Fertilitet er et ord for kroppens evne til at blive gravid og føde et barn. Hos mænd er ordet fertilitet et udtryk for hans evne til at gøre en kvinde gravid.

Hvad er fertilitet og frugtbarhed?

De fleste mænd og kvinder i Danmark er fertile. Det betyder, at de har opnået at blive gravide inden for et år, hvis de har forsøgt aktivt på det.

Hos en fertil kvinde vil kroppen hver måned frigive et æg ved ægløsning. Hvis det lykkes for en sædcelle at nå frem til kvindens æg og befrugte det, så er livmoderen hos en fertil kvinde i stand til at modtage det befrugtede æg og lade det sætte sig fast og udvikle sig til en graviditet.

Læs mere om ægløsning og prøv vores ægløsningsberegner her

Du kan også beregne, hvornår du får din næste menstruation og hvornår du har dine kommende fertile dage i vores menstruationsberegner

En fertil mand producerer sunde sædceller, der kan svømme frem til kvindens æg efter ægløsning og lykkes med at trænge ind og befrugte det.

Både kvinders og mænds fertilitet påvirkes af mange ting. Både genetik, hormonniveauer, vores livsstil og ikke mindst alder.

 I løbet af et år vil 80-90 % af alle, der ønsker det, blive gravide. Hvis en kvinde eller et par ikke opnår graviditet i løbet af  det første år, så vil 50 % af dem gennemsnitligt blive gravide året efter.

Fertilitetsberegner – Hvordan påvirker alderen din fertilitet

I vores fertilitetsberegner til kvinder herunder kan du prøve at beregne hvor stor chancen gennemsnitligt er hver måned, hvor en kvinde forsøger på at blive gravid. Beregneren tager udgangspunkt i kvindens alder

 

Alder og Fertilitetsberegner

Indtast din alder for at få en vurdering af din fertilitet.

 

 

Tallene i svaret er gennemsnitstal fra Rigshospitalet, og gennemsnit er gennemsnit. Som sagt spiller livsstil, genetik og generel sundhed også ind. Derfor findes der 25-årige kvinder, som forsøger i årevis på at blive gravide, ligesom der er 42-årige kvinder, som bliver gravide i første forsøg.

Fertilitet og alder

Hos kvinder peaker fertiliteten allerede når de er omkring  20 år gamle. Herefter falder fertiliteten stille og roligt. Når kvinden fylder 30 år falder fertiliteten hurtigere, og allerede i 35-års alderen er fertiliteten faldet markant.

Alder og fertilitet

Hos mænd er frugtbarheden ikke påvirket på samme måde af alderen. Her falder sædkvaliteten først i 40-50-års alderen.

Læs mere om alder og fertilitet i vores artikel her Sådan påvirker alderen fertiliteten. Se graf – Gravidtid

Infertilitet og ufrivillig barnløshed

Man siger, at man er infertil eller ufrivilligt barnløs, hvis man ikke har opnået graviditet i løbet af et år, hvor man har haft regelmæssigt ubeskyttet samleje. Efter et års forsøg har man derfor ret til at opsøge sin læge og blive henvist til skatteyderbetalt (gratis) fertilitetsbehandling på en fertilitetsklinik.

Når par undersøges for infertilitet vil det i 1 ud af 3 tilfælde skyldes manden, i 1 ud af 3 tilfælde skyldes kvinden og hos den sidste tredjedel vil det skyldes både manden og kvinden. I langt de fleste tilfælde, så vil lægen eller hospitalet finde frem til årsagen tik, at man er infertil, men hos 10-15 % finder man aldrig årsagen.

Typiske årsager til ufrivillig barnløshed hos kvinder

Skyldes ofte:

Typiske årsager til barnløshed hos mænd

Skyldes ofte:

  • Nedsat sædkvalitet
  • Kromosomfejl
  • Mangel på dannelse af sædceller

Hvornår har man nedsat sædkvalitet?

Verdens Sundheds Organisation WHO har sat grænsen for nedsat sædkvalitet ved en sædcellekoncentration under 15 millioner sædceller pr. ml. sæd. På hospitalerne oplever de dog, at det allerede bliver sværere og tager længere tid at opnå graviditet, når sædcellekoncentrationen kommer under 40 millioner per milliliter.

