For at blive gravid kræver det, at man har sex, når kvinden har ægløsning. Derfor kan det give rigtig god mening, at lære sin cyklus godt at kende – og ikke mindst at vide, hvornår kvinden har ægløsning, når man skal i gang med at lave en baby. For når alt kommer til alt, så er der kun ganske få dage hver måned, hvor kvinden har mulighed for at blive gravid.

Hvad er basal temperaturmetoden BBT?

Kort fortalt så stiger kvindens temperatur fra 0,2 til 0,5 grad i døgnet efter ægløsning på grund af hormonet progesteron. Herefter bliver temperaturen på dette niveau i sidste del af cyklussen, indtil menstruationen begynder, og kvindens cyklus starter forfra. Det betyder, at hvis man måler sin temperatur hver dag, så ved man altså, hvornår man har haft ægløsning.

Læs mere om progesteron her

Temperaturkurve fertilitet

På den måde kan man både blive klogere på sin cyklus og blive klogere på, om den er regelmæssig, ligesom man finder ud af, om man har haft ægløsning. Viden, der kan have en stor betydning, når man skal forsøge at blive gravid. Derfor kan temperaturmetoden BBT (Basal Body Temperature) også være en rigtig god forberedelse i nogle måneder, inden man skal i gang med at lave en baby, eller imens man forsøger på det.

Hvordan bruger man temperaturmetoden til at finde ægløsning?

Først og fremmest er det vigtigt at have et digitalt termometer med to decimaler, der måler præcist. For at holde styr på tallene og se et mønster med ægløsningen, er det en god ide med en app, som kan fungere med temperaturmetoden eller alternativt bare en kalender. Der kan man skrive sin temperatur ind, ligesom man kan skrive, hvornår man får sin menstruation og hvornår den slutter. Alle disse oplysninger vil efter nogle måneder give et rigtig godt billede af kvindens cyklus.

Hver morgen skal kvinden tage sin temperatur, når hun er vågnet efter mindst fem timers sammenhængende søvn, og inden hun står ud af sengen. Det er vigtigt, at man bruger det samme termometer, og så skal temperaturen så vidt muligt måles på samme tid og på samme måde hver dag. En god tommelfingerregel er at sige, at når der er registreret tre på hinanden følgende temperaturer, der alle er højere end gennemsnittet af de sidste seks dages temperatur, så kan man regne med, at ægløsningen er indtrådt.

Når man bliver klogere på sin cyklus og ægløsning, bliver det også muligt at vide, hvornår man er i sin frugtbare periode. Sørg for at have sex hver anden dag i denne periode, hvis der er et ønske om graviditet. 

Ønsker man at være sikker på, hvornår man har ægløsning, kan metoden kombineres med en ægløsningstest eller man kan nøjes med at bruge ægløsningstest for at få et sikkert svar. Læs mere om, hvordan man bruger ægløsningstest her

Temperaturmetoden og PCOS

Når man har et graviditetsønske, så er det vigtigt at vide, hvornår der er ægløsning, da det kun er i dagene omkring ægløsning, man kan blive gravid. Hvis man har PCOS kan man have en meget uregelmæssig cyklus, og her er det ekstra svært at vide, hvornår der kommer ægløsning. Med temperaturmetoden  vil man få bekræftet, at der har været ægløsning ved temperaturstigning, som forbliver forhøjet frem til lige før menstruation, hvor temperaturen falder igen. 

Nogle kvinder med PCOS har svært ved at bruge ægløsningstests alene, da deres luteiniserende hormon (LH) ofte kan være så højt, at de får en positiv ægløsningstest, selvom de ikke har ægløsning (ægløsningstests bliver positive, når lh-hormonet er steget markant) Derfor kan man altså ikke være sikker på, at man har ægløsning, hvis man har PCOS og en positiv eller næsten positiv ægløsningstest.

Derfor kan det være fordelagtigt at bruge ægløsningstests i kombination med temperaturmetoden, da en positiv ægløsningstest kan vise, at der snart kommer ægløsning, og at det derfor kan være fordelagtigt at have samleje de kommende dage, mens temperaturmetoden efterfølgende vil bekræfte, at der har været ægløsning på grund af stigningen af progesteron.

Se vores udvalg af termometre her 

Og se vores udvalg af ægløsningstests her

Kilde: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Sundhedsplejersken.dk