Det er jo egentlig ikke, fordi man har et behov for at få at vide, hvor højt det biologiske ur tikker, når man som kvinde kommer på den anden side af de 35 år. Vi ved det godt, og stressen over det hjælper heller ikke. Det får dig jo hverken til at finde en partner hurtigere, og det får dig heller ikke til at blive gravid hurtigere, hvis du allerede er i gang med at forsøge og godt ved, at du ikke har alverdens tid.
Men nu får du alligevel noget at vide om alder og fertilitet. Hvis du er bekymret, og har brug for at gøre noget aktivt, så læs mere om, hvad du selv kan gøre og hvilke muligheder du har længere nede i artiklen.
Fertilitet og alder
Først og fremmest, så er vi alle sammen blevet ældre når vi får børn. I 1980 var gennemsnitsalderen for førstegangsfødende 24,6 år. I 2020 var gennemsnitsalderen steget med fem år til 29,6 år. Her kan vi allerede begynde at finde en forklaring på, at cirka 10 % af alle børn i dag laves med hjælp fra en fertilitetsklinik, for kvinders fertilitet falder allerede, når kvinden er fyldt 20 år.
Kvinders fertilitet og alder
Som man kan se i nedenstående graf, der viser chancen for graviditet i forhold til alder, så begynder kvinders fertilitet desværre hurtigt at falde og chancen for graviditet falder med kvindens alder. Grafen viser kvindens månedlige chance for at blive gravid, hvis hun har sex/insemineres ved ægløsning
Som 20-årig er chancen for at blive gravid i løbet af en menstruationscyklus, hvor man forsøger på at blive gravid og har sex ved ægløsning, 33 %. Når kvinden fylder 30 år, er det tal faldet til 17 %, mens en 40-årig kvinde kun har 5 % chance for graviditet i løbet af en cyklus. Efter 40-års alderen er det kun hver 3. kvinde, som reelt har mulighed for at blive gravid. Hvis det lykkes at blive gravid, er risikoen for abort 50 %.
Prøv vores fertilitetsberegner, som tager udgangspunkt i din alder
For at få et indblik i hvor stor en indflydelse alder har på kvinders fertilitet (især efter midten af 30´erne), så kan du her se følgende (gennemsnitlige) eksempler:
- 20-årige har normalt dobbelt så gode æg som en 36-årig kvinde
- 36-årige har dobbelt så gode æg som 39-årige
- 39-årige har æg, der er dobbelt så gode som 41-årige kvinder
I forhold til kvinders alder og fertilitet så er det især nedenstående 4 faktorer der spiller ind:
1: Ægkvaliteten falder med alderen. Generelt har ældre æg større risiko for kromosomfejl. Dette er også årsagen til at risikoen for spontan abort stiger med alderen, da kroppen i mange tilfælde vil afstøde et foster, som ikke er levedygtigt
2: Antallet af æg falder med alderen. Alle kvinder fødes med et bestemt antal æg, og dette tal falder hver måned (ved ægløsning) Når kvinden kommer i overgangsalder (gennemsnitligt som 51-årig) så vil der ikke længere være flere æg tilbage. 5 til 10 år før overgangsalder er frugtbarheden allerede faldet markant. Det er vigtigt at bemærke, at det månedlige tab af æg også sker selvom kvinden eksempelvis har taget p-piller eller brugt hormonspiral og derfor måske ikke har menstrueret.
Cyklus bliver uregelmæssig. Mange kvinder oplever at ægløsningen enten stopper helt eller bliver mere uregelmæssig med alderen. Da man kun kan blive gravid ved ægløsning, kan det derfor forringe graviditetschancerne. Læs mere om cyklus her
Større risiko for komplikationer: Ældre kvinder har en større risiko for graviditetskomplikationer som svangerskabsforgiftning, graviditetsdiabetes og for tidlig fødsel.
I forhold til ovenstående, så er det vigtigt at understrege, at det hele er statistik og gennemsnit. Så lige som der findes unge kvinder, der bruger årevis på at blive gravide, så findes der også ældre kvinder, som nemt og hurtigt bliver gravide.
For at undgå, at alderen løber fra graviditetschancerne, så er der kvinder, som vælger af få frosset deres æg ned – også kaldet social freezing. Det kan du læse mere om her
Mænd, alder og fertilitet
Cirka 40 % af alle mænd har nedsat sædkvalitet med en sædcellekoncentration under 40 millioner sædceller per ml. sæd. Men alligevel har alder ikke nogen påvirkning af fertiliteten hos mænd, før de når 40-års alderen. Indtil da påvirkes den kun ganske få procent om året med et fald i sædvolumen og sædcellernes bevægelighed fra manden er 20 år.
Men der sker altså noget, når manden rammer de 40 år. Tal fra fertilitetsafdelingerne viser, at en mand under 25 år gennemsnitligt bruger 4,5 måned på at gøre en partner gravid. Er han over 40 år, tager det gennemsnitligt to år (hvis kvinden er under 25 år) Hvis du ønsker at teste din eller din partners sædkvalitet, kan du købe vores sædkvalitetstest fra SwimCount her
Hvilke muligheder er der for hjælp, hvis jeg ikke bliver gravid?
Uanset hvor stressende og ubehageligt det er at være i kapløb med tiden, hvis man er over 35 år og ønsker at blive gravid, så husk også, at der heldigvis findes løsningsmuligheder. Hvis man har forsøgt at blive gravid i mere end 6 måneder som kvinde, og man er mere end 35 år, så anbefales det, at man tager kontakt til sin læge. Herefter kan lægen henvise videre til fertilitetshjælp. I artiklen her kan du læse mere om, hvordan undersøgelsen af kvindens fertilitet foregår i det offentlige system. Og i artiklen her kan du læse mere om undersøgelsen af mænds fertilitet hos lægen og på hospitalets fertilitetsklinik. Her kan du læse om nedfrysning af mandens sæd.
Ønsker du at undersøge, om du er ved at gå i overgangsalder ved at have nedsat funktion af æggestokkene og nedsat æggereserve kan du prøve vores FSH-test, som kan købes her.
Kilde: Danmarks Statistik, Rigshospitalet, Danmarks Radio, Fertilitetsklinikken Trianglen Mandens alder - Region Sjælland (regionsjaelland.dk)