Chancen for graviditet er størst, hvis du har sex den dag, hvor du har ægløsning samt dagen før ægløsning.  Ægløsningstests kan fortælle dig præcis, hvornår du har ægløsning, og derfor kan de også være med til at øge chancen for graviditet betydeligt.

Se vores store udvalg af ægløsningstests her

Hvad er ægløsning?

Kvinder i den fødedygtige alder har ægløsning hver måned. Det betyder, at en af de to æggestokke frigiver et æg, efter det er blevet modnet i æggestokkene. Når det lille æg, der måler cirka 0,15 cm, frigives, bliver det fanget i kvindens æggeleder, og nu begynder en rejse på gennemsnitligt 5 dage, før det når ned til livmoderen. Processen fremmes af det ægløsnende hormon LH, som stiger markant 24-36 timer inden ægløsning.

Det er nu chancen er der for graviditet, hvis ægget indenfor 24 timer efter ægløsningen møder en sædcelle, som lykkes med at trænge ind i ægget og befrugte det. Læs mere om ægløsning i artiklen her

Hvordan virker ægløsningstesten?

Ægløsningstesten måler koncentrationen af det ægløsnende hormon LH. Det vil sige, at når testen bliver positiv, så får kvinden ægløsning indenfor de næste døgn. Derfor er det vigtigt at have samleje i denne periode, da chancen for graviditet er størst de kommende 2-3 dage. Hav også gerne sex i dagene op til ægløsning, så I er sikre på, at der er sædceller i livmoderen og æggelederen, når ægløsningen kommer.

Hvornår i cyklus skal man starte med ægløsningstests?

Før du kan finde det rigtige tidspunkt at teste for ægløsning, er det vigtigt, at du kender længden på din cyklus. Cyklus beregnes fra sidste menstruations første dag og frem til næste menstruations første dag. Gennemsnitligt varer cyklus 28-29 dage, men det er helt normalt, at cyklus varer fra 23-35 dage

Sundhed.dk anbefaler, at man tester dagligt med start på dag 11-12 efter sidste menstruations første dag. 

Hvornår på dagen er det bedst at teste for ægløsning?

Når du starter med at teste, så anbefales det, at du tester på samme tidspunkt hver dag, hvis du kun tester en gang dagligt. LH dannes tidligt om morgenen, og derfor anbefales det, at du ikke måler for ægløsning tidligt om morgenen. Test gerne mellem klokken 10:00 og 20:00, og undgå at drikke de sidste to timer, før du skal teste for ægløsning. For meget væske er nemlig med til at mindske koncentrationen af LH, og det kan være med til at give et falsk resultat. Undgå også gerne at tisse i 4 timer op til, at du skal teste. Dette er for at undgå, at urinen bliver for tynd.