Flere steder i landet er der mulighed for at få tjekket fertiliteten gratis. Altså et fertilitetstjek - også kaldet fertilitetsrådgivning - rettet mod både mænd og kvinder. 

Få tjekket fertilitet gratis

Af mange forskellige årsager kan det nemlig være rart at vide, om mandens sædkvalitet er god nok, og som kvinde kan det være trygt at vide, hvordan det ser ud med æggene og fertiliteten helt generelt. Tilbuddet er regionalt, og det kræver ingen lægehenvisning. Vi har i artiklen her lavet en samlet oversigt over tilbuddene, efter at have været i kontakt med de fem regioner i Danmark. Under hver region kan du se se mulighederne, du kan se hvordan fertilitetstjekket foregår, læse mere om kravene og endelig blive klogere på, hvordan du får en tid til gratis fertilitetsundersøgelse.

Gratis fertilitetsrådgivning i Region Hovedstaden:

Hvis du bor i Region Hovedstaden har du mulighed for at få tjekket din fertilitet to steder uden henvisning og betaling:

Fertilitetsrådgivning på Rigshospitalet

Her er der et gratis tilbud på Rigshospitalet, som er et tilbud, man kan bruge uden nogen form for henvisning. Kvinden må dog ikke være over 41 år. Man kan både henvende sig som enlig eller som par, og man må ikke have forsøgt at blive gravid i mere end 12 måneder eller have et allerede kendt fertilitetsproblem. Her skal man gå til sin læge/gynækolog, som vil henvise til relevant behandling.

På Rigshospitalets fertilitetsudredning kan man komme som par eller alene som kvinde eller mand. Her er der afsat en halv time til konsultation, og konsultationen foretages af en læge. Kommer man som par er der afsat en time til konsultationen. Kvinden vil, efter aftale med sekretæren, have afleveret en blodprøve nogle dage før konsultationen, som måler Anti-Müllersk Hormon (AMH) Hormonet dannes i ægblærene og er med til at give et samlet billede af hendes ægreserve. Til konsultationen vil kvinden svare på spørgsmål om tidligere graviditeter, sygdomme, kønssygdomme, prævention, livsstil, rygning og hvornår kvindens mor gik i overgangsalder. Efter samtalen vil kvinden blive tilbudt en ultralydsscanning igennem skeden, hvor lægen tæller antallet af ægblærer i æggestokkene og ser på livmoderen. Sammenholdt med blodprøven er det med til at give et overblik over kvindens ægreserve. Scanningen kan også vise, om kvinden eksempelvis har endometriose, komplikationer i æggelederne eller muskelknuder i livmoderen. Efter ultralydsscanningen vil lægen fortælle dig, hvordan din fertilitet ser ud, og hvad du selv kan gøre. Læs mere om hvordan du kan forbedre din fertilitet som kvinde i artiklen her

Som enlig mand eller mand i et par har du forud for konsultationen modtaget et sædbæger med posten. 1-2 timer før konsultationen skal du lave en sædprøve i bægeret, som medbringes til konsultationen. Når du ankommer, afleverer du sædprøven, og så vil lægen analysere den og opgøre antallet af sædceller per milimeter, og se på sædcellernes bevægelighed. Du vil også have en samtale med lægen om, hvorvidt du tidligere har gjort en kvinde gravid, sygdomme, kønssygdomme, livsstil, rygning, vægt og arbejdsmiljø. Efter snak med lægen og analyse af sædprøven vil lægen til samtalen give dig et samlet billede af din fertilitet og hvad du selv kan gøre for at bevare fertiliteten eller forbedre den. Du kan læse mere om, hvad mænd selv kan gøre for at øge sædkvaliteten i artiklen her.

Fertilitetsudredningen har konsultationer torsdag og fredag fra 9-12. Sædprøver skal afleveres om tirsdagen, så resultatet er klar til konsultationen om torsdagen eller fredagen.

Man skal bestille tid telefonisk, og telefonen er åben udvalgte fredage fra 9:15 til 10:15. Det ændrer sig løbende med hvilke datoer, man kan ringe og bestille tid. Du finder datoerne her. Bemærk, at der kan være lang ventetid på telefonen. Telefonnummeret er: 35 45 29 4

Fertilitetsrådgivning på Herlev Hospital

På Herlev Hospital er der også mulighed for at få tjekket fertiliteten gratis som enlig mand, enlig kvinde eller som par uden forudgående henvisning. Kravene og forløbet er det samme som på Rigshospitalet. Det er muligt at bestille tid den første tirsdag hver måned mellem 9-10. Telefonnummeret er 38 68 64 14. Bemærk at der kan være lang ventetid. Læs mere om Herlev Hospitals tilbud her

Gratis tjek af fertiliteten i Region Sjælland

Der har tidligere været gratis fertilitetsrådgivning på Køge Sygehus, men det tilbud er nu lukket. Der er derfor ikke længere mulighed for gratis fertilitetsrådgivning i Region Sjælland i 2024. Region Sjælland oplyser til Gravidtid.dk, at der var meget få, som søgte fertilitetsrådgivning, da tilbuddet eksisterede. Der er derfor ikke umiddelbart nye planer om gratis fertilitetsrådgivning i regionen.

