Ægløsning er en vigtig del af kvindens menstruationscyklus, hvor en ægcelle frigives fra æggestokken. Dette sker typisk midt i cyklussen. De fleste kvinder i den fødedygtige alder har ægløsning hver måned.

Hvad er ægløsning?

Ægløsning er den proces, hvor en moden ægcelle frigives fra en af æggestokkene og er klar til befrugtning.

Når det lille æg, der måler cirka 0,15 cm, frigives, bliver det fanget i kvindens æggeleder, og nu begynder en rejse på gennemsnitligt 5 dage, før det når ned til livmoderen. Det er nu man er mest fertil, og hvor chancen er der for graviditet, hvis ægget indenfor 24 timer efter ægløsningen møder en sædcelle, som lykkes med at trænge ind i ægget og befrugte det

Ægløsning og befrugtning

Hvordan ved man, at man har ægløsning?

Men hvordan ved kvinden så, hvornår hun har ægløsning? Det kan være vanskeligt at forudsige, men en tommelfingerregel er, at ægløsningen sker 14 dage før, den næste menstruation begynder. De fleste har en cyklus på 28 dage, og hvis cyklus er helt præcis, så er ægløsningen også sket 14 dage efter sidste menstruations første dag. Men langtfra alle har en stabil cyklus, og selv hvis den er stabil, så kan den stadig rykke sig, hvis der sker hormonelle ændringer hos kvinden på grund af ydre eller indre påvirkninger. Alene det at man har et højt ønske om graviditet kan rykke cyklus.

Ægløsning og menstruationscyklus

Ægløsning i midten af cyklus, hvor det modnede æg løsnes fra æggestokken og starter en rejse på 12-24 timer, før det når det til livmoderen. 

Hvis der er et ønske om at blive gravid, så er det meget vigtigt at have sex i tiden lige omkring ægløsning, da det kun er ved ægløsning, hvor man kan blive gravid. En sædcelle kan leve i op til 6 døgn i kvindens livmoder, mens ægget lever i 12-24 timer efter ægløsning. Det kan derfor også være fordelagtigt at have sex i dagene op til ægløsning for at øge chancen for graviditet.

Du kan læse mere om, hvornår det anbefales at have sex i forbindelse med ægløsning i vores artikel om det her

Symptomer på ægløsning

De mest udbredte symptomer på ægløsning er:

Ømme bryster på grund af stigning i kønshormonet østrogen, som stiger i tiden omkring ægløsning.  

Mavekrampe eller smerte i den ene side af maven afhængigt af, hvilken æggestok, der frigiver ægget i den pågældende cyklus. 

Klart, slimet og elastisk udflåd, der ligner æggehvide. Ægløsningsudflåd er tegn på, at man enten får ægløsning inden for kort tid tid eller har det lige nu. Læs mere om udflåd ved ægløsning her 

Pletblødning kan opstå ved ægløsning, fordi der kan komme små skader på æggestokken, som kan give en lille blødning på størrelse med en mønt

Læs mere om de klassiske symptomer på ægløsning her

Hvordan beregner man ægløsning?

Du kan beregne din ægløsning ved at følge din menstruationscyklus nøje eller bruge ægløsningstest.

Cyklus beregnes på den måde, at du sætter et kryds i en kalender eller noterer det i en app den dag, hvor du får menstruation. Det antal dage, der går, før du får menstruation igen, er længden på din cyklus. Den dag, hvor du får menstruation igen er så dag 1 i den nye cyklus.

Hvis du har holdt øje med din cyklus igennem nogle måneder, kan du både se, om den er regelmæssig, og du kan beregne et gennemsnit på, hvor lang din cyklus er.

Den gennemsnitlige cyklus varer 28 dage, og da ægløsning oftest falder 14 dage før næste menstruation, så vil ægløsning falde på dag 14 i dette tilfælde. Du kan prøve vores ægløsningsberegner og beregne, hvornår du får ægløsning 

Hvornår er forventet ægløsning og hvornår skal jeg begynde at teste?

Du  kan også bruge her, hvis du vil se, hvornår du forventes at have ægløsning og hvornår du bør starte med at teste, hvis du ønsker at bruge ægløsningstest. For at se, hvornår du har ægløsning, kan du også bruge temperaturmetoden, som du kan læse mere om her

Cykluslængde

Forventet ægløsning på dette antal dage efter sidste menstruations første dag

Begynd at teste med ægløsningstest så mange dage efter sidste menstruations første dag

21

7

5

22

8

6

23

9

7

24

10

8

25

11

9

26

12

10

27

13

11

28

14

12

29

15

13

30

16

14

31

17

15

32

18

16

33

19

17

34

20

18

35

21

19

36

22

20

37

23

21

38

24

22

39

25

23

40

26

24

 

Ægløsningstest og nøjagtighed

Ægløsningstest kan hjælpe dig med at finde ud af, hvornår du har ægløsning, med høj nøjagtighed. Alle ægløsningstests hos gravidtid.dk er mere end 99 % sikre.

Hvis du ønsker at bruge ægløsningstest kan du se vores store udvalg her


 

Kilde: Sundhed.dk, Herlev Hospital, Netdoktor.dk