I 2021 blev der i alt foretaget 15.465 inseminationer på de danske fertilitetsklinikker. Det svarer til næsten 2 ud af 3 af alle fertilitetsbehandlinger, der blev foretaget på en offentlig eller privat fertilitetsklinik. I artiklen her går vi tættere på, hvad inseminering er, hvordan det foregår og hvad graviditetschancerne er med inseminering
Hvad er inseminering?
Helt kort fortalt, så er inseminering en proces, hvor sædceller føres ind i kvinden med det formål at gøre kvinden gravid.
Hvordan foregår inseminering?
Der findes to typer af inseminering: Intrauterin Insemination (IUI), hvor kvinden typisk vil have modtaget en mild hormonstimulation, som betyder, at hun typisk vil modne 2-3 æg i den aktuelle cyklus fremfor kun et æg. Herefter vil man koordinere inseminationen med ægløsningen, da kvinden kun kan blive gravid ved ægløsning. Når kvinden får ægløsning, vil hun blive insemineret med et lille tyndt plastrør. Formålet med dette er, at sædcellerne ved insemination vil komme længere op i livmoderen, hvilket øger chancen for at sædcellerne når frem til ægget. Når sædcellerne ved mandlig ejakulation selv skal svømme frem til ægget, så vil der typisk være færre sædceller, som når frem. Insemination er normalvis helt smertefrit og tager kun få minutter.
In vitro fertilisering (IVF) også kaldet reagensglasbehandling er en mere kompleks proces, hvor man typisk vil få kvinden til at modne flere æg ved hjælp af hormonstimulering. Ved ægløsning vil kvinden få udtaget æggene fra æggestokkene. Herefter vil æggene blive befrugtet med mandens sæd i en plasticskål i et varmeskab på fertilitetsklinikkens laboratorie, hvor de første celledelinger gerne skal begynde at finde sted. De bedste befrugtede æg (kaldet embryoner) vil efter nogle dage blive lagt op i livmoderhulen. Her skal det eller de gerne sætte sig fast i livmoderslimhinden og blive til en blivende graviditet.
Hvis mandens sædkvalitet er meget nedsat eller hvis der ved tidligere reagensglasbehandlinger kun har været meget få befrugtede æg, så vil man typisk vælge at bruge metoden ICSI, der står for Intra Cytoplasmatisk Sædcelleinjektion. Her vil man udvælge de bedste sædceller og indsprøjte en enkelt sædcelle direkte ind i det modne æg med en tynd pipette, hvorefter ægget vil blive lagt ind i kvindens livmoderhule.
Hvis du gerne vil blive klogere på, hvilke former for fertilitetsbehandling du har ret til gratis i Danmark, så kan du læse mere om det her
Chancen for graviditet ved inseminering
Der er mange ting, som spiller ind, når vi taler om graviditetschancerne ved insemination. Både kvindens æg, hendes alder og mandens sædkvalitet har en stor individuel indflydelse. Med ser vi på statistikkerne, så kan vi se i de seneste tal fra Dansk Fertilitetsselskab, som samler alle tal fra de danske fertilitetsklinikker, at det forventede antal fødsler per insemination er 14,1 %. Det svarer til cirka 1 ud af 7.
På Rigshospitalets fertilitetsafdeling siger man, at hvis man insemineres med sin partners sæd, så er chancen for at blive gravid 5-10 % per behandlingscyklus. Behandles der med sæd fra en sæddonor, så er graviditetschancen cirka 20 % per behandlingsforsøg. Årsagen er, at sæddonorer gennemsnitligt har en højere sædkvalitet end mænd i par, som er i fertilitetsbehandling.
Hvad koster inseminering?
Hvis du/I er henvist til fertilitetsbehandling i det offentlige, så er inseminering gratis. Her kan du læse mere om hvordan undersøgelsen af kvinders fertilitet foregår på offentlige fertilitetsklinikker og i vores artikel her kan du læse om, hvordan det foregår, når mænd skal have undersøgt fertiliteten
Prisen for inseminering på private fertilitetsklinikker kan være meget forskellig alt afhængigt af, om det er IUI, IVF eller ICSI. Almindelig insemination (IUI) med partners sæd eller donorsæd (excl.pris for donorsæd) koster typisk fra 2000 kroner og opefter. Herudover kan der også komme medicinudgifter til hormonbehandling til kvinden ligesom der kan komme udgifter til sædanalyse og nedfrysning af sæd til manden. IVF behandling starter typisk fra 25.000 kr. for en enkelt behandling. Her vil der igen også komme ekstra udgifter til hormonbehandling til kvinden og evt. sædanalyse og nedfrysning af mandens sæd. ISCI-behandling er en smule dyrere end EVF-behandling og starter typisk fra 29.000 kr. for en behandling. Også her vil der komme ekstra udgifter til eksempelvis medicin.
