Det er jo egentlig ikke, fordi man har et behov for at få at vide, hvor højt det biologiske ur tikker, når man som kvinde kommer på den anden side af de 35 år. Vi ved det godt, og stressen over det hjælper heller ikke. Det får dig jo hverken til at finde en partner hurtigere, og det får dig heller ikke til at blive gravid hurtigere, hvis du allerede er i gang med at forsøge og godt ved, at du ikke har alverdens tid.

Men nu får du alligevel noget at vide om alder og fertilitet. Hvis du er bekymret, og har brug for at gøre noget aktivt, så læs mere om, hvad du selv kan gøre og hvilke muligheder du har længere nede i artiklen.

Fertiliteten falder tidligt

Først og fremmest, så er vi alle sammen blevet ældre når vi får børn. I 1980 var gennemsnitsalderen for førstegangsfødende 24,6 år. I 2020 var gennemsnitsalderen steget med fem år til 29,6 år. Her kan vi allerede begynde at finde en forklaring på, at cirka 10 % af alle børn i dag laves med hjælp fra en fertilitetsklinik, for kvinders fertilitet falder allerede, når kvinden er fyldt 20 år.

Som 20-årig er chancen for at blive gravid i løbet af en menstruationscyklus (hvor man forsøger på at blive gravid og har sex ved ægløsning) 33 %. Når kvinden fylder 30 år er det tal faldet til 17 %, mens en 40-årig kvinde kun har 5 % chance for graviditet i løbet af en cyklus. Efter 40-års alderen er det kun hver 3. kvinde, som reelt har mulighed for at blive gravid. Hvis det lykkes at blive gravid, er risikoen for abort 50 %. 

Mænd, alder og fertilitet

Cirka 40 % af alle mænd har nedsat sædkvalitet med en sædcellekoncentration under 40 millioner sædceller per ml. sæd. Men alligevel har alder ikke nogen påvirkning af fertiliteten hos mænd, før de når 40-års alderen. Indtil da påvirkes den kun ganske få procent om året med et fald i sædvolumen og sædcellernes bevægelighed fra manden er 20 år.

 Men der sker altså noget, når manden rammer de 40 år. Tal fra fertilitetsafdelingerne viser, at en mand under 25 år gennemsnitligt bruger 4,5 måned på at gøre en partner gravid. Er han over 40 år, tager det gennemsnitligt to år (hvis kvinden er under 25 år) Hvis du ønsker at teste din eller din partners sædkvalitet, kan du købe vores sædkvalitetstest fra SwimCount her

Hvilke muligheder er der for hjælp, hvis jeg ikke bliver gravid?

Uanset hvor stressende og ubehageligt det er at være i kapløb med tiden, hvis man er over 35 år og ønsker at blive gravid, så husk også, at der heldigvis findes løsningsmuligheder. Hvis man har forsøgt at blive gravid i mere end 6 måneder som kvinde, og man er mere end 35 år, så anbefales det, at man tager kontakt til sin læge. Herefter kan lægen henvise videre til fertilitetshjælp. I artiklen her kan du læse mere  om, hvordan undersøgelsen af kvindens fertilitet foregår i det offentlige system. Og i artiklen her kan du læse mere om undersøgelsen af mænds fertilitet hos lægen og på hospitalets fertilitetsklinik.

Herudover findes der også mulighed for at få frosset æg eller sæd ned, hvis man er bange for at blive for gammel til at blive gravid eller for gammel til at gøre sin partner gravid og har brug for at købe sig noget tid. Her kan du læse mere om nedfrysning af kvindens æg.

Her kan du læse om nedfrysning af mandens sæd.

Ønsker du at undersøge, om du er ved at gå i overgangsalder ved at have nedsat funktion af æggestokkene og nedsat æggereserve kan du prøve vores FSH-test, som kan købes her.

Kilde: Danmarks Statistik, Rigshospitalet, Danmarks Radio, Mandens alder - Region Sjælland (regionsjaelland.dk)