Hver eneste dag står kvinder og par med bankende hjerter og venter på svar på graviditetstesten. Her er det desværre slet ikke unormalt, at der kun dukker en enkelt streg op i flere måneder. Hver negative graviditetstest kan nemt føles som et stort nederlag, fordi håbet om graviditet kan være næsten altoverskyggende i perioden, hvor man forsøger at blive gravid. Efter nogle måneders forsøg uden held, er det derfor heller ikke ualmindeligt med bekymringer om, hvorvidt der måske er noget galt. At det sikkert aldrig kommer til at lykkes.

Ventetid i månedsvis

Det er normalt, at det kan tage op imod et år at blive gravid. Hvis der går længere tid, og kvinden er under 35 år, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man kontakter sin læge. Hvis kvinden er over 35 år, så er anbefalingen, at man kontakter sin læge efter 6-12 måneders forsøg. Statistikken siger dog, at 80-85 % bliver gravide indenfor et år, mens det lykkes for 60 % indenfor 3 måneders forsøg.

Selvom man sørger for at have sex på de rigtige tidspunkter forhold til ægløsning (læs mere om de rigtige tidspunkter her: Hvornår skal jeg have sex, hvis jeg gerne vil være gravid?) så er det altså desværre ikke sikkert, at man bliver gravid lige med det samme. Ifølge Sundhedsstyrelsen så vil en kvinde på 25 år med normal fertilitet have 25 % chance for graviditet i løbet af en måned med sex/insemination ved ægløsning, mens den månedlige chance for graviditet hos en kvinde på 35 år, der har sex under ægløsning, er på cirka 12,5 %. Tallene viser altså, at det desværre er helt normalt, at det tager tid at blive gravid. Også selvom der ikke er noget galt med hverken mandens eller kvindens fertilitet.

Kurven her viser den gennemsnitlige månedlige chance for at blive gravid ud fra kvindens alder

Når man trods lang ventetid stadig ikke bliver gravid

Mange kvinder og par oplever desværre, at graviditeten lader vente på sig, selvom der er gået mere end et år. 15 % af alle par, der ønsker børn, oplever, at de er infertile. Det betyder, at kvinden stadig ikke er blevet gravid efter et år, eller at de har mistet tre eller flere graviditeter, før embryoerne var levedygtige. Hvis man er infertil, så er der i Danmark mulighed for at få gratis fertilitetsbehandling i offentligt regi, indtil kvinden fylder 41 år. Det kan du læse mere om her: Hvilken gratis fertilitetsbehandling har du/I ret til i Danmark?

Se vores store udvalg af ægløsningstests her

Se vores graviditetstests her

Du kan også prøve vores FSH klimakterietest til kvinder, som du finder her

 Kilde: Rigshospitalet, Sundhed.dk, Netdoktor.dk