Overgangsalderen er den biologiske fase i kvindens liv, hvor man er på vej til at stoppe med at have menstruation og ikke længere er i stand til at blive gravid. De fleste kvinder går gennemsnitligt i overgangsalder, når de er 45-55 år.
Hvad er overgangsalder?
Kvinder kommer i overgangsalderen, når æggestokkene ikke længere kan producere æg og mister evnen til at producere de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron.
De typiske første symptomer på overgangsalder er, at menstruationerne bliver mere uregelmæssige og sjældne. Der kan pludselig kan gå flere måneder uden menstruation afbrudt af en periode med normale menstruationer. Langt de fleste kvinder oplever at bløde mere sjældent og have mindre menstruation i overgangsalderen. Når det er mere end et år siden sidste menstruation, er man gået i menopause. Overgangsalderen er perioden med de sidste menstruationer frem mod menopausen. I denne periode vil kroppen skrue op for det follikel stimulerende hormon FSH, fordi æggestokkene er blevet sløve. Et forhøjet niveau af FSH er derfor et tegn på overgangsalder, som man selv kan måle derhjemme. Vores FSH Klimakterietest, som du finder her vil blive positiv, hvis koncentrationen af FSH i urinen er over 25 mIU / mL. En positiv test kan derfor være med til at af- eller bekræfte, om du er gået i overgangsalder
Symptomer på overgangsalder
Nogle kvinder oplever ikke at have gener, mens de er i overgangsalder. Deres menstruation ændrer sig bare. Enten gradvist eller fra den ene dag til den anden, men langt de fleste kvinder har dog forskellige tegn på overgangsalder, og nogle få bliver så så påvirkede af symptomerne, at de har behov for medicinsk behandling.
Hedeture er et tegn på overgangsalder
Når man er gået i overgangsalder falder mængden af kønshormonet østrogen, og det kan gøre kroppen mere følsom overfor stigninger i temperaturen. Cirka 75 % af alle kvinder vil opleve hedeture i mere eller mindre udstrakt grad i årene op til menopausen, men det er særligt udpræget i året efter den sidste menstruation. Man kan trøste sig med, at hedeturene aftager igen, men de kan desværre vare i helt op til 5-10 år.
En hedetur vil opleves som en varm følelse, der er særligt udpræget på overkroppen og i ansigtet. En hedetur vil oftest et par minutter, og den opstår, når kropstemperaturen er steget en smule. Her vil kroppen forsøge at komme af med varmen igen ved at udvide blodkarrene og sætte gang i svedproduktionen. Det er denne proces, der vil føles som en helt klassisk hedetur. Efter en hedetur i overgangsalderen oplever mange uro og hjertebanken i en kort periode.
Hedeturen kan opstå, hvis der er varmt, men den også komme, hvis man har drukket kaffe eller alkohol, har spist stærk mad eller oplever stress. Mange oplever også hedeture og svedeture om natten, hvilket kan påvirke både nattesøvn og overskud.
Tørre slimhinder er et symptom på overgangsalder
Når mængden af østrogen hos kvinden i overgangsalder falder, så vil slimhinderne i underlivet blive tyndere, hvilket kan gøre det mere smertefuldt at have sex på grund af tørhed i skeden. Dette kan også være medvirkende til, at nogle kvinder oplever mindre sexlyst i overgangsalderen.
Knogleskørhed og knoglebrud kan være et tegn på overgangsalder
Manglen på østrogen kan øge risikoen for knogleskørhed, fordi knoglevævet er følsomt over for østrogen. Derfor taber kvinder 10-15 % af deres knoglemasse i de første 10 år efter menopausen. Når knoglerne bliver svagere stiger risikoen også for knoglebrud
Humørsvingninger kan være et tegn på overgangsalder
Flere kvinder oplever nedtrykthed og depression i overgangsalderen. Det sker især, hvis man allerede har haft tendens til depression og humørsvingninger tidligere i livet. Eksempelvis i forbindelse med graviditet, fødsel og menstruation, hvilket kan være et tegn på, at man er følelsesmæssig påvirkelig overfor store hormonelle forandringer i kroppen.
Tidlig overgangsalder
I Danmark rammes cirka 1-2 % af alle kvinder af tidlig overgangsalder., hvor man stopper med at have menstruation, inden man er fyldt 40 år. Hvis du tæller kvinder med, som går tidligt i overgangsalder af medicinske årsager som fjernede æggestokke eller kemobehandling, så er det 3-4 % af de danske kvinder, som rammes af tidlig overgangsalder. Kvinder der går tidligt i overgangsalder vil have svært ved at blive gravide, da fertiliteten allerede falder 10 år før man går i overgangsalder. Så en kvinde, der går i overgangsalder som 38-årig kan derfor risikere at have fertilitet som en kvinde på 40 år, der først går i overgangsalder i starten af 50´erne. Du kan læse mere om tidlig overgangsalder i vores artikel her