Cirka 4 ud af 10 danske mænd har derved nedsat sædkvalitet, da deres sædcellekoncentration er under 40 millioner. Udover en lav sædcellekoncentration, så kan nedsat sædkvalitet også betegnes ved at man har mange sædceller med DNA-skader eller sædceller der er deforme eller ubevægelige.  

Der kan være mange forskellige årsager til, at manden har lav sædkvalitet. De typiske årsager er:

  • At testiklerne ikke var på plads i pungen ved fødslen
  • Infektioner i mandens genitalier
  • Operationer
  • Medicin
  • Genetik

Hvis man tager, eller tidligere har taget, anabolske steroider kan det også have påvirket sædkvaliteten negativt ligesom hashrygning, stramtsiddende bukser og varme omkring testiklerne også er med til at påvirke sædkvaliteten negativt.

Mænd fornyer deres sædceller hver 3. måned, og man kan derfor som mand også selv være med til t styrke sin sædkvalitet. Det kan du læse mere om i vores artikel her Hvad kan mænd selv gøre for at øge sædkvaliteten? – Gravidtid

Du kan også selv teste din sædkvalitet derhjemme med vores sædkvalitetstest, som du finder her (SwimCount Sædkvalitetstest – Gravidtid

Hvad er en fertilitetstest?

En fertilitetstest kan hjælpe dig med at blive klogere på ægløsning eller sædkvallitet. Vores sædkvalitetstest fra SwimCount er 96 % præcis sammenlignet med en sædprøve på hospitalet. Her vil man få målt mængden af sædceller, der er motile – altså i stand til at bevæge sig nå frem til et eventuelt æg.

Man kan også bruge en FSH-test , hvor man måler mængden af det follikelstimulerende hormon FSH, som bliver forhøjet, hvis æggestokkene kører på nedsat funktion. Et forhøjet FSH-niveau er derfor tegn på overgangsalder og at der ikke mange befrugtningsduelige æg tilbage.

Find vores FSH-test her (Femometer FSH overgangsalder test/Klimakterietest 3 stk. – Gravidtid)

Endelig kan man også bruge en ægløsningstest som måler niveuaet af det luteiniserende hormon LH, som forhøjes markant ved ægløsning. En positiv ægløsningstest viser, at man får ægløsning indenfor de næste 24-36 timer, og den vil derfor vise, at man som kvinde har ægløsning, hvilket man skal have, før man kan blive gravid.

Find vores udvalg af ægløsningstests her 

Få testet din fertilitet gratis

Flere steder i landet er der mulighed for at få tjekket fertiliteten gratis.  Det kaldes også fertilitetsrådgivning og er rettet mod både mænd og kvinder. Tilbuddet er regionalt, og det kræver ingen lægehenvisning. Man skal bare ringe selv og bestille tid.

Bemærk, at gratis fertilitetsudredning på hospitalerne ikke er målrettet kvinder og mænd med kendte problemer med fertiliteten som eksempelvis PCOS eller infertilitet, hvor man, uden held, har forsøgt på at blive gravid i mere end 12 måneder. Her vil man have krav på at komme i gratis fertilitetsbehandling, hvor der også vil være undersøgelser af fertiliteten. 

Der findes gratis fertilitetstjek i Region Hovedstaden på Rigshospitalet (læs mere her: Fertilitetsrådgivningen (rigshospitalet.dk)) I Region Hovedstaden kan du også finde fertilitetsrådgivning på Herlev Hospital. Læs mere her: Fertilitetsrådgivningen (herlevhospital.dk)

I Region Midtjylland kan man få fertilitetstjek på Regionshospitalet i Horsens. Se mere her Fertilitetsrådgivning - Regionshospitalet Horsens (regionshospitalet-horsens.dk) og på Regionshospitalet i Skive.

Der findes desværre ikke fertilitetsrådgivning i resten af landets kommuner. Her skal man henvises via læge eller gynækolog eller selv betale for fertilitetstjek på en privat fertilitetsklinik.

Du kan læse mere om, hvordan fertilitetstjek foregår i vores artikel om det her Fertilitetsrådgivning. Få tjekket din fertilitet gratis – Gravidtid

Fertilitet og BMI

Flere forskningsprojekter viser, at overvægt og forhøjet bmi har en negativ indflydelse på kvindens fertilitet. Det skyldes, at overvægt påvirker kvindens hormonproduktion, og det kan betyde, at mange overvægtige kvinder vil opleve:

  • Manglende ægløsning
  • Nedsat mængde modne æg
  • Dårligere æg-kvalitet
  • Det er sværere for et befrugtet æg at sætte sig fast i livmoderen og udvikle sig til en graviditet.

