Terminsberegner

En terminsdato er noget af det første, du kommer til at skulle forholde dig til som gravid. Altså hvor langt du er henne i graviditeten. Både fordi det skal bruges til at regne ud, hvornår du skal føde, men også fordi alle dine læge-og jordemoderbesøg samt scanninger vil blive beregnet ud fra, hvor langt du er i din graviditet. Se mere, om hvornår du normalt skal til læge, scanning og jordemoder i artiklen her

Terminsberegner

Beregn din termin her ud fra sidste menstruations første dag eller ud fra seneste ægløsningsdato

Hvad er terminsdato?

Terminsdato er den dato, hvor man - lidt firkantet - vil sige, at du skal føde. En graviditet varer 40 uger, og derfor er terminsdatoen præcist 40 uger efter sidste menstruation. I starten vil man selv lave en terminsdag ud fra sidste menstruation eller ægløsning. Den endelige terminsdato vil blive sat til nakkefoldsscanningen i uge 11-14. Når terminsdatoen er sat her, så vil den ikke længere blive ændret. Bemærk dog, at det betragtes som normalt at føde fra uge 37+ til uge 42. Føder man inden for disse uger, så vil man også sige, at barnet er født inden for termin.

Terminsberegning efter scanning

Når du står med en positiv graviditetstest med to streger, vil du hurtigt begynde at beregne, hvor langt du er henne. Lad os sige, at din cyklus var 28 dage, og du tog en test på dagen, hvor din menstruation skulle komme. Så vil du regne dig frem til, at du er 4+0 uger henne og bestille tid til læge og beregne din termin ud fra det.

Din endelige terminsdato fastlægges, når du kommer til nakkefoldsscanning i perioden fra uge 11+1 til 13+6. 

Til nakkefoldsscanningen eller til en eventuel tidlig scanning, vil lægen/jordemoderen måle fostret fra toppen af barnets hoved og ned til numsen. Målet kaldes Crown-Rump-Lenght, og ud fra denne måling vil man sige, hvor langt du er henne, og hvornår du har termin. Denne måling vil du også få foretaget, hvis du tager til en tidlig scanning. Her vil terminsdatoen dog ikke være endelig. Den endelig terminsdato afgøres først til nakkefoldsscanningen, hvorefter den ikke længere vi blive rykket.

Når termin rykkes frem eller tilbage

Til den tidlige scanning eller til nakkefoldsscanningen kan du godt opleve, at blive sat adskillige dage frem eller tilbage. Og nogle gange giver den nye dato ikke helt mening i forhold til den dato, hvor du ved, at du sidst havde menstruation eller havde sex/blev insemineret. Men det skyldes, at din graviditet først går i gang med at udvikle sig, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderhulen. Det befrugtede ægs vandring frem til livmoderen kan tage fra et døgn til en uge, uden at det er unormalt.

Det betyder også, at man kan opleve, at man er længere eller kortere henne i sin graviditet end forventet, fordi vandringen kan have taget kortere eller længere tid end forventet. Hvis eksempelvis ægget har brugt en uge på turen gennem æggelederen, kan du derfor også risikere at være kortere henne i din graviditet, end du havde forventet ud fra ægløsning/insemination. Hvis det omvendt er gået hurtigt med det befrugtede ægs vandring til livmoderhulen, kan du være længere henne end forventet.

Terminsberegner og IVF eller fertilitetsbehandling

Hvis du bliver gravid efter IVF-behandling eller andre former for fertilitetsbehandling, så vil terminsdatoen blive udregnet med udgangspunkt i befrugtningen. Dette gælder uanset om befrugtningen skete i en petriskål eller på andre måder udenfor kroppen, ligesom det samme gælder, hvis det "bare" var insemination, hvor befrugtningen skete inde i kroppen. 

I terminsberegneren vælges "Beregn ud fra sidste ægløsningsdato" og så skriver man datoen for den fertilitetsbehandling, hvor ægget blev befrugtet.

Trimestre i graviditeten

Graviditeten er delt op i 3 trimestre. 

Første trimester

Der går fra uge 0-12

Andet trimester

Der går fra uge 13-26

Tredje trimester

Der går fra uge 27-42

Hvor mange føder til termin?

Knap 9 ud af 10 føder til termin. Altså mellem uge 37+ til uge 42. Det er dog kun mellem 5-10 % som føder på den præcise terminsdato. De fleste børn bliver født efter 40 uger og to dages graviditet (282 dage), og det er normalt, at førstegangsfødende føder lidt senere end flergangs-fødende 

Hvor mange føder før termin og for tidligt?

Man føder for tidligt, hvis man føder, før man er fulde 37 uger henne. Cirka 6 % alle levendefødte børn fødes for tidligt

Hvor mange går over termin og bliver overbårne?

Hvis man går over 42 fulde uger som gravid uden at have født, så kaldes graviditeten overbåren. Dette rammer cirka 2 % af alle graviditeter

I dag anbefales det, at kvinden bliver sat i gang med fødsel, når hun er 41 uger henne plus 3-5 dage

Se vores kosttilskud til før og efter graviditet her

Se vores store udvalg af graviditetstests her

Find vores tidlige graviditetstests her

Find vores ægløsningstests her

Kilde: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Hvidovre Hospital