Mange danske kvinder har brugt P-piller og minipiller i årene frem til, at de beslutter sig for at blive gravide. I 2023 brugte 202.345 kvinder P-piller, mens 91.475 kvinder brugte minipiller. Du er derfor langt fra alene, når P-pillerne skal smides i håb om at blive gravid.
Påvirker P-piller min chance for at blive gravid?
Brugen af P-piller eller minipiller har ikke en negativ indflydelse på fertiliteten og påvirker ikke chancerne for at blive gravid. Man kan selvfølgelig ikke blive gravid, mens man tager P-piller, men vi ved, at 8 ud af 10 kvinder får normal ægløsning igen indenfor 3 måneder efter P-pillerne blev droppet. Kroppens egenproduktion af kønshormonerne skal i gang igen, og derfor kan mange også opleve uregelmæssige menstruationer i tiden lige efter P-pille stoppet
Hvor hurtigt kan jeg blive gravid efter p-pille stop?
Nogle får allerede ægløsning 2 uger efter deres p-pillestop. Derfor er det muligt at blive gravid meget hurtigt efter et p-pille stop – for nogle allerede i den første cyklus.
Dog varierer det fra person til person, og for andre kan det tage længere tid, før cyklussen bliver regelmæssig igen. I gennemsnit vil de fleste kvinder genvinde deres naturlige cyklus inden for 1-3 måneder, men hos nogle kan det tage op til 6 måneder eller mere, især hvis de har brugt p-piller i mange år.
Faktorer, der kan påvirke, hvor hurtigt du bliver gravid:
✔ Hvor længe du har taget p-piller – De fleste kvinder genvinder fertiliteten hurtigt, men hos nogle kan det tage lidt længere tid.
✔ Din krops naturlige hormonbalance – Nogle kvinders ægløsning starter straks, mens andres krop har brug for tid til at genoprette hormonproduktionen.
✔ Din alder – Fertiliteten falder naturligt med alderen, så kvinder i slutningen af 30'erne kan opleve længere ventetid. Læs mere om alder og fertilitet i vores artikel her (link)
✔ Din generelle sundhedstilstand – Kost, stressniveau og livsstil kan påvirke, hvor hurtigt ægløsningen vender tilbage.
Hvis du gerne vil blive gravid hurtigt efter p-pille stop, kan du overveje at tracke din ægløsning med en ægløsningstest eller basal kropstemperatur (BBT).
Læs mere om ægløsning og prøv vores ægløsningsberegner
Hvor lang tid går der, før jeg får ægløsning efter p-piller?
Det kræver, at man har ægløsning, før man kan blive gravid. Og som nævnt før, så er der nogle, der allerede får ægløsning et par uger efter p-pille stop. Det skyldes, at kroppen hurtigt genoptager sin naturlige hormonproduktion, når de syntetiske hormoner fra p-pillerne ikke længere er til stede.
For andre kan det dog tage længere tid. I gennemsnit vil de fleste kvinder opleve deres første ægløsning inden for 1-3 måneder, men der kan være stor individuel variation. Det kan tage længere tid, hvis kroppen har brug for mere tid til at genoprette hormonbalancen og starte en regelmæssig cyklus.
Sådan ved du, om du har ægløsning efter p-pille stop
:Hvis du vil finde ud af, om din ægløsning er vendt tilbage, kan du:
- Bruge ægløsningstests – Disse måler LH-niveauet i urinen og kan indikere, om ægløsningen er på vej. Se vores store udvalg af ægløsningstests her
- Tracke din basal kropstemperatur (BBT) – Ægløsning medfører en lille stigning i kropstemperaturen. Læs mere om temperaturmetoden BBT her. Se vores udvalg af termometre til temperaturmetoden BBT
- Observere livmoderhalsslim – Ægløsning er ofte ledsaget af en mere klar, elastisk slim, der minder om rå æggehvide. Læs mere om udflåd og ægløsning her
Hvis din menstruation ikke er vendt tilbage efter 3-6 måneder, eller hvis du ikke ser tegn på ægløsning efter et halvt år, kan det være en god idé at tale med en læge for at få en nærmere afklaring
Hvornår er P-piller ude af kroppen?
P-pillers aktive stoffer har en halveringstid på mellem 11 og 20 timer, afhængigt af indholdet i dine p-piller. For eksempel har dienogest, et gestagen anvendt i nogle p-piller, en halveringstid på cirka 11 timer.
Halveringstiden er den tid, det tager for koncentrationen af et stof i kroppen at falde til halvdelen. Generelt anses et lægemiddel for at være elimineret fra kroppen efter cirka 5 halveringstider. Dette betyder, at p-pillers aktive stoffer typisk er ude af kroppen inden for 2 til 4 dage efter den sidste dosis.
Det er vigtigt at bemærke, at selvom de aktive stoffer hurtigt forlader kroppen, kan det tage længere tid for menstruationscyklussen at vende tilbage til normal efter ophør med p-piller. Dette varierer fra person til person.
Læs mere om menstruation og menstruationscyklus her
Tegn på, at min krop er ved at genvinde sin naturlige cyklus efter p-pille stop
Når du stopper med p-piller, begynder din krop at genoptage sin naturlige hormonproduktion. Det kan tage lidt tid, men du kan holde øje med følgende tegn, der viser, at din cyklus er ved at stabilisere sig:
✔ Menstruation vender tilbage – Det første tegn på, at din krop genfinder sin cyklus, er, at du igen får en menstruation, selvom den i starten kan være uregelmæssig.
✔ Ændringer i udflåd – Når din ægløsning nærmer sig, vil dit udflåd blive mere klart og elastisk, ligesom rå æggehvide.
✔ Ægløsningstegn – Nogle oplever mild smerte i den ene side af underlivet (mittelschmerz) eller øget sexlyst, når ægløsningen er tilbage.
