Endometriose er en lidelse, hvor væv, der minder om livmoderslimhinden, er kommet uden for livmoderen og kan være placeret på bughinden, på blæren, på tarmen og som cyster i æggestokkene.

Livmoderslimhinderne bliver påvirket af hormoner på samme måde som slimhinden i livmoderen. Derfor vil de områder, hvor endometriosen er, også komme til at bløde under kvindens menstruation. Mange oplever smerte i forbindelse med menstruation, og smerterne kan med tiden blive mere kroniske og uafhængige af menstruationen.

Endometriose er en meget udbredt sygdom, og det skønnes, at cirka hver tiende kvinde i den fødedygtige alder har endometriose. Lidelsen ses ikke hos børn og heller ikke hos kvinder, efter de er kommet i overgangsalderen.

Symptomer og endometriosens påvirkning af kvindens fertilitet

Et af de mest kendte symptomer på endometriose er smerter, der minder om menstruationssmerter. Der kan også være smerter ved sex, ved afføring og ved vandladning, ligesom der kan være muskelsmerter i underlivet, fordi smerterne kan få kvinden til at spænde i muskulaturen.

30-40 % af kvinderne med endometriose oplever problemer med at blive gravid. Det kan der være flere årsager til, men en af de typiske årsager er lukkede æggeledere som følge af endometriosen

Hvad sker der hos lægen?

Hvis man har ovenstående symptomer igennem en længere periode, bør man opsøge sin læge for at få behandling.

Lægen vil spørge ind til dine symptomer og lave en gynækologisk undersøgelse og eventuelt også nogle blodprøver. Herefter vil man muligvis også få lavet røntgenundersøgelse eller ultralyd for at se, om der er mistanke om endometriose. Den eneste sikre måde at bekræfte, at det er endometriose, er ved kikkertundersøgelse. Denne vil foregå i fuld narkose igennem navlen, hvor lægen eller gynækologen vil få et overblik over æggestokke, æggeledere, tarmen og bughinden. Her kan der tages vævsprøver, som vil bekræfte eller afkræfte, at det er endometriose.

Hvilke behandlingsmuligheder er der?

Målet med behandling af endometriose vil være at gøre smerterne mindre og forebygge eller behandle barnløshed. Det vil ofte foregå i samarbejde mellem læge og gynækolog. I forhold til smerterne vil man starte med smertestillende piller af typen NSAID (her er Ibuprofen de eneste, der kan købes uden recept)

Endometriose kan behandles enten medicinsk eller kirurgisk. En operation vil være med det formå at fjerne endometriosen, og det vil foregå som kikkertoperation, hvor man fjerner vævet med brænder, laser eller ultralyd. Lykkes operationen vil det også øge chancen for graviditet. Kirurgisk behandling kan også være at løsne en aflukning af æggelederne, hvilket kan påvirke graviditetschancerne positivt.

Trods ovenstående muligheder kan det i nogle tilfælde alligevel blive aktuelt med kunstig befrugtning som eksempelvis reagensglasbehandling. Læs mere om hvilken gratis fertilitetsbehandling du har ret til her: Hvilken gratis fertilitetsbehandling har du/I ret til i Danmark?

Se vores ægløsningstests her

Se vores graviditetstests her

Kilde: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Rigshospitalet