For langt de fleste er det et meget afgørende øjeblik, når man skal aflæse en graviditetstest - ofte her der inden da været flere dages utålmodig venten. Men for nogen kan det afgørende øjeblik alligevel blive forvirrende, for er der måske en streg? Eller hvad nu hvis graviditetstesten pludselig ser positiv ud, hvis du kigger på den efter en halv eller hel time? Vi prøver at guide dig her

Positiv graviditetstest inden for tid

Hvis din test er positiv – altså hvis der kommer en streg med farve frem på graviditetstestens teststreg indenfor tid-  så er du gravid.

Positiv graviditetstest fra Gravidtid

Men nogle oplever alligevel, at de får menstruation på menstruationsdagen eller et par dage efter, og så er det nemt at tænke, at graviditetstesten var falsk positiv. Men langt de fleste gange skyldes det en biokemisk abort. Altså en abort, som sker i uge 3-5. Det vil sige i den periode, hvor en graviditet kun vil kunne måles på en graviditetstest eller en blodprøve, men hvor man ikke ville kunne se et foster med hjerteslag på en scanning. Men det ændrer ikke på, at hvis der er kommet en streg med farve indenfor den tid, der angives i brugsanvisningen, så er der målt et forhøjet hCG-niveau, som kun kan betyde, at du er - eller var - gravid.

Skyggestreg eller positiv test?

Graviditetstesten har to antistofstreger. Den ene er kontrolstregen, som får farve, når den bliver dyppet i urin. Kommer kontrolstregen frem med farve, så ved du også, at din test virker som den skal.

Negativ graviditetstest fra Gravidtid

Den anden streg kaldes teststregen, og denne streg får kun farve, hvis din urin indeholder den mængde hCG, som din graviditetstest har en følsomhed overfor.

Men nogle tests kan efterlade en svag streg eller antydningen af en streg, selvom du ikke er, eller har været, nyligt gravid. Det kan ske, når urinen strømmer igennem graviditetstesten, og efterlader en svag skyggelinje på antistofstregen uden farve. Denne streg kan desværre godt blive forvekslet med en positiv test på alle graviditetstests bortset fra digitale graviditetstests, som giver et klart svar

Positiv digital graviditetstest

Graviditetstest positiv efter tid

Når du benytter en graviditetstest, er det meget vigtigt, at du læser brugsanvisningen inden og overholder de tidsintervaller, der står. Det vil også sige, at hvis du aflæser testen senere end den tidsperiode, som står i brugsanvisningen, så kan testen blive svagt falsk positiv. Årsagen er, at den kemiske reaktion, der sker i testen, kan fortsætte efter tid, og det kan betyde, at der kommer en svag eller helt tydelig streg efter tid. I nogle tilfælde KAN en positiv test efter tid, som er taget meget tidligt i cyklus, være et tidligt tegn på graviditet. Men som udgangspunkt så er testen altså negativ efter tid, og det bedste du kan gøre for dig selv er at se på testen. Holde den ud i strakt arm og så smide den HELT væk, hvis du ikke kan se en streg. Så kan du altid teste igen efter nogle dage, hvis ikke du har fået menstruation.

Positiv graviditetstest. Hvad er abortrisikoen

Cirka halvdelen af alle graviditeter ender i en biokemisk abort. Men her tælles også de aborter med, som skete, før kvindens vidste, at hun var gravid. En biokemisk abort skyldes oftest, at det befrugtede æg er blevet nedbrudt og afstødt af kroppen. Oftest fordi der var en fejl i det befrugtede æg, som ville betyde, at ægget aldrig ville kunne udvikle sig til et levedygtigt foster. Du kan læse mere om gentagne aborter her

Ifølge Sundhed.dk, så ender 15-20 % af de graviditeter, hvor kvinden vidste at hun var gravid, med abort. Jo længere man er henne i sin graviditet, jo lavere er risikoen for abort. Når man har set hjerteblink til en eventuel tidlig scanning, så er der mellem 95-98 % chance for, at resten af graviditeten kommer til at gå godt. Oddsene er bedst, hvis der er set hjerteblink efter uge 8+0. 

 Husk: Hvis du er i tvivl om din graviditetstest eller ægløsningstest er positiv eller negativ, så er du altid velkommen i vores Facebookgruppe "Gravidtid.dk. Er min graviditetstest eller ægløsningstest positiv". Du funder den lige her. Vi ved, at det kan være en privat ting at forsøge på at blive gravid. Derfor kan ingen udenfor gruppen se, hvem der er medlem af gruppen. Der er også mulighed for at lave anonyme opslag

Se vores store udvalg af graviditetstests her