Polycystisk ovariesyndrom, der også kaldes PCOS, er en hormonel forstyrrelse, der påvirker kønshormonerne og skaber mange ægblærer i i æggestokkene. Dette betyder, at kvinden har uregelmæssige menstruationer og ingen eller få ægløsninger.

    Hvis man som kvinde bliver diagnosticeret med PCOS, så står man langt fra alene. Sundhedsstyrelsen har nemlig tidligere opgjort, at 5-10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder har PCOS.


    Hvad er Polycystisk ovariesyndrom PCOS?

    Ordet syndrom i Polycystisk Ovariesyndrom betyder, at kvinder med PCOS har en del symptomer til stede på samme tid.

    For at få diagnosen PCOS skal man have mindst to ud af de tre nedenstående symptomer:

    • At en ultralydsscanning hos lægen/gynækologen har vist, at der er mere end 20 ægblærer på én eller begge æggestokke. Typisk vil lægen også måle kvindens koncentration af AMH (Anti Müllersk Hormon) med en blodprøve. En høj AMH-værdi er et tegn på mange ægblærer i æggestokken.
    • At kvinden har forhøjede mandlige kønshormoner i blodet (vises ved en blodprøve) Ses typisk ved synlig øget hårvækst i ansigtet eller på kroppen samt uren hud.
    • At kvinden har manglende ægløsninger, som viser sig ved, at der går mere end 35 dage imellem menstruationerne eller at man har færre end 8 menstruationer om året. 

    Polycystiske æggestokke betyder, at æggestokkene er forstørrede og har mange små ægblærer (follikler) som på billedet herunder

    PCOS og follikler i æggestokke

    Hormonforstyrrelserne forårsaget af PCOS kan betyde, at der er få eller ingen ægløsninger, og derfor har mange kvinder med PCOS svært ved at blive gravide og er infertile, hvilket betyder, at man ikke er blevet gravid efter mere end et års aktivt forsøg.

    Læs mere om fertilitet og infertilitet her

    PCO betyder, at man kun hat de polycystiske ovarier - altså de mange små blærer eller cyster i æggestokkene

    Hvilke symptomer er der på PCOS?

    Kvinder med PCOS har som sagt hormonforstyrrelser, hvor kroppen danner for meget mandligt kønshormon. Det betyder, at mange oplever at have uren hud, mens mere end halvdelen, nemlig cirka 70 % af alle kvinder med PCOS har uønsket hårvækst i ansigtet og på kroppen. Cirka halvdelen af kvinderne med PCOS får slet ikke menstruation, mens 30 % har uregelmæssige menstruationer

    65 % af alle kvinder med PCOS er overvægtige, hvilket kan forværre symptomerne på PCOS yderligere

    Hvilke symptomer er der på PCO?

    Symptomerne på PCO vil ligne symptomerne på PCOS. Mange skelner ikke mellem PCOS og PCO, da det er sjældent, at kvinder kun har PCO eller polycystiske  æggestokke. Ofte vil flere af symptomerne på PCOS også følge med.

    Dog vil kvinder med PCO ofte også døje med overvægt, ufrivillig barnløshed og diabetes 2, da der er en tendens til at udvikle insulinresistens

    PCOS og fertilitet

    Når man har PCOS har man det, der kaldes en hormonforstyrrelse. Den skaber en ubalance i hormonsystemet, hvor der er for meget LH-hormon, som er det, der skaber ægløsningen og for lidt FSH-hormon, der er det hormon, der modner  æggene inden ægløsning. De manglende eller uregelmæssige ægløsninger kan gøre det svært at blive gravid uden hjælp.

    Ønsker du at tjekke, om du har ægløsning kan du se vores ægløsningstests her

    PCOS og ønske om graviditet

    65 % af alle kvinder, der har PCOS er overvægtige, og her har det vist sig, at et vægttab kan betyde, at menstruationen vender tilbage og ægløsninger kommer i gang igen. Både vægttab og motion øger musklernes følsomhed for insulin, og det ses, at mængden af mandligt kønshormon nedsættes, den øgede hårvækst bliver mindre udtalt, og endelig får man altså en mere regelmæssig ægløsning. Motion er som før nævnt også et vigtigt led i forsøget på at opnå graviditet – også hvis man ikke er overvægtig. Undersøgelser har vist, at motion – gerne med høj intensitet – mindst 30 minutter om dagen - forbedrer insulinfølsomheden. Dette kan også være medvirkende til, at ægløsningen bliver stabiliseret.

    Men uanset alverdens forsøg med ovenstående, så er der stadig en del kvinder med PCOS, som ikke kan blive naturligt gravide, og her er fertilitetsbehandling nødvendig. Hvis man har forsøgt på at blive gravid i et halvt til et helt år uden held, bør man derfor opsøge sin læge for at få en henvisning til en gynækolog eller fertilitetsklinik for at blive undersøgt og behandlet. Læs mere om, hvilke gratis behandlingsmuligheder du har ret til i artiklen her

    PCOS og brug af ægløsningstests

    Man kan godt bruge ægløsningstests, hvis man har polycystisk ovariesyndrom. Fordi cyklus ofte er uregelmæssig og derfor er uforudsigelig kan det også være en stor hjælp at finde frem til ægløsning med brug af ægløsningstests.