Ønsker man et fertilitetscheck uden henvisning fra lægen er der kun mulighed for dette på private fertilitetsklinikker, hvor prisen typisk ligger mellem 1000 kr. - 5000 kroner. Vi anbefaler ikke nogen private fertilitetsklinikker fremfor andre, men gå på google og skriv privat fertilitetsrådgivning eller fertilitetsrådgivning fertilitetsklinik Region Sjælland, og så vil der dukke flere relevante tilbud op. Din læge kan også henvise dig til et gratis fertilitetstjek på klinik eller hos en gynækolog, men det kræver som sagt en konsultation hos din egen læge først.

Fertilitetsrådgivning i Region Midtjylland

Fra den 7. november 2022 blev det muligt at få gratis fertilitetsrådgivning for både par og mænd og kvinder i Region Midtjylland. Der er derfor nu kommet tilbud om fertilitetsrådgivning på Regionshospitalet Skive og på fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Horsens. 

Region Midtjyllands tilbud om gratis fertilitets tjek er målrettet kvinder i alderen 18-40 år og mænd i alderen 18-45 år. Man kan både komme som par eller som enlig. Det er et krav, at man bor i Region Midtjylland og at man ikke har et allerede kendt fertilitetsproblem eller har forsøgt på at blive gravid i mere end 1 år. 

Fertilitetsrådgivning på Regionshospitalet i Horsens

Tilbuddet hvor du kan få tjekket din fertilitet gratis om i Midtjylland har været så eftertragtet, at ventetiden på Regionshospitalet Horsens pt. er på mindst 2 år, mens ventetiden på Regionshospitalet Skive også er cirka 2 år.  Læs mere om tilbuddet og se, hvordan du tilmelder dig på linket her

Fertilitetsrådgivning på Regionshospitalet Skive

I Skive afholdes konsultationerne med fertilitetsudredning kl.15-18 i ulige uger, mens der er tjek af fertiliteten i Horsens kl.15:30-18:00 onsdage i den første halvdel af måneden

Gratis tjek af fertiliteten i Region Nordjylland:

Der findes ikke tilbud om fertilitetsrådgivning i Region Nordjylland. Det vil sige, at man her er nødt til at kontakte sin læge og få en henvisning, hvis man er bekymret for sin fertilitet. Gravidtid.dk har senest været i kontakt med Region Nordjylland i april 2024, og her er meldingen, at der ikke umiddelbart er planer om gratis fertilitetsrådgivning i Nordjylland. Ønsker man et fertilitetscheck uden henvisning fra lægen er der kun mulighed for dette på private fertilitetsklinikker, hvor prisen typisk ligger på mellem 1000 kroner- 5000 kroner.

Gratis fertilitetstjek i Region Syddanmark

Der findes ikke tilbud og gratis fertilitetsrådgivning i Region Syddanmark, oplyser regionen til os. Vi har senest været i kontakt med dem den 30/4 2024, og her oplyser de, at der aktuelt heller ikke er planer om gratis fertilitetsrådgivning i Region Syddanmark. Ønsker man et fertilitetscheck uden henvisning fra lægen er der kun mulighed for dette på private fertilitetsklinikker, hvor prisen typisk ligger mellem 1000 kroner - 5000 kroner

Hvordan kan man få en henvisning til gratis fertilitetsudredning?

For at blive henvist til en fertilitetsudredning fra egen læge, skal man have forsøgt på at blive gravid i et år. Hvis kvinden er over 35 år så kan hun få henvisningen allerede efter en halvt års forsøg uden held.

Hvis der er årsager som eksempelvis uregelmæssige eller manglende menstruationer, så kan lægen også henvise til gratis fertilitetstjek på fertilitetsklinik eller hos en praktiserende gynækolog, inden der er gået et år.  

I forhold til serviceloven, så har man ret til fertilitetsudredning og evt. behandling for barnløshed hos en praktiserende gynækolog indtil kvinden er 46 år. Enlige kvinder, som endnu ikke har fået børn kan også få henvisning til tjek af fertiliteten hos lægen

Tjek din fertilitet derhjemme som kvinde eller mand

Som kvinde kan du vælge at teste, om du er ved at gå i tidlig overgangsalder ved at måle dit FSH-niveau derhjemme. Tidlig overgangsalder betyder, at du har få eller ingen ægløsninger, som ellers er forudsætningen for at kunne blive gravid. Se vores FSH-test her

Hvis du gerne vil blive klogere på din cyklus og ægløsning i fred og ro derhjemme kan du prøve temperaturmetoden, som du kan læse mere om her. Du finder vores termometre her

Du kan også teste, om du har ægløsning ved hjælp af ægløsningstests, som du kan finde hos os her

Hvis du ønsker at tjekke din sædkvalitet i ro derhjemme kan vores sædkvalitetstest findes her: SwimCount Sædkvalitetstest. Testen er 96 % præcis sammenlignet med en sædprøve, som en fertilitetslæge vil analysere i et mikroskop. SwimCount Sædkvalitetstest kan derfor bruges som et alternativ til det første forsøg hos lægen. 

Kilder: Region Hovedstaden, Rigshospitalet, Herlev Hospital, Region Sjælland, Region Nordjylland, Region Midtjylland