✔ Basal kropstemperatur ændres – Hvis du tracker din temperatur, vil du kunne se en lille stigning efter ægløsning, hvilket viser, at din krop producerer progesteron igen.
✔ Regelmæssige cyklusser – I takt med at din hormonbalance normaliseres, vil din menstruation begynde at følge et mere forudsigeligt mønster.
Uregelmæssig menstruation efter stop med P-piller
Efter ophør med p-piller kan mange kvinder opleve uregelmæssige menstruationer. Dette skyldes, at kroppens naturlige hormonbalance og ægløsningscyklus skal genoprettes efter at have været undertrykt af de syntetiske hormoner i p-pillerne. For de fleste kvinder vender menstruationscyklussen tilbage til normal inden for to uger til to måneder. Men det kan det tage op til seks måneder, før regelmæssig ægløsning og menstruation er genoprettet.
Læs mere om uregelmæssig menstruation her
Hvis menstruationen udebliver i flere måneder efter p-pilleophør, anbefales vi at du konsulterer en læge for at udelukke, at der er andre årsager, som kan være skyld i at menstruationen udebliver, selvom man er stoppet med p-piller
Hvordan kan jeg booste min fertilitet efter p-piller?
Efter p-pille stop kan du støtte din krop i at genfinde sin naturlige hormonbalance ved at fokusere på en sund livsstil og målrettede kosttilskud. Regelmæssig motion, en næringsrig kost og stresshåndtering kan hjælpe din cyklus på vej.
Kosttilskud som folsyre, zink og D-vitamin kan også spille en vigtig rolle i fertilitetens genopretning. Læs mere om, hvordan du kan støtte din fertilitet naturligt med kosttilskud her.
Vil du have flere tips til at optimere din fertilitet efter p-piller med livsstilsændringer? Så læs vores guide til at booste fertiliteten med sunde livsstilsændringer her.
P-piller og falsk menstruation – Hvad sker der, når du stopper?
Når du tager p-piller, oplever du ikke en ægte menstruation, men derimod en såkaldt "bortfaldsblødning". Denne blødning opstår i p-pillepausen og skyldes faldet i hormonindtagelsen og dermed altså ikke en naturlig menstruationscyklus. Når du stopper med p-piller, skal din krop genoptage sin naturlige hormonproduktion og genoprette den normale menstruationscyklus. Det betyder, at man godt kan opleve en menstruationslignende blødning kort tid efter stoppet med p-piller, men dette er ikke en menstruation men en bortfaldsblødning
Ofte stillede spørgsmål om graviditet og cyklus efter p-piller
Kan jeg blive gravid lige efter, jeg stopper med p-piller?
Ja, det er muligt at blive gravid umiddelbart efter at have stoppet med p-piller. Nogle kvinder oplever ægløsning inden for to uger efter ophør, mens det for andre kan tage længere tid. Det er vigtigt at huske, at fertiliteten varierer fra person til person.
Hvor lang tid tager det for menstruationen at blive normal efter p-pille stop?
Efter at være toppet med p-piller, kan det tage alt fra en måned til flere måneder, før din naturlige menstruationscyklus vender tilbage. De fleste får menstruation og ægløsning inden for 3 måneder efter stop med p-piller.
Påvirker langvarig brug af p-piller min fertilitet?
Langvarig brug af p-piller påvirker generelt ikke din langsigtede fertilitet. De fleste kvinder genvinder deres normale fertilitet kort efter ophør med p-piller.
Er der bivirkninger ved at stoppe med p-piller?
Efter ophør med p-piller kan nogle kvinder opleve midlertidige bivirkninger som uregelmæssige menstruationer, pletblødninger eller ændringer i humør. Disse symptomer er normalt midlertidige, mens kroppen tilpasser sig.
Skal jeg tage folsyre, når jeg stopper med p-piller og planlægger graviditet?
Ja, det anbefales at begynde at tage folsyre, når du planlægger at blive gravid. Folsyre reducerer risikoen for visse fosterskader og bør tages mindst en måned før undfangelse - gerne tre måneder før og i graviditetens første trimester.
Hvordan kan jeg øge mine chancer for at blive gravid efter p-pille stop?
For at øge dine chancer for at blive gravid efter p-pille stop, kan du overvåge din ægløsning ved hjælp af ægløsningstests, opretholde en sund livsstil med en afbalanceret kost og regelmæssig motion, samt undgå stress.
Er det normalt at opleve ændringer i udflåd efter at have stoppet med p-piller?
Ja, det er normalt at opleve ændringer i udflåd efter at have stoppet med p-piller. Din krop vender tilbage til sin naturlige hormoncyklus, hvilket kan påvirke mængden og konsistensen af dit udflåd.
Kan jeg bruge andre præventionsmetoder efter at have stoppet med p-piller, hvis jeg ikke er klar til at blive gravid?
Ja, når du er stoppet med p-piller kan du bruge alternative præventionsmetoder som kondomer, kobberspiral, cykluscomputer eller pessar, hvis du ikke er klar til at blive gravid. Se vores udvalg af hormonfri prævention her
Påvirker min alder chancerne for at blive gravid efter p-pille stop?
Ja, alder spiller en rolle i fertilitet. Mens p-piller ikke påvirker din langsigtede fertilitet, falder kvinders fertilitet naturligt med alderen, især efter kvinden er fyldt 35 år.
Kilder:
(Sundhedsdatastyrelsen - Statistikker
Præ-gravid brug af p-piller og tid til graviditet: et dansk prospektivt kohortestudie - PubMed
Manglende menstruation, sekundær - Patienthåndbogen på sundhed.dk
P-piller med forlænget cyklus (monofasepræparater) - Patienthåndbogen på sundhed.dk