En graviditetstest har to antistofstreger. Den ene er kontrolstregen, som får farve, når den bliver dyppet i urin. Kommer kontrolstregen frem med farve, så ved du også, at din test virker som den skal. Den anden streg kaldes teststregen, og denne streg får kun farve, hvis din urin indeholder den mængde hCG, som din graviditetstest har en følsomhed overfor.

Positiv graviditetstest

 Men nogle tests kan efterlade en svag streg eller antydningen af en streg, selvom du ikke er, eller har været, nyligt gravid. Det kan ske, når urinen strømmer igennem graviditetstesten og efterlader en svag skyggelinje på antistofstregen uden farve.

Skyggestreg på graviditetstest

Denne streg kan desværre godt blive forvekslet med en positiv test på alle graviditetstests bortset fra de digitale graviditetstests, som giver et klart svar. Du kan se vores digitale graviditetstests her

Svag streg på graviditetstest

En streg er en streg, og hvis din test er positiv – altså hvis der kommer en streg med farve frem på graviditetstestens teststreg indenfor tid-  så er du gravid. Hvis din graviditetstest er svagt positiv eller der kun er antydning af en streg, så skal du ikke blive bekymret. Så længe der er farve i teststregen, og den er kommer indenfor tid, så er testen positiv. I en normal graviditet vil graviditetshormonet hCG, som tommelfingerregel, fordobles hver 2-3. døgn. Din svagt positive graviditetstest skulle derfor gerne være mere tydelig efter et par dage. Hvis teststregen fortsætter med at være svagt positiv i mange dage, kan det være et tegn på en biokemisk abort. Altså en abort, der sker i den periode, hvor man kun kan konstatere graviditet med en graviditetstest eller en blodprøve, men hvor det er for tidligt til, at man ville kunne se fostret ved en scanning. En svagt positiv graviditetstest, der ikke udvikler sig efter flere dage kan også være et tegn på en graviditet udenfor livmoderen. Kontakt lægen, hvis din graviditetstest i løbet af flere dage ikke udvikler sig.

Se vores store udvalg af graviditetstests her