    Men nogle kvinder med PCOS vil opleve, at det er sværere at tolke resultaterne på en ægløsningstest korrekt, fordi PCOS kan påvirke niveauet af det luteiniserende hormon (LH), som ægløsningstests reagerer på. Kvinder med PCOS har ofte forhøjede LH-niveauer hele cyklus, og dette kan også komme til at resultere i falsk positive ægløsningstests

    Ja, det er muligt at bruge ægløsningstests, hvis man har PCOS (polycystisk ovariesyndrom), men det kan være mere udfordrende at tolke resultaterne korrekt. PCOS kan påvirke niveauerne af luteiniserende hormon (LH), som ægløsningstests måler. Kvinder med PCOS har ofte forhøjede LH-niveauer hele måneden, hvilket kan resultere i falske positive resultater på ægløsningstests.

    For kvinder med PCOS, der gerne vil bruge ægløsningstests anbefales det at være opmærksom på følgende:

    Kombinér brug af ægløsningstests med andre metoder: Dette kan eksempelvis være basal kropstemperatur (BBT) eller ved tjek af udflåd.

    Læs mere om temperaturmetoden her
    Læs mere om udflåd og ægløsning her

    Konsistens: Test på samme tid hver dag og vær opmærksom på eventuelle mønstre i resultaterne over flere cyklusser.

    Tal med en læge: Det kan være nyttigt at rådføre sig med en læge for at få vejledning om, hvordan man bedst bruger ægløsningstests, og om der er andre metoder, der passer bedre til ens specifikke situation
    Find vores store udvalg af ægløsningstests her

    Hvem bliver ramt af PCOS?

    Sygdommen ses hos 5-10 % af alle kvinder i den fødedygtige alder. PCOS opstår ofte i puberteten, og det ses ofte hos kvinder, der er overvægtige med æbleform og har forhøjet blodsukker og blodtryk.

    PCOS er arveligt og man er derfor i forhøjet risiko, hvis der er flere kvinder i familien, der har sygdommen. Man ser også en øget forekomst af PCOS i familier, hvor mange har sukkersyge og hjerte-kar sygdomme e

    Hvordan bliver man testet for PCOS?

    Ved mistanke om polycystisk ovariesyndrom vil lægen ofte lave  en ultralydsscanning af kvindens æggestokke. Her vil man kigge efter, om der er mange ægcyster(follikler) ligesom man vil kigge på livmoderslimhinden, der ofte vil være fortykket.

    Man vil ofte også lave en blodprøve for at måle niveauet af kvindelige kønshormoner som østrogen og progesteron og niveauet af det mandlige kønshormon testosteron.

    Du kan læse mere om progesteron og fertilitet i vores artikel her

      Behandling af PCOS

      Først og fremmest så skal man vide, at man som kvinde med PCOS allerede kan blive henvist til fertilitetsbehandling efter et halvt års forsøg på at blive gravid uden held. Til sammenligning så skal andre kvinder have forsøgt i et år på at opnå graviditet, før de kan henvises til fertilitetsbehandling. 

      Da kvinder med PCOS ofte har mange æg, så vil de fleste også opnå graviditet med eksempelvis IVF-behandling.

      I vores artikel her kan du læse mere om den fertilitetsbehandling, man har krav på at modtage i det offentlige i Danmark.

      Erfaringerne med IVF–behandling er gode. Kvinder med PCOS har typisk masser af æg, og de fleste opnår de graviditeter, som de ønsker. Nogle bliver gravide naturligt, hvis de taber sig og får en sundere livsstil.

      PCOS og behandling af uregelmæssig menstruation

      Her vil man ofte bruge P-piller eller Metformin, der øger effekten af insulin af kroppen. Det nedsætter det mandlige kønshormon i kroppen og hjælper på blødningsforstyrrelserne og den uønskede hårvækst

      PCOS og behandling af uønsket hårvækst

      Metformin, som nedsætter det mandlige kønshormon kan også hjælpe med at nedbringe den uønskede hårvækst. Herudover vil man også have mulighed for at søge om at fjernet de uønskede hår med epilering eller laser igennem det offentlige.

      Vægttab og PCOS

      Det er dokumenteret, at PCOS bliver forværret ved overvægt, mens symptomerne på PCOS kan blive mindre eller helt forsvinde ved vægttab. Kvinder med PCO har også større risiko for at udvikle PCOS, hvis de bliver overvægtige. 

      Vi ved derfor, at vægttab og motion kan have en stor effekt, når det kommer til PCOS. Alene et vægttab på 5-10 % kan hos nogle kvinder betyde, at de får ægløsning og mere regelmæssige menstruationer igen

      PCOS kostråd

      Flere undersøgelser har vist, at KISS-kost kan hjælpe kvinder, der har PCOS. KISS-kost er en kost, som går efter at sænke kroppens insulin-niveau deraf navnet KISS, som står for Klinisk InSulin Sænkende kost. Diæten er opfundet af gynækologen Bjarne Stigsby og Charlotte Hartvig, og den er bygget op på følgende 10 principper:

      1: Undgå sukker

      2: Skær ned for de hurtige kulhydrater

      3: Spis langsomme kulhydrater

      4: Spis mere protein

      5: Spis mere fedt

      6: Spis fisk

      7: Spis varieret

      8: Spis morgenmad

      9: Drik vand

      10: Dyrk motion

      Du kan læse mere om KISS-kost i vores artikel her

      Kilder: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Aalborg Universitetshospital,  Regionshospitalet Viborg, Medicin.dk