Hvis det lykkes et æg at blive befrugtet, så vil implantationen være et helt afgørende øjeblik. Det er nemlig, når ægget har sat sig fast, altså implanteret sig i livmoderen, at man kan sige, at kvinden er gravid. Når det befrugtede æg har sat sig fast i livmodervæggen, så vil kroppen nemlig begynde at producere graviditetshormonet hCG, og du vil efter to uger kunne lave en positiv graviditetstest.

Find vores store udvalg af graviditetstests her

Hvad er implantation?

Hvis et æg er blevet befrugtet af en sædcelle lige efter ægløsning, så vil der ske en kemisk reaktion i hinden omkring ægget, som vil forhindre flere sædceller i at trænge ind i ægget. Herefter vil det befrugtede æg i løbet af de næste 2-7 dage være på en rejse frem mod livmoderen, mens det undervejs vil dele sig og bestå af flere celler og blive til det, som man kalder et embryon.

Efter de 2-7 dage vil ægget være fremme ved livmoderen og fæstne sig her, hvis alt lykkes. Det er det, som kaldes implantation. På dette tidspunkt er embryonet blevet til en blastocyst.

Udvikling af embryo

 

I perioden frem mod implantation producerer kroppen store mængder af kønshormonet progesteron, som er afgørende for, at ægget kan implantere sig i livmodervæggen. Hormonet stimulerer nemlig livmoderen til at danne et sekret, som ægget kan ernære sig på.

Herudover vil kroppen i denne periode også danne ekstra østrogen, som forbereder livmoderen bedst muligt på at modtage det befrugtede æg. Der er dermed altså mange ting, som skal falde på plads, før det kan lykkes for et æg at implantere sig, så kvinden er gravid. I cirka 40 % af tilfældene lykkes det heller ikke for det befrugtede æg at blive implanteret. Man kan også risikere, at det sætter sig fast uden for livmoderen. Det er det, som kaldes graviditet udenfor livmoderen, som desværre vil være en graviditet, som ikke kan vokse og udvikle sig, som den skal

Hvornår foregår implantation?

Implantationen sker cirka en uge efter befrugtningen. Det er præcis i denne periode, hvor livmoderen er modtagelig overfor et befrugtet æg. Blandt andet på grund af den øgede produktion af østrogen i disse dage.

Hvad er implantationsblødning?

Hvis det lykkes for det befrugtede æg at sætte sig fast i livmoderen, så vil det bore sig ned i livmoderslimhinden. Denne boring kan godt give kvinden en lille blødning, og det er denne blødning, som kaldes implantationsblødning.

Hvornår har man implantationsblødning?

Implantationsblødningen kommer 7 til ganske få dage før den forventede menstruation. Normalvis 6-12 dage efter ægget blev befrugtet. I langt de fleste tilfælde vil der kun komme nogle få dråber blod eller hvad der kan ligne en lille pletblødning. Der er derfor meget få personer, som oplever en decideret kraftig implantationsblødning.

Blodet fra implantationsblødningen kan både være lyserød, helt rød eller brun, og det er ikke et symptom på tidlig abort, men en helt naturlig proces i den tidlige graviditet. Cirka 1 ud af 5 gravide kvinder oplever implantationsblødning.

Læs mere om de første tidlige tegn på graviditet i vores artikel her 

Implantationsblødning – smerter og symptomer

Implantationsblødning kan godt give en smule smerter i underlivet. Nogle kvinder oplever også hovedpine, kvalme, humørsvingninger og ømme bryster på grund af det forhøjede østrogenniveau.

Implantationsblødning eller menstruation

Man kan godt komme til at forveksle implantationsblødning med menstruation, hvis man er vant til at bløde meget lidt under menstruationen. Men som udgangspunkt, så er mængden af blod ved en implantationsblødning meget lille. Det vil oftest dreje sig om få dråber blod modsat menstruation, der oftest er mere kraftig.

Hvor lang tid efter implantationsblødning kan man tage en graviditetstest?

Da implantationsblødningen kommer en uge til få dage før forventet menstruation, vil du ofte kunne teste med det samme, hvis du oplever implantationsblødning. Det kan være en fordel at bruge en tidlig graviditetstest, når du tester før forventet menstruation. De mest sensitive graviditetstests kan nemlig allerede bruges fra 6 dage før forventet menstruation

Du finder vores udvalg af tidlige graviditetstests lige her