Hvordan foregår inseminering med en sæddonor?
Mange enlige og lesbiske kvinder samt kvinder, hvis mand har stærkt nedsat sædkvalitet, vælger insemination ved brug af sæddonor.
Når man skal finde en sæddonor, er første valg, om det skal være en åben eller lukket/anonym donor. En lukket sæddonor betyder, at modtager aldrig vil få mulighed for at få kendskab til donors identitet. En åben sæddonor betyder, at barnet kan få oplyst sæddonors identitet, når det fylder 18 år, hvis der er et ønske om dette fra barnets side.
Herefter kan man gå ind og vælge de kriterier, som man ønsker at sæddonor skal opfylde forhold til etnicitet, øjenfarve, hårfarve, højde, vægt, beskæftigelse og blodtype. Man kan også betale ekstra for at få en udvidet profil på sæddonor med lydfil af donors stemme, børnebilleder af ham, en håndskrevet hilsen og flere oplysninger om hans liv og interesser.
Når du har fundet den sæddonor, som du ønsker i den sædbank, som du vælger at bruge, så tilføjer du de strå, som du har brug for og køber det online. Herefter sørger sædbanken for at levere sædstråene til din valgte fertilitetsklinik, som opbevarer sæden, indtil du skal bruge den i din behandling.
Hvad koster en sæddonor?
Prisen for en sæddonor kommer an på, om sæddonor skal være åben eller anonym og sæddonors mot (sædmotilitet) som er antallet af aktive og motile sædceller pr. ml. sæd. Her vil en MOT20-sæd eksempelvis indeholde mindst 20 millioner aktive sædcelller pr. millimeter sæd.
Prisen for en lukket sæddonor starter fra 2500 kroner. Prisen på sæd fra en åben sæddonor starter typisk fra 4250 kroner. Herudover vil der typisk komme udgifter til levering af sæd til din/jeres valgte fertilitetsklinik samt til sæddeponering. Søg på de sædbanker, som du/I ønsker at benytte og se de mere præcise priser på hjemmesiden.
Inseminering hjemme
Man kan sagtens vælge at inseminere hjemme. Enten med partners sæd eller med den udvalgte donors sæd. Her er det først og fremmest vigtigt at gøre det, når kvinden har ægløsning. Enten skal man bruge en app, som kan forudsige ægløsning (kræver brug igennem nogle måneder for at være præcis) man kan bruge kalendermetoden, som du kan læse mere om her eller bruge ægløsningstests for at være helt sikker på at ramme ægløsningen. Se vores store udvalg af ægløsningstests lige her
Du kan også prøve vores ægløsningsberegner her
Når man ved at kvinden har ægløsning, så skal sæden indsamles i en lille kop (med låg, hvis den skal transporteres et lille stykke) Sørg for at koppen/beholderen ikke er kold. Placer den evt. i armhulen inden brug og igen, når sæden er kommet i beholder og hold den gerne ind til kroppen under eventuel transport.
Det kan være mere behageligt for kvinden at bruge glidecreme inden insemineringen. Find vores glidecreme, som hjælper sæden på vej op til livmoderen lige her.
Hjemmeinseminering hvordan
Kvinden skal helst ligge på en fast overflade som f.eks. et større bord, når hun skal insemineres. Brug en engangssprøjte uden kanyle til at samle sæden op fra den lille kop (det er nemmere at få samlet al sæden op med engangssprøjten, når man bruger en lille kop eller beholder)
Sørg for at lægge en stor pude under kvinden, så hendes underliv bliver hævet og sprøjt sæden så langt op, som hun eller en hjælper kan nå (man skal hele tiden kunne holde om enden på sprøjten) Sprøjt sæden ud af engangssprøjten, smid sprøjten ud (skal koges hvis man ønsker at genbruge den) lad kvinde ligge med hævet underliv i 30 minutter.
Hvis det er muligt, så kan man inseminere i dagene op til ægløsning og i dagene lige efter positiv ægløsningstest for at øge graviditetschancerne. Læs mere om, hvornår kvinden er mest fertil og chancen for graviditet er størst i vores artikel her
Kilder: Dansk Fertilitetsselskab, Rigshospitalet, Fertilitetsklinikken Trianglen, Cryos International, European Sperm Bank