De nedsatte chancer for at blive gravid ved overvægt sætter allerede ind, når kvindens BMI kommer over 25 og herefter bliver chancerne dårligere jo mere BMI er øget. Mange kvinder, der har et BMI over 30 oplever desværre, at de slet ikke har ægløsning eller at cyklus er meget uregelmæssig. Derfor anbefales vægttab ofte, hvis man er meget overvægtig og kæmper med at blive gravid.

Danmark har 30 % af kvinder i den fødedygtige alder et BMI over 24, mens 9 % har et BMI over 29.

 Livsstil og fertilitet

Flere store danske undersøgelser har vist, at både mænds og kvinders livsstil kan være med til at påvirke deres fertilitet

Mange store danske forskningsundersøgelser viser, at din livsstil hænger sammen med din fertilitet. Derfor findes der også ting, som man selv kan gøre for at forbedre fertiliteten. Den nyeste forskning fra Rigshospitalet, Herlev Hospital og Aarhus Universitetshospital har blandt andet vist, viser, at både kost, indtag af alkohol, rygning, kaffe og overvægt sænker kan have effekt på din fertilitet. Derfor kan ændringer på disse områder også være med til at styrke fertiliteten.

Læs mere om hvordan fertiliteten bliver påvirket af livsstil og hvilke ændringer man kan lave for at støtte fertiliteten i vores artikel her (Hvordan kan man selv øge chancen for at blive gravid? – Gravidtid)

Akupunktur og fertilitet

I dag tilbydes der akupunktur på flere fertilitetsklinikker, lægehuse og private udbydere af behandling til kvinder, mænd og par, som ønsker graviditet. Her er formålet at øge fertilliteten, men der findes dog ikke store videnskabelige forsøg, som med sikkerhed konkluderer, at akupunktur virker.

Men i 2002 blev der lavet en tysk undersøgelse, som blev offentliggjort i Fertility and Sterility,. Den viste, at antallet af registrerede graviditeter blev øget fra 26,3 % til 42,5 %, hvis IVF-behandling (reagensglasbehandling) blev suppleret med akupunktur.

To år efter i 2004 udførte man et lignende forsøg på fertilitetsklinikken Trianglen i Danmark med 300 kvinder, som var i IVF-behandling på klinikken. Her viste deres forsøg, som også er offentliggjort hos Fertility and Sterility disse resultater:

Akupunktur og IVF-behandling

Graviditetsrate (Positiv graviditetsprøve)

Klinisk graviditetsrate (påvisning af hjertelyd)

Kontrolgruppe uden brug af akupunktur

28 %

26 %

Kontrolgruppe, som fik  akupunktur i forbindelse med IVF-behandling

41 %

38 %

 

Læs mere om akupunktur og fertilitet i vores artikel her Akupunktur og fertilitet - Den store guide – Gravidtid

Kosttilskud til kvinders og mænds fertilitet

Der findes kosttilskud, som både anbefales, når man forsøger på at blive gravid ligesom der findes kosttilskud, som er med til at støtte fertiliteten.

Først og fremmest, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man som kvinde allerede stater med at tage et dagligt kosttilskud med folsyre, når man starter med at forsøge på at blive gravid. Gerne 3 måneder før man bliver gravid.

Herudover kan følgende kosttilskud også være med til at styrke fertiliteten:

  • Zink
  • Selen
  • D-vitamin
  • Q10

Læs mere om kosttilskud til kvinders fertilitet her Hvilke kosttilskud styrker kvinders fertilitet? – Gravidtid

Læs mere om kosttilskud, der styrker mænds fertilitet her Hvilke kosttilskud styrker mænds fertilitet? – Gravidtid

Gele Royal og fertilitet

Gelé royal, er et kosttilskud, som vi ofte får spørgsmål til. Det er et næringsrigt stof, som produceres af bier til at fodre bidronninger. Det har igennem mange år været forbundet med sundhedsmæssige fordele. Blandt andet også støtte til fertiliteten. Nogle undersøgelser tyder på, at gelé royal kan hjælpe med at forbedre ægkvaliteten, understøtte reguleringen af menstruationscyklusser og øge sædkvaliteten. Det er dog vigtigt at understrege, at der ikke findes store forskningsundersøgelser, som kan påvise dette, og der er derfor behov for mere forskning for at bekræfte dette.

