen

For store mængder af D-vitamin kan give et forhøjet niveau af calcium i blodet, og dette kan give kvalme, hovedpine og forstoppelse.

Hos gravide kan et for højt niveau af calcium give fosterskader som misdannelser af hjertet.

Er der bivirkninger ved kosttilskud med D-vitamin?

Hvis man tager for store mængder af D-vitamin, så vil der blive transporteret for meget kalk ind i blodet. Dette kan give symptomer som kvalme, hovedpine og forstoppelse. Fortsætter man med at overdosere i store mængder i for lang tid kan det også give nyresten. 

Hvad er D-vitamin positivt for?

V ved, at D-vitamin hjælper kroppen til at optage kalk og den vej igennem hjælpe med at støtte knoglerne og kroppens muskelfunktion.

Vitamin D støtter også:

  • Optagelsen af calcium
  • Vedligeholdelsen af kroppens knogler
  • En sund muskelfunktion
  • Dine tænder
  • Immunforsvaret
  • Celledelingsprocessen i kroppen

Hvilken kost indeholder D-vitamin?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at det kan være svært at få dækket behovet for D-vitamin alene via kosten. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i store mængder i fede fisk som eksempelvis laks, sild og makrel og i fedtstoffer som smør og olie. Man kan også finde D-vitamin i mælk, æg og ost, men her er det kun i små mængder.

D-vitamin skal indtages sammen med måltider, der indeholder fedt, da det er fedtopløseligt. På grund af fedtoplæseligheden, så udskilles D-vitamin også i den fede modermælk hos kvinder, der ammer.

Kilder: Sundhed.dk, Rigshospitalet, Syddansk Universitet, Netdoktor.dk