Nedsat fertilitet: Hvilken slags fertilitetsbehandling?

Der findes flere forskellige former for fertilitetsbehandling til personer med nedsat fertilitet. De mest udbedte metoder er:

Insemination (IUI)

Man vil ofte starte med insemination, hvor sæd sprøjtes direkte ind i livmoderen. Inden inseminationen vil kvinden ofte have modtaget hormonbehandling for at modne flere æg. Ofte vil sæden være renset op inden insemination.

Læs mere om insemination i vores artikel her: Guide til inseminering med donor eller partner – Gravidtid

Reagensglasbehandling (IVF)

Næste skridt kan være IVF, hvor kvinden vil hormonbehandling for at modne så mange æg som muligt, få taget æggene ud ved ægløsning, hvorefter æggene vil blive befrugtet udenfor kroppen. Det eller de (max 2) som har delt sig bedst vil blive indsat i livmoderen igen og forhåbentlig udvikle sig til en graviditet.

Mikroinsemination

Bruges når mandens sædkvalitet er meget lav. Her vil man sprøjte en enkelt sædcelle direkte ind i ægget

Ægdonation

Ægdonation er en fertilitetsbehandling, hvor en kvinde modtager et æg fra en donor, fordi hun selv ikke kan producere brugbare æg. Donorægget vil blive befrugtet med sæd fra modtagerens partner eller en donor (det kaldes dobbeltdonation, hvis man har brigt både ægdonor og sæddonor) og det befrugtede æg indsættes derefter i modtagerens livmoder. Dette giver modtageren mulighed for at blive gravid, selvom hun ikke kan bruge sine egne æg.

I vores artikel her kan du blive klogere på, hvilke former for gratis fertilitetsbehandling og hvor mange forsøg man har ret til her i Danmark (link) Hvilken gratis fertilitetsbehandling har du/I ret til i Danmark? – Gravidtid

Hvor finder man offentlige fertilitetsklinikker med gratis fertilitetsbehandling?

I Danmark er der 8 offentlige fertilitetsklinikker

Sjælland

Fertilitetsklinikken Herlev Hospital

http://www.herlevhospital.dk/fertilitetsklinikken

Fertilitetsklinikken Sjællands Universitetshospital

https://www.sjaellandsuniversitetshospital.dk/afdelinger/fertilitetsklinikken

Fertilitetsklinikken Hvidovre Hospital

https://www.hvidovrehospital.dk/fertilitet

Fertilitetsklinikken Rigshospitalet

https://www.rigshospitalet.dk/fert

 

Fyn

Fertilitetsklinikken Odense Universitetshospital

http://www.ouh.dk/wm512919

 

Jylland

Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Horsens

http://www.hospitalsenheden-horsens.dk/

Fertilitetsenhed, Aalborg Universitetshospital

http://www.fertilitet.rn.dk/

Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Viborg, Skive

http://www.fertilitetsklinikkenskive.dk/

 

Fertilitetsbehandling og BMI

På de offentlige fertilitetsklinikker behandler man ikke kvinder med et BMI over 35. De fleste steder kan man først få fertilitetsbehandling, hvis kvindens BMI er under 30.

BMI og IVF fertilitetsbehandling. Chance for at blive gravid

Hvis kvinden har et BMI mellem 30 og 35 vil man også anbefale et vægttab på 5-10 kg, før fertilitetsbehandling opstartes.

 Kilder:

Skal du i fertilitetsbehandling som mand? - Sjællands Universitetshospital (sjaellandsuniversitetshospital.dk)

Bevarfrugtbarheden.pdf (rigshospitalet.dk)

Fertilitet og livsstil (hvidovrehospital.dk)

Nedsat frugtbarhed (infertilitet) - Patienthåndbogen på sundhed.dk

Ved du, om du har en god sædkvalitet? - Sjællands Universitetshospital (sjaellandsuniversitetshospital.dk)

Overvægt (hvidovrehospital.dk)

Gode råd om overvægt og behandling